odaro 25.03.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Witam Za radami forumowiczów zrezygnowałem z brania kredytu z kasy Mieszkaniowej lepiej jest wziąć kredyt hipoteczny. Ale mam takie wątpliwości. Po wycofaniu wkładu z Kasy Mieszkaniowej trzeba do końca roku kalendarzowegowykorzystać wypłacone pieniądze na cele budowlane aby nie stracić ulgy podatkowej. I teraz mam pytanie jak złożę wniosek o likwidację książeczki to pieniądze wypłacą mi za 3 miesiące czyli gdzieś w lipcu. Czy faktury które wziąłem na materiały budowlane do lipca (przed wypłaceniem pieniędzy) będę mógł wykorzystać jako te do udokumentowania kosztów poniesionych na cele mieszkaniowe. Słyszałem taką opinię że tak ale nie jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 27.03.2007 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 WitamPisalem juz o tym kilkakrotnie. W ustawie o KM (ani w w rozporzadeniu do niej) nie ma terminu na wydanie tych pieniedzy, o ile faktycznie przeznaczamy je na wlasne cele mieszkaniowe. US interpretuja to po swojemu, ale gdyby zaszla taka potrzeba odwolywalbym sie do sadu.Wg. mojego US, mam czas na rozliczenie sie z KM do czasu zlozenia zeznania rocznego, czyli do kwietnia.Napisz wniosek, o przyspieszenie wyplaty srodkow. Wymysl jakies dobre uzasadnienie. Jesli nie bierzesz kredytu, to raczej uwzdlednia. Ja dostalem kase po 10 dniach.Faktury musza miec date po dacie faktycznego otrzymania pieniedzy (a nie dacie zlozenia dyspozycji). PS. Srodki z KM wycofalem w styczniu 2006r, a ostanie pieniadze wydalem w styczniu 2007r. Akurat tak wyszlo. Gdyby wyszlo np. w maju 2006r, a US by to zakwestionowal, to spor musialby rozstrzygnac sad. pozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 27.03.2007 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Wg. mojego US, mam czas na rozliczenie sie z KM do czasu zlozenia zeznania rocznego, czyli do kwietnia. Napisz wniosek, o przyspieszenie wyplaty srodkow. Wymysl jakies dobre uzasadnienie. Jesli nie bierzesz kredytu, to raczej uwzdlednia. Ja dostalem kase po 10 dniach. Faktury musza miec date po dacie faktycznego otrzymania pieniedzy (a nie dacie zlozenia dyspozycji). Konrad No widzisz a według mojego US pieniądze z KM mależy rozliczyć do końca roku kalendarzowego. Mnie bardziej interesuje czy możliwe jest rozliczenie faktur przed datą otrzymania pieniędzy z KM. Raz spotkałem się z takim twierdzeniem że nie ma to znacznia mogą byc rozliczone faktury przed otrzymaniem pieniedzy z KM wążne że poszły na cele mieszkaniowe w danym roku kalendarzowym. Gdzie szukać przepisów na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts