tidia78 26.03.2007 03:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Witam wszystkich mam na imie Tomek. mam problem bo: robie remont mieszkania i zrobilem schody,plnuje je jakos wyró znić ,podswietlić ale nie chce by byl to jakis glupi zyrandol czy kinkiet. mysle o takim czymshttp://www.allegro.pl/item175208966_oprawa_halog_meblowa_i_schodowa_tanio_.html lub takim http://www.allegro.pl/item175207537_oprawa_halog_schodowa_super_jakosc_i_cena_.html Mam schody z drzewa beda lakierowane na kolor tek lub calvados,schody zabiegowe 15 st 4 na zabiegu i 11 prostych .Planuje dac te lampki np co 3 stopnie czyli 4 no 5 lampek.tylko jaki bedzie tego efekt czy to wogole bedzie dawac efekt czy spelni swe zadanie a i jeszcze jedno sterowanie tym,chcialbym miec czujnik ruchu lub wlacznik reagujacy na ruch tylko ? wlasnie czasowy czy na zasadzie wlacz i wylacz?? lub czujnik dzwiekowy cos jak to http://www.allegro.pl/item175775279_mega_promocja_czujnik_ruchu_i_dzwieku_adma.html mysle rowniez nad tym aby stody stopniowo sie podswietlaly albo po kolei 1-2-3-4-5 lub przy wlaczeniu z ciemnego przechodzily w jasne,taki elektoniczny sciemniacz. ćzy jest to mozliwe do wykonania ,czy i gdzie mozna kupic takie wylaczniki?? moze macie jakies pomysly moze ktos z was juz cos takiego widzial moze zrobil ???????? prosze o podpowiedz linki lub zdjeciaz gory wielkie dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pasiu 05.04.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Ja robię właśnie podświetlenie nocne przedpokoju. Wymyśliłem sobie podświetlenie niebieskimi diodami LED - światło takie nie rozbudzi w nocy, a pozwoli dotrzeć do kuchni czy ubikacji. Problemem było wstawienie tego w ściany - nie chciałem kuć dużych otworów (jak na stadartowe podświetlacze) bo w moim budynku ściany nawet nośne to zaledwie 11 cm lichego betonu...radosne budownictwo końca lat '90... Zastosowałem duże diody LED (średnica 10 mm matowe, niebieskie, około złotówki za sztukę) umieszczone w oprawkach do halogenów Brilux M-30 (7,50 za sztukę). Rozwiązanie bardzo proste w montażu (wystarczy otwór o średnicy 25 mm wiercony młotkiem - wiertło nabyłem za jedyne 25 zeta), wystarczy też cienki kabelek (bo pobór prądu to jakieś 20 mA na sztukę) - telefoniczny dwużyłowy okrągły - idealnie mieści się w bruździe wyciętej kontówką z diamentową tarczą... Do tego zasilacz z Nord Electronic NE 054 (regulowany 1,2 - 24 V), z tym że zastosowałem mały transformatorek na 9 volt zamiast 24V - wystarczy, gdyż diody potrzebują 2,5 do 4 volt napięcia, więc i tak musiałem je ograniczyć. Zasilacz zmieściłem w małej obudowie bezpiecznikowej wraz ze zwykłym bezpiecznikiem typu S jako wyłącznikiem oraz potecjometrem regulującym jasność. Pobór prądu znikomy - nawet 10 diodek zjada mniej niż jeden najmniejszy halogen, zaś cały przedpokój jest ładnie podświetlony - wygląda super i nie muszę się babrać z czujnikami ruchu. Tak więc tanie, oryginalne, proste, trwałe (!!diody są wieeelokrotnie trwalsze niż najlepszy halogen) bardzo estetyczne i bardzo ekonomiczne w eksploatacji. Rozwiązanie moje własne, nie opatentowane jeszcze... Aha! Diody łączymy równolegle!! Można zastosować także kolory zielony, biały, fiolet i co tam jeszcze znajdzie się w sklepie elektronicznym... W testach niebieski wygląda najlepiej. Diody soczewkowe dają światło bardzo ostre i skupione dlatego użyłem matowych - wbrew pozorom jest wystarczająco jasno, a światło nie razi w nocy. Polecam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 05.04.2007 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Hmm, wrzuć jakieś fotki jak to sie prezentuje w nocy. Pozdro Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pasiu 06.04.2007 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Niestety, na razie nie możliwe.. Primo - nie mam cyfry...a z analogiem to byłaby dłuższa i cięższa zabawa... Secondo...remont trwa - w tej chwili jestem na półmetku z gładziami w przedpokoju, poterm chcę na to położyć bawełniany tynk FibreDecor kolor "Irish Spring". Postaram się co wrzucić jak będzie gotowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts