chcemydom 26.03.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Witam.Dzisiaj znajomy architekt powiedział mi, że od lipca br. ma ją wejśc zmiany w przepisach dotyczące sytuacji gdy mamy działkę, kupujemy grunt leżący obok naszego i wtedy autamatycznie, bez kosztów po naszej stronie, te działki są scalane czyli tak jakby 'z urzędu'. Przyklad: mam dzialke o nr 100/1 kolo mnie facet ma dzialke 100 on robi podzial na 100/2 i 100/3 ja kupuje 100/3 i mam obok siebie moja stara 100/1 i nowa 100/3 i wtedy jakby automatycznie one sa scalane a nie przeze mnie (koszt kole 5 tys. zł z tego co kiedys słyszałem). Czy ktoś jeszcze o tym słyszał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mroovka 27.03.2007 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 A dlaczego mają być scalane automatycznie? A co w sytuacji gdy ktoś chce mieć dwie mniejsze działki, a nie jedna większa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mypal 27.03.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 A to ciekawe. Może znajomy architekt orientuje się które akty prawne mają być zmienione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ROBSON. 29.03.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 nie ma takiego przepisu i nigdy nie bedzie, było by to wbrew logice i wbrew wolności dysponowania swoją własnościa... wyobraż sobie ,że ja dokupie 23 działki obok budowlane np. w celu ich odsprzedaży kiedyś i co by było gdyby automatycznie mi je scalano ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 29.03.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Nie pieklic sie, koles pewnie mowi o zniesieniu oplaty adiacenckiej za scalanie. Odsylam do http://mb.gov.pl/lad_przestrzenny/proj+uzas_060307.pdf To dopiero ktorys z kolei projekt - nie wiem kiedy to ma wejsc w zycie, ale chyba jedna nie od lipca. Pamietaj, ze ustawa nie jest jeszcze nawet w sejmie. Dopiero przeszla przez obrady zadu. Pozniej 2 czytania, komisje, senat i do tego podpis prezydenta. Pozniej jeszcze 2 miesiace na wydrukowanie w Monitorze. Troche to potrwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcemydom 27.07.2007 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Jak ktos chce czasami pomóc to może zaszkodzić. Okazało się, że 'znajomy architekt' nie ma zbyt dużej wiedzy jeśli chodzi o geodezję. Tym razem 'znajomy geodeta' pocieszył mnie, że koszty scalenia działek to ok... 50 zł. Po dokupieniu kawałka ziemi będę scalał dwie działki, mam nadzieję że już za jakieś 2 miesiące, wtedy napiszę dokładnie ile mnie to kosztowało. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts