KrzysiekSM 13.06.2003 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Czy ktoś ma te oknaCo o nich sądzicie Czy jest duża różnica pomiędzy 3 i 5 komorowymi oknamiCzy duża jest różnica w termoizolacyjności oraz sztywności. Gdybyście mieli za tą samą cenę wybrać oknaSalamander lub Termoplast (profil royal)Co byście wybraliTermoplast wygląda bardzo ciekawie natomiast Salamander podobno (jeszcze tego nie widziałem) ma niesamowitą bielCiekawe jak długo ta biel się utrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 13.06.2003 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 u mnie sasiad ma salamandry w kolorze mahoniu, sa u niego juz 2 rok...i mowi ze s beznadziejne..Pozatym te okna kupisz w marketach budowlanych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSM 13.06.2003 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Okna Salamandra są z PCV rozumiem, że sąsiad ma okna z okleiną.A dlaczego tak je krytykuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekWWW 13.06.2003 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Czyżby nikt nic nie słyszał o tych oknach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 13.06.2003 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 podobno powykrecały mu sie dwa okna, i okleina złazi zapytam go dzisiaj o szczególy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.06.2003 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 TeskaBędę bardzo wdzięczny za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martines 13.06.2003 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Mam Salamandra 5 komorowego (złoty dąb) i na razie jestem zadowolony. Do tej pory nie zauważyłem żadnych odkształceń. Wszystko zależy od producenta okien, jakich profili "metalowych" użyje i jak się przyłoży do wykonania okna. Przed podjęciem decyzji widzałem wyroby kilku firm wykonujących okna z tego profilu i nie zawsze były wykonane dobrze (moim zdaniem). Mam nadzieję że moję będą dalej sprawować się OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.06.2003 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2003 MartinesNie ma salamandra 5-cio komorowego. Co najwyżej 5 komór w ramie (profil 80 mm grubosci) i 4 komory w skrzydle. Ale jak ktoś pisał nie ma to większego zmaczenia.Druga sprawa że kolor jest klejony na białe PCV. CZy bedzie to trwałe połaczenie wyjdzie po kilku, kilkunastu latach a nie od razu.Jestem ciekaw jakich profili metalowych uzył Twój producent? i kto robi te dobre okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 14.06.2003 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2003 Gosciu wiem co z oknami....okna wypaczyły sie i wykreciły..chodzi o ramy..zeby zamknąc trzeba skrzydło podnosic..i zadna regulacja nie pomaga... Kolor ten mahon..zaczał odłazic od ramy..a niby to wszystko było wgrzewane..odłazic zaczeło dopiero w tamto gorące lato... i bardzo czesto cos dzieje sie z okuciami..wczoraj mi powiedział ,ze napewno te okna wymieni.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vacus 15.06.2003 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2003 Ja sprawdziłem różne okna i zdecydowałem się na Salamandra. O decyzji nie decydowała nawet ilość komór. Ale estetyka i jakość wykonania mi odpowiada. Może jak przy każdej transkcji doszło jeszcze jakość obsługi klienta - jak na razie rewelacja oby tak dalej.Zgadzam się, że Salamadra produkuje wielu producentów - zanim wybierzesz sprawdź jak długo g robią i zobacz okna od tego z którym rozmawiasz u kogoś kto ma je nieco dłużej. Zweryfikuj oczywiście z oferowaną gwarancją. Może się mylę, ale jeśli komuś po dwóch upalnych latach Salamander w ciemnym odcieniu nie odkształcał się to powinno się sprawdzić. W moim poprzedim mieszkaniu kupowałem okna od dwóch producentów (oba profil VEKA) jeden straszny drugi bardzo przyzwoity.Myślę, że te o których pisze Teska to właśnie od niesolidnego producenta - nie wiem czy to dopuszczalne na Forum ale może należałoby poinformować kto jest taki niesolidny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 16.06.2003 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Salamander foliowany nie ma aprobaty technicznej. Przy wydawaniu takiej aprobaty sprawdzana jest przyczepność foli do profila. Nie zostało to sprawdzone i dlatego ten Salamander obłazi z folii. Trzeba to koniecznie reklamować. Ponadto w oknach kolorowych powinna być stosowana stal z grubszej blachy. Inaczej takie okna się paczą od nagrzewania od słońca a takie odkształcenia są trwałe i okna trzeba wymieniać. Tak samo THERMOPLAST nie ma aprobaty na okna kolorowe.Trzeba szukać w systemach - TROCAL, VEKA, GEALAN, PANORAMA, SCHUCO, REHAU, KOMMERLING, DECEUNINCK - są sprawdzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ftoras 28.10.2003 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Martines Nie ma salamandra 5-cio komorowego. Co najwyżej 5 komór w ramie (profil 80 mm grubosci) i 4 komory w skrzydle. Ale jak ktoś pisał nie ma to większego zmaczenia. Druga sprawa że kolor jest klejony na białe PCV. CZy bedzie to trwałe połaczenie wyjdzie po kilku, kilkunastu latach a nie od razu. Jestem ciekaw jakich profili metalowych uzył Twój producent? i kto robi te dobre okna? Dzisiaj byłem w biurze firmy która produkeje okna na salamandrze i okno okleinowane było na brązowym PCW. Nie mam pojęcia skąd masz te informacje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.10.2003 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Na pewno to było okno obustronnie okleinowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.10.2003 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Okleiny [jest to folia RENOLIT] nie schodzą, nie odklejają się bo są wprasowywane na gorąco na specjalny klej. Chyba, że są źle naklejone. Inna sprawa, że ten kolorowy SALAMANDER nie ma aprobaty . Potwierdzam, że SAMANDER 3D ma 4-komorowe skrzydło i 5-komorowe ościeżnice i szerokość ma 76 mm [dokładnie] a nie 80 - WIĘC NIE JEST TO SYSTEM 5-KOMOROWY [tym bardziej, że słupki są zaledwie trójkomorowe] i SALAMANDER 2D - 4 i 3 komorowe skrzydła i 3-komorowe ościeżnice szrokości 60 mm - CZYLI JEST 3-KOMOROWY Pchelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.10.2003 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Z ostatniej chwili. THERMOPLAST [wreszcie] będzie miał aprobatę na swoje kolorowe profile. Nareszcie bo to tak na marginesie dobry system i było szkoda, że nie ma kolorów tak legalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 29.10.2003 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Salamander foliowany nie ma aprobaty technicznej. Przy wydawaniu takiej aprobaty sprawdzana jest przyczepność foli do profila. Nie zostało to sprawdzone i dlatego ten Salamander obłazi z folii. Pchełek, skrót myślowy straszny - Salamander nie obłazi z folii bo "nie zostało to sprawdzone" - obłazi, bo było źle sklejone, a nie dlatego, że nikt tego nie sprawdził... ... ;) I pytanie certyfikatologiczne - czy fakt, że kiedyś ktoś sprawdzi jedną partię czegoś i wypisze odpowiedni papierek daje gwarancję, że następna partia towaru też była dobra? W dawnych czasach na przyjazd "ważnych czynników" trawę malowano na zielono - czy aby dziś to zjawisko na pewno nie zachodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.10.2003 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Jeszcze kawy nie wypiłem - stąd te straszne skróty. Apropo pytania certyfikatologicznego [język się łamie od tak zawiłego słowa] - masz rację - nie ma takiej pewności. Można mieć certyfikat a okna p........ć [słowo niecenzuralne] koncertowo. Może folia obłazić bo jest prawdopodobnie, po prostu, źle naklejona. A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 29.10.2003 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Mam okna Termoplast.Zwykły,prosty model.Żadnych problemów,nic się nie dzieje.W porównaniu z oknami różnych firm jakie mają znajomi są o wiele lepsze.Ponadto krótki czas oczekiwania,fachowy montaż.Goście biegali z odkurzaczem i miotłą-nie było nigdzie pyłka.Nawet pomalowali wnęki okienne.W ciągu dwóch lat nie zmieniły koloru.Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martines 29.10.2003 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Salamandra 3D (obustronny złoty dąb) kupiełem na początku kwietnia, lato tego roku jakie było każdy wie. Do dnia dzisiejszego nic się z oknami nie dzieje. Były często otwierane i zamykane bo schły tynki i posadzki, nic się nie powykręcało, nic nie obłazi więc myślę że dalej też będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dociak 17.03.2004 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Salamander foliowany nie ma aprobaty technicznej. Przy wydawaniu takiej aprobaty sprawdzana jest przyczepność foli do profila. Nie zostało to sprawdzone i dlatego ten Salamander obłazi z folii. podobno to już nieaktualne, tzn. salamander ma już aprobatę na kolorowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts