Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za przepust przez rów melioracyjny?

Jurek_Z

Recommended Posts

W celu połączenia działki z drogą gminną muszę wybudować przepust przez rów melioracyjny. Głębokość rowu 1,2m szerokość rowu 5,5m. W warunkach wyznaczono przepust z rur betonowych o średnicy 800 mm. Szerokość przejazdu 6m. Jaki może być orientacyjny koszt wykonania takiego "mostu".

U mnie rów przebiega w całości po działce gminnej. Wystąpiłem do burmistrza o wyrażenie zgody na wykonanie przepustu. Zgodę otrzymałem wraz z warunkami jakie ma ten przepust spełniać (średnica rury, szerokość, promienie włączenia do drogi gminnej itp.), oraz z wymogiem uzgodnienia projektu z Policją i Właścicielem drogi, celem wniesienia opłaty za zajęcie pasa i pobocza drogi. Czekam na zgodę właściciela drogi (też jest nim gmina) i określenie wysokości opłaty.

A czy do tego przejazdu to trzeba najpierw gdzieś jakiś projkt tego wjazdu z drogi składać , bo nie wiem czy dobrze rozumiem .

U mnie też jest " pseudo rów" -i tez musze rów pogłębić oczyścić i zrobić ten mostek- musze mieć na to jakąś zgodę ??

Dzięki

My mamy wyjazd na drogę powiatową. Kazali nam zrobić projekt wyjazdu, który musi być uzgodniony z dyrekcją dróg powiatowych. Jak zatwierdzą projekt to zgłaszamy rozpoczecie robót, a po zakończeniu facet z dróg powiatowych odbiera i sprawdza czy wyjazd+przepust jest zgodny z projektem.

Na razie korzystamy z drogi sąsiada...ale kilku urzędników ostrzegło nas, że jeśli zrobimy coś z przepustem i wyjazdem na własną rękę bez projektu (prowizorkę na czas budowy) to wlepią nam karę. Działka jest przy drodze więc nie ryzykukemy i korzystamy z pozyczonej drogi i robimy projekt (1500 pln).