Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klimatyzacja w mieszkaniu

Recommended Posts

Ja wprawdzie nie mam (ani nie planuje) klimatyzacji w domu ale parę miesięcy mieszkałem tam gdzie klimatyzacja jest niezbędna.

Ogólnie jest to fajne urządzenie, ale:

1. Wysusza powietrze

2. Nie można otwierać okien

3. Jak się ustawi zbyt dużą róznicę temperatur to się można przeziębić latem

4. Wyjście z klimatyzowanego pomieszczenia nie jest miłe.

Do tego trzeba gdzieś zawiesić to ustrojstwo - szpeci toto elewacje.

IMHO w naszym klimacie klimatyzacja w domu jest średnio potrzebna - chyba, ze ktoś lubi przesiadywać w chałupce pod krawatem, albo ze względów zdrowotnych źle znosi upały. Tak naprawdę upalnych nocy jest kilka(naście) w roku, a w dzień odrobina cienia i otwarte na przestrzał okna sprawe załatwiają dostatecznie dobrze.

BTW. Na razie mam chalupkę w stanie surowym, nieocieplonym ale z oknami. Dom stoi na środku pustej mocno nasłonecznionej działki. Nawet w czasie ostatnich upałów (a było pod 30st.C) w środku jest całkiem sympatycznie - odczuwamy istotną różnicę temperatury wewnątrz <-> zewnątrz. A po otwarciu okien od strony północnej panuje wręcz miły chłodek. Mam nadzieje, że po ociepleniu będzie jeszcze lepiej :)

jasiu

duza role w ochladzaniu pomieszczen ma wilgotnosc powietrza. w takim stanie surowym jest ona na pewno duza. zwiekszanie wilgotnosci powietrza jest jedna z metod polepszania klimatu (klimatyzacji).

co do sensownosci klimatyzatorow w domu w pelni sie z toba zgadzam - wystarczy klika drzew, dobra izolacja scian i nocne przewietrzanie (przy okazji: stanowi ono takze jeden z programow sterowania centralami wentylacyjnymi).