misza 12.06.2003 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Dom wymurowany z porothermu 44, otynkowany wewn. i na zewn. tynkiem cem-wap. To mam na dzisiaj, a w ciągu paru dni musze zdecydowac co na elewację. Zależy mi na jak najbardziej gładkiej strukturze, odpadaja więc baranki. B. dobrym wyjściem byłaby farba lotusan, bo kolor ma być b. jasny, a lotusan się nie brudzi (podobno). Majster upiera się na drobnego baranka, i to ewentualnie można malować. Druga wersja to potraktować to co jest klejem, zagruntować i pomalować. Czy da się zrobić cienkowarstwowy tynk mineralny 'na gładko'? Albo co innego zastosowac żeby dało taki efekt i jeszcze było tanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 12.06.2003 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Nie bierz wykonawcy z materiałem, kup go sama. Wykonawca będzie chciał zaoszczędzić , doda 10% wody więcej i tynk będzie słaby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 13.06.2003 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 mozesz cos wiecej napisac o tej farbie?ciekawy jestem ile kosztuje i czy trzeba gruntowac tynk przed nalozeniem ww farby? pstez mam porotherm 44 i tradycyjny tynk:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 13.06.2003 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Pyrka, nigdy nie brałam wykonawcy z materiałem, teraz majster namawia mnie na Caparola, ale kupowałabym go sama. Tylko, że nie chcę baranka, a taki cienki klej-tynk Caparola jest cholernie drogi Paj^, Farbę lotusan można kupić w Ispo -Sto, to chyba teraz jedna firma. To taki patent na odwzorowanie struktury liścia lotosu, brud spływa po elewacji w kropelkach wody, nie zostawiając smug. Firmowo mają komplet: mineralny tynk podkładowy + grunt + farba, grunt ok. 4zł/m2, farba w zależności od grupy koloru 10-16zł/m2. Co robić żeby uzyskać gładką elewację ??? Poradźcie proszę. Podobno Atlas ma coś takiego jak gładki tynk cienkowarstwowy. Czy ktoś coś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 13.06.2003 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 miszatwoj "pomysl" z gladkim tynkiem jest bardzo dobry: wychodzi mniej farby, do tego sie tak nie brudzi a jesli nawet sie zdarzy to latwo to wyczyscic. wg mnie nalepsze tynki to silikaty ale cena cie nie pocieszy. upewnij sie czy mozna stsowac farby tego typu na zwykly tynk czy nie potrzeba specjalnych gruntow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 13.06.2003 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 A według mojego elewatora gladkie tynki pękają. Tak też mówili mi z Atlasa. Kornik lub baranek poprzez swoją nierówną strukturę niwelują wszelkie naprężenia, czego nie zapewnia gladki i pęka. Co do fachowca z materialami lub bez - oba rozwiązania mają zalety i wady:- fachowiec z materialem oszczędza- fachowiec bez materiału nie oszczędza ja niestety miałem okazję przekonać się o tym drugim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 13.06.2003 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 O pękaniu nie pomyśleliśmy ... Może odezwie się ktoś kto ma tynk 'na gładko' i pozytywne doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 13.06.2003 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Mam u siebie w pracy gładki tynk położony bezpośrednio na pustaka Max-a . Rzeczywiście po kilku latach pojawiły się rysy w miejscach, gdzie jest zaprawa. Prawdopodobnie wynika to z różnicy chłonności wilgoci, bo nowe pęknięcia pojawiały się zawsze po zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 13.06.2003 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Pyrka, a coś optymistecznego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 16.06.2003 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Dzisiaj majster wymyślił nową wersję : tynk cienkowarstwowy + gips do szpachlowania na zewnątrz + farba elewacyjna. Czy ktoś ma doświadczenia z gipsem "zewnętrznym"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_pu 16.06.2003 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Dołączam się do pytania Miszy . Właśnie tynkują mi ściany zewnętrzne , tradycyjnie cementowo - wapiennie - bo tanio.( Kintherm 38 ) . ALE CO DALEJ . Gładzie gipsowe wewnątrz sprawują się dobrze , ale na zewnątrz???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 16.06.2003 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Greg_pu, właśnie przed chwilą inny wykonawca raczej odradzał zabawy z gipsem na elewacji, bo mogą być problemy przy takiej zimie jak ostatnia I co robić ?? Podobno można zamówić tynk mineralny z ziarnem 01 cm i to malować, albo gruntować, przeszpachlowac klejem... tylko jak to będzie wyglądać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ssaka 17.06.2003 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 CZESC...Z MOICH DOSWIADCZEN ..(I NIE TYLKO) WYNIKA ZE NA ZEWNATRZ NIE POWINNO SIE STOSOWAC ZADNYCH GIPSOW CZY GLADZI (SA TEZ NA TEJ SAMEJ BAZIE)....SCIANY WTEDY BARDZO MOCNO "CIAGNA" WODE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 19.06.2003 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2003 Może położenie siatki podtynkowej zapobiegłoby pękaniu tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 19.06.2003 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2003 Zastanawialismy się nad wersja z siatka i klejem, ale nie wiele by to zmienilo jesli chodzi o fakture i rownosc scian. Dzisiaj i jutro robimy probe na kawalku elewacji: - hydrogrunt - farba szlamująca do zatkania rysek od piachu (to wlasciwie taka bardziej pasta, masa jak gladz gipsowa tylko jakby z b.drobnym piaskiem), ktora ma podobno w sobie wlokno szklane, zeby zapobiec pekaniu - farba elewacyjna silikat Farba bedzie jutro, bo po tej bialej mazi trzeba odczekac 12h. Wyglada na to, ze przy nakladaniu materialu walkiem lub pedzlem, faktura jest b. zblizona do zacieranego tynku cem-wap. Jutro sprawdzimy jak przy cacieraniu filcem. Powinno byc to, o co chodzi czyli nie baranek, i nie szklanka :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes_m 23.07.2003 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 żadnych gipsów , bez specjalnych zabezpieczeń jak np.woski lub specjalna chemia odparzy się nie póxniej niz po trzeciej zimie.Co do gładkosci zapytajcie o szpachle np. Ispo klasyk jesli Sto jeszcze nie zlikwidowało tego wyrobu, są tez szpachle gotowe na bazie zywic ale drogie, ewentualnie mozna dac szpachlę wapienną Bayosan powinien miec cos takiego. Targujcie sie o Lotusan , rentownośc producenta na tym wyrobie to ponad 50 % , 20 % rabatu to zadna łaska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts