a.arti 13.06.2003 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Dotyczy osob majacych klimatyzacje w swoim lokum mieszkalnym. Chcialabym poznac wasze zdanie na temat klimy w mieszkaniu. Dziekuje wszystkim, ktorzy podziela sie swoimi doswiadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 13.06.2003 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 klima jest ok. Jeżeli chcesz klimatyzować sypialnię to przy wyborze klimatyzatora zwracać należy uwagę na głośność wentylatora w pomieszczeniu. Tańsze klimatyzatory potrafią doś mocno hałasować podczas pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 13.06.2003 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 a.artimyslisz o klimatyzatorach sciennych/sufitowych czy klimatyzacji umieszczonej w centralce wentylacyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 13.06.2003 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Ja wprawdzie nie mam (ani nie planuje) klimatyzacji w domu ale parę miesięcy mieszkałem tam gdzie klimatyzacja jest niezbędna. Ogólnie jest to fajne urządzenie, ale: 1. Wysusza powietrze 2. Nie można otwierać okien 3. Jak się ustawi zbyt dużą róznicę temperatur to się można przeziębić latem 4. Wyjście z klimatyzowanego pomieszczenia nie jest miłe. Do tego trzeba gdzieś zawiesić to ustrojstwo - szpeci toto elewacje. IMHO w naszym klimacie klimatyzacja w domu jest średnio potrzebna - chyba, ze ktoś lubi przesiadywać w chałupce pod krawatem, albo ze względów zdrowotnych źle znosi upały. Tak naprawdę upalnych nocy jest kilka(naście) w roku, a w dzień odrobina cienia i otwarte na przestrzał okna sprawe załatwiają dostatecznie dobrze. BTW. Na razie mam chalupkę w stanie surowym, nieocieplonym ale z oknami. Dom stoi na środku pustej mocno nasłonecznionej działki. Nawet w czasie ostatnich upałów (a było pod 30st.C) w środku jest całkiem sympatycznie - odczuwamy istotną różnicę temperatury wewnątrz <-> zewnątrz. A po otwarciu okien od strony północnej panuje wręcz miły chłodek. Mam nadzieje, że po ociepleniu będzie jeszcze lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 13.06.2003 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 jasiuduza role w ochladzaniu pomieszczen ma wilgotnosc powietrza. w takim stanie surowym jest ona na pewno duza. zwiekszanie wilgotnosci powietrza jest jedna z metod polepszania klimatu (klimatyzacji). co do sensownosci klimatyzatorow w domu w pelni sie z toba zgadzam - wystarczy klika drzew, dobra izolacja scian i nocne przewietrzanie (przy okazji: stanowi ono takze jeden z programow sterowania centralami wentylacyjnymi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts