Jurek_Z 26.03.2007 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 W celu połączenia działki z drogą gminną muszę wybudować przepust przez rów melioracyjny. Głębokość rowu 1,2m szerokość rowu 5,5m. W warunkach wyznaczono przepust z rur betonowych o średnicy 800 mm. Szerokość przejazdu 6m. Jaki może być orientacyjny koszt wykonania takiego "mostu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fato 26.03.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 pewnie chodzi ci o kręgi betonowe 800 mm w mojej okolicy jeden kosztuje 85 zł i ma szerokość 50 cm, i jeśli dobrze zrozumiałem to potrzebujesz go 6 m. Czyli łatwo sobie można policzyć 85x12=1020zł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 26.03.2007 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 No tak ale kręgi to nie wszystko. Wykop, jakieś murki oporowe, żwir czy piasek żeby zaypać, jakiś beton i nawierzchnia przejazdu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 29.03.2007 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 A czy do tego przejazdu to trzeba najpierw gdzieś jakiś projkt tego wjazdu z drogi składać , bo nie wiem czy dobrze rozumiem .U mnie też jest " pseudo rów" -i tez musze rów pogłębić oczyścić i zrobić ten mostek- musze mieć na to jakąś zgodę ?? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 29.03.2007 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 U mnie rów przebiega w całości po działce gminnej. Wystąpiłem do burmistrza o wyrażenie zgody na wykonanie przepustu. Zgodę otrzymałem wraz z warunkami jakie ma ten przepust spełniać (średnica rury, szerokość, promienie włączenia do drogi gminnej itp.), oraz z wymogiem uzgodnienia projektu z Policją i Właścicielem drogi, celem wniesienia opłaty za zajęcie pasa i pobocza drogi. Czekam na zgodę właściciela drogi (też jest nim gmina) i określenie wysokości opłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 30.03.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 około 5 kzł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 30.03.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 A czy do tego przejazdu to trzeba najpierw gdzieś jakiś projkt tego wjazdu z drogi składać , bo nie wiem czy dobrze rozumiem . U mnie też jest " pseudo rów" -i tez musze rów pogłębić oczyścić i zrobić ten mostek- musze mieć na to jakąś zgodę ?? Dzięki My mamy wyjazd na drogę powiatową. Kazali nam zrobić projekt wyjazdu, który musi być uzgodniony z dyrekcją dróg powiatowych. Jak zatwierdzą projekt to zgłaszamy rozpoczecie robót, a po zakończeniu facet z dróg powiatowych odbiera i sprawdza czy wyjazd+przepust jest zgodny z projektem. Na razie korzystamy z drogi sąsiada...ale kilku urzędników ostrzegło nas, że jeśli zrobimy coś z przepustem i wyjazdem na własną rękę bez projektu (prowizorkę na czas budowy) to wlepią nam karę. Działka jest przy drodze więc nie ryzykukemy i korzystamy z pozyczonej drogi i robimy projekt (1500 pln). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 30.03.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 o ......to u kogo można taki projekt robić...u projektanta dróg publicznych ??/ gdzie go szukać to biura państwowe czy prywatnie biura projektowe też to robią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 30.03.2007 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 o ......to u kogo można taki projekt robić...u projektanta dróg publicznych ??/ gdzie go szukać to biura państwowe czy prywatnie biura projektowe też to robią? Ktoś z "drogowców" polecił nam projektanta, który wykonuje takie rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 30.03.2007 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Najlepiej zapytać o projektanta właściciela drogi, bo z nimi trzeba uzgadnić projekt i wtedy nie będzie problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts