Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gratisowe scalanie od lipca?

chcemydom

Recommended Posts

Witam.

Dzisiaj znajomy architekt powiedział mi, że od lipca br. ma ją wejśc zmiany w przepisach dotyczące sytuacji gdy mamy działkę, kupujemy grunt leżący obok naszego i wtedy autamatycznie, bez kosztów po naszej stronie, te działki są scalane czyli tak jakby 'z urzędu'. Przyklad:

mam dzialke o nr 100/1

kolo mnie facet ma dzialke 100

on robi podzial na 100/2 i 100/3

ja kupuje 100/3 i mam obok siebie moja stara 100/1 i nowa 100/3

i wtedy jakby automatycznie one sa scalane

a nie przeze mnie (koszt kole 5 tys. zł z tego co kiedys słyszałem).

Czy ktoś jeszcze o tym słyszał?

Nie pieklic sie, koles pewnie mowi o zniesieniu oplaty adiacenckiej za scalanie. Odsylam do http://mb.gov.pl/lad_przestrzenny/proj+uzas_060307.pdf

To dopiero ktorys z kolei projekt - nie wiem kiedy to ma wejsc w zycie, ale chyba jedna nie od lipca. Pamietaj, ze ustawa nie jest jeszcze nawet w sejmie. Dopiero przeszla przez obrady zadu. Pozniej 2 czytania, komisje, senat i do tego podpis prezydenta. Pozniej jeszcze 2 miesiace na wydrukowanie w Monitorze. Troche to potrwa.

• 3 months później...

Jak ktos chce czasami pomóc to może zaszkodzić. Okazało się, że 'znajomy architekt' nie ma zbyt dużej wiedzy jeśli chodzi o geodezję. Tym razem 'znajomy geodeta' pocieszył mnie, że koszty scalenia działek to ok... 50 zł.

Po dokupieniu kawałka ziemi będę scalał dwie działki, mam nadzieję że już za jakieś 2 miesiące, wtedy napiszę dokładnie ile mnie to kosztowało.

Pozdrawiam serdecznie.