Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podmurowka pod ogrodzenie z siatki - jak to zrobic?

Recommended Posts

Witam,

Bede robil podmurowke pod ogrodzenie z siatki (ocynk, drut 2,8, oczko 6x6,

slupki fi 50). Mam pytanie - od czego zaczac? Jakich materialow uzyc?

Najlepiej jakby ktos opisal jak to po kolei zrobic (czy najpierw wkopac i

zabetonowac slupki, a potem jechac z szalunkiem do podmurowki...?). Czy do

takiej podmurowki moge wrzucic gruz by zmniejszyc zuzycie betonu? Jaki to musi

byc beton? Co zrobic by po kilku latach podmurowka sie nie rozsypywala? Ile

czasu trzeba taka podmurowke podlewac?

Bede wdzieczna za instrukcje krok po kroku.

Witam

Najpierw były słupki później naciągnięta siatka, miała być podmurówka równo z ziemią ale w tzw. miedzyczasie ukradli nam część siatki więc dezyzja była następująca: robimy szalunek na 30 cm i wtapiamy w nią siatkę. Jest tak już 3 rok narazie nie widzę osłabienia ocynku. Gruzu nie wrzucaliśmy - tak zdecydował mój mąż :roll: dlaczego tego nie wiem do dziś tylko trochę żałuje, że nie zrobił tej podmurówki głębiej a mamy ją na głębokość 40 cm.

pozdrawiam

a ja słupki kopałem na 90-100 cm, zalałem betonem ukręconym w betoniarce, jak beton związał zrobiłem szalunki na uprzednio wybranej darni, i to zalałem, pamiętając o tym aby było odcięcie od słupka, wkładałem blachę trapezową, murek stoi co prawda drugi rok, ale jak na razie nic mu nie dolega, natomiast ogordzenie z przodu ma fundament na 100-110 cm, w tym roku planuje zaszałować murki i położyć cegłę klinkierkę, a to dlatego iż działkę mam trochę poniżej poziomu drogi.

Witam,

Podniosę temat.Czy ktoś może mi wyjaśnić to co napisał Kulin o odcięciu słupka blachą trapezową.Od czego i w jakim celu się to stosuje?

sam słupek jest wbetonowany głeboko / powinien poniżej strefy przemarzania. Natomiast podmurówka jest płytko, np. 20cm. Rozdziela się słupek od podmurówki tzw dylatacją, ponieważ inaczej łączenie mogloby popękać.

Ja mam podmurówkę z płyt betonowych, gotowe obrzeże takie jak na tej stronie: http://www.jadar.pl/obrzeze.htm ,wykonanie jak na szkicach

http://img102.imageshack.us/img102/1466/ogrodzeniejq4.jpg

http://img102.imageshack.us/img102/7702/ogrodzenie2zj4.jpg

Płyty umocowane w mieszance betonowej o wilgotnej konsystencji, zamiast siatki mam panele, ale technologia taka sama.

Co do malowania to słupki oczywiście starannie zabezpieczcie podkładem antykorozyjnym, a potem np chlorokauczukiem, ideał to oczywiście ocynk, uwazam, że na tym nie warto oszczędzać za parę lat się zwróci :D Jeżeli zaś chodzi o siatkę to nie wiem czy jest sens w ogóle to malować , 15mb siatki ocynk w tworzywie kosztuje mniej niż 100zł, na farby wyda się nie wiele mniej a gdzie czas, pędzle, rozpuszczalnik, czyszczenie przed malowaniem :evil: ? Jest owszem jedno ale, te siatki z marketow są z cienkiego drutu, ale to ma tylko wtedy znaczenie kiedy puszczamy pnacza. Poza tym polecam strony marketów np leroy merlin, czy castoramy tam jest dużo porad, o montażu ogrodzen też.