Drozdek 12.06.2003 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Hejka...Proszę o pomoc w "gardłowej" sprawie... jestem szczęśliwym posiadaczem domku w stanie surowym. Wlaśnie wziąlem się za podlogi i tu właśnie jest mój problem- zdecydowaliśmy się na 15 cm keramzytu luzem(zagęszczonego), folia oraz wylewka 6 cm, no i właśnie nie wiem, czy przy wylewaniu szlichty dać wzdłuż ścian styropian(ponoć ma to jakieś znaczenie, ale nigdzie nie doczytałem jakie) Nadmieniam, że mam już styropian 1 cm, ale i wątpliwości co do jego zastosowania, szczegolnie w tej warstwie (wiem, że powinienem go stosować przy wylewce cementowej) dzięki za pomoc Alex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 13.06.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Jedyne co mi przychodzi do głowy, to izolacja akustuczna podłogi od ścian.Styropian zapobiegnie przenoszeniu dźwieków uderzeniowych z posadzki na ściany i tym samym na wyższe kondygnacje. Ten argument odpada przy domu z jedna kondygnacją.Można też pomyśleć o troche innej rozszerzalności termicznej posadzki i ścian, ale znaczenie miałoby to w zasadzie przy ogrzewaniu podłogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 13.06.2003 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Dylatację wokół ścian wykonuje się w celu wyeliminowaniu skutków nacisku wylewki na ściany. Wylewka może rozszerzać się i kurczyć pod wpływem temperatury podobnie jak metal. Także duże powierzchnie wylewek należy „podzielić” dyletacją. Dodając jeszcze plastyfikator masz duże szanse uniknąć pęknięcia wylewek. Zamiast styropianu proponuje kupić specjalną taśmę dyletacyjną w zwoju. Są one dostępne np. w marketach budowlanych za stosunkowo niewielkie pieniądze. Szerokość taśmy 10 cm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts