Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stan surowy otwarty - czy nie przepłaciłem ????

halflife

Recommended Posts

buduje dom parterowy 128 m2 + garaż, z porotermu 25 P+W.

2 tygodnie temu umówiłem się na 80 000 PLN (robota + materiały) za stan surowy pod dach (wszystkie prace ziemne, fundamenty, ściany nośne, szczytowe i działowe, strop, kominy). Wykonawca kupuje i dostarcza wszystkie materiały na ten etap budowy.

kto buduje podobny dom ? jakie macie obecnie koszty na tym etapie ?

budowanie w roku 2007 to jak wrozenie z fusow

robiac samemu mozna taniej ale obecnie gdy brakuje materialow zabawa w dostawce moze byc meczaca

mozesz miec nagrana ekipe na jakis etap a nie miec materialow lub odwrotnie

czytajac za jakie pieniadze ludzie sie budowali 2-3 lata temu mozna sie niezle zestresowac

dzis na allegro ktos sprzedaje pustaka max za 8 zl a ludziki 2 late temu kupowali po 1,50 zl

"pan Jasiu" od fundamentow za robocizne chce 10.000 zl i przyznaje sie ze 3 lata temu zrobil to samo za 3600 zl - lecz jesli ja nie chce za tyle to on juz ma 7 innych klientow i nie ma czasu na gadanie

czeeee

sądze że to dobra cena bo ja buduję dom 124 m2 +24m2 baraż ijak liczę /jestem na etapie ściany z porothermu/ cena 80 tyś jest ok ja mam nadzieje że ja za takę cenę będe miał jeszcze więżbe ale za materiałami traszkę się na biegałem żeby cena była taka jak powinna być :p :p

Witam

Ja myślę, że tanio bo przy moim domku 120m2 i garaż wyszło mi tak:

stan 0 - ok. 28tys- prawie zrobione

cegła na ściany i kominy - 25 tys

strop liczę że będzie w okolicach 15 tys - sam materiał (pewnie jeszcze będą podwyżki)

do tego piasek, cement, kotwy (ściana 3W) i inne pierdoły

i tak dochodzi do 70 tys. bez robocizny za murowanie ścian i wylewanie stropu