kol 26.03.2007 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Te po napojach czy mleku? Segregujecie czy palicie w piecu? A jak segregacja to czy to jest papier czy plastik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 26.03.2007 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 26.03.2007 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Kartony wielowarstwowe nie podlegają recyklingowi, więc traktuje się je jako odpady bytowe. Palić oczywiście nie wolno, powlekane są tworzywem więc dym jest trujący. No może tak od razu od tego nie umrzesz , ale jak sobie człowiek poczyta o tych różnych dioksynach to lepiej mieć spokojne sumienie, ja swoje zawsze zgniatam i do kosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kol 26.03.2007 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Dzięki. Jesteś pierwszą osobą, która wyrzuca je do śmieci ogólnych. Jak pytałam się sąsiadów i rodziny to jedni palą, inni wrzucają do plastików albo do kartonów. Dlatego wolę zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 26.03.2007 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 To wynika z tego, że kartony składają się z 3 warstw- metal, plastik i karton i nie ma takiej technologii żeby to rozdzielić, wydaje się to logiczne, ale spotkałem też raz informację z MPO że można je wrzucać do pojemnika "plastik-metal", gdzie indziej zalecają jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leesou 26.03.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Te po mleku ale tym o terminie przydatności do spożycia 2-3 dni (np. Garwolin) a nie 6-10 m-cy (np. Łaciate) wrzucam do "papieru" bo oględziny nie stwierdziły ani plastiku (oprócz korka) ani aluminium. Te po sokach wyrzucam do bytowych bo palenie tego ponoć jest szkodliwe a do papieru się raczej nie zalicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 26.03.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 też słyszałem od gości co zbierają te recyklingi że opakowania pseudo tekturowe po mleku czy sokach to tylko do bytowych się nadają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts