Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kotwienie drzwi

Recommended Posts

Drzwi wewnętrzne zamontowałem na piankę dwukomponentową,

ale drzwi wejściowych nie odważyłbym się tylko tak zamontować.

Możesz dać kotwy mocowane do futryny od strony muru (podobnie jak przy montażu okien).

Po zamontowaniu drzwi i otynkowaniu glifu kotwy nie będą widoczne.

Jak masz drzwi i ościeżnicę drewnianą to kupujesz np. na Allegro zestaw do kołkowania fi 20mm za ca. 30PLN (bywają i dużo droższe ale ja trak kupiłem i działa). W ościeżnicy robisz otwór pod kołek rozporowy i wpust pod kołek drewniany i po zakotwieniu zabijasz kołkiem na klej otwór i szlifujesz. Jak dobrze dobrany kołek to prawie nie widać a trzyma doskonale.

fi 20mm. :o ??? potęga. no i to dziurawienie futryny :-? . lepiej dać te blaszki do okien.

Jeżeli dasz dybel np 6mm to jego łepek ma ca. 12mm więc następny typoszereg kołkownicy to 20mm. Co w tym dziwnego? :o Jeżeli uważasz że Twoje blaszki lepiej będą trzymać to Twoja sprawa. Pamiętaj ze chodzi o drzwi wejściowe które oprócz ozdoby mają stanowić i barierę przed nieproszonymi gośćmi. Wiem że na speca brak zabezpieczeń ale większość "gości" to zwykli zbóje i dla nich tego typu utrudnienie jest często wystarczające.

Blaszki niestety u mnie nie utrzymały futryny drzwi przy gwałtownym otwarciu przez wiatr. Po prostu futryna została lekko oderwana razem z blaszkami i częscią glifu i wg. mnie jest to nietrwałe połączenie. Teraz będe musiał zastosować kołki.

a co do blaszek to bądź pewien, że sprawdzą się równie dobrze jak kotwy.

Zdaje sobie sprawę że ani przez myśl Ci nie przyszło wywarzać sobie drzwi lub walić w nie łomem. Jednak zaręczam Cię że nieproszony "zbój" nie będzie miał tych obiekcji. Wtedy jednak na ocenę wytrzymałości mocowania drzwi może być za późno.

U mnie dzrwi wejściowe INTERDOOR ale jeszcze w bloku zamontowali przewiercając ościeżnice ale tam gdzie jest zamknięte skrzydło, dziury są jeszcze przykryte uszczelkami. Jak są zamknięt drzwi to wiadomo nic nie widać. Jka otwarte to tylko trochę wychodzi spod uszczelki. Z drugiej strony całkiem nic nie widać bo wkręty znajdują się pod listwą metalową do zamka.

http://www.profus.republika.pl/m.jpg