Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna Salamander czy Termoplast

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Witam ja wziołem z okna z termoplastu ,jednak te okna to są okna okucia układ komór w rojalu jest na pcv najlepsze,rodzice mają już 5 lat ito mają te zwykłe 3 kom i są dobre,muślę ze jednak TERMOPLAST.

POZDROWIENIA DLA WYTRWAŁYCH INWESTORÓW.

Ja mam thermoplast royal wyprodukowane na początku 2000 roku. Mają 4 lata i nie ma z nimi żadnych problemów. Wówczas za 8 okien 1-kszydłowych nietypowych ok. 120/120 (w tym połowa z szybą A2) + jednego malenńkiego fix'a 40/60 zapłaciłem 8900 zł (z rabatem 20%).

thermoplast jak widać jest i był drogi, ale na pewno wart swej ceny. okna są niezykle szczelne akustycznie, nie trzeba ich co chwile regulować, mają wysokiej klasy okucia (wówczas 4 lata temu w std. blokada klamki, mikrouchył, więcej grzybków antywyważeniowych - dziś pewnie oferują jeszcze więcej). ponadto wybrałem tzw. MSLe, tj. 4-połozeniowa blokada uchyłu. gdy wówczas pytałem w wielu innych firmach, to robili "wielkie oczy" na takie zapytanie.

mogę szczerze polecić te okna.

A jak sie ma SALAMANDER w stosunku do VEKI, REHAU, SHUCCO czy GEALAN. Jest gorszy, lepszy czy porównywalny. Czy wszystko nie sprowadza się do wykonania okien i ich montażu ?. Czy tak prawde mówiąc te profile między sobą się nie wiele różnią a wszystko zależy od wykonania. W jakich warunkach, kto je robi, czy się przykłada do roboty, czy zależy mu na tym co robi czy robi masówkę. To samo montaż, czy komuś zależy na robocie, czy to co robi chce robić dobrze czy na odwal bo czekają następni klienci???????????

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów :lol: :lol:

Jeśli zdecydujecie się na Salamandra (tak jak ja) to ostrzegam przed firmą Mirolet z Bydgoszczy. Zaliczkę (8k - 51%) wpłaciłam w listopadzie. Pierwszy uzgodniony termin miał być na koniec lutego, po drodze były dwa następne, wiadomość z wczoraj - przed świętami wielkanocnymi :lol: :cry: . Profesjonalizm "szefowej" :lol: poraża - żadnego z ustalonych telefonicznie terminów nie chciała potwierdzić na piśmie bo: "Pan mnie obraża żądając takich pism" (do mojego męża). Wstyd! :oops:

Zachowaj nas Panie od takich dostawców!!! Zastanwiam się tylko jak producent profili Salamander może współpracować z tak nieprofesjonalną firmą? Chyba nie jest świadomy, chyba trzeba ich uświadomić.

Jak dam radę to szczegóły opiszę dziś w oddzielnym wątku bo moja cierpliwość już się skończyła! :evil: Gorąco nie polecam!

Ja też długo zastanawiałam się nad Salamandrem lub Thermoplastem, zdecydowałam się jednak na Kommerling. Cena porównywalna z Salamandrem. Okna mam w okleinie zewnętrzne mahoniowej, wyglądaja super. Dlaczego się nie zdecydowałam na Thermoplast? Otóż dlatego, ze facet który przyjechał mierzyc okna /ponoć fachowy przedstawiciel tej firmy/ mierzy otwory w powietrzu i dodawal /na oko/ po cm na obsadzenie. Tak, tak nie uwzgledniając szlichty ani podłog. Od razu mnie sie to nie spodobało. Poza tym jak juz dogadalismy sie co do tych okien okazało sie w przeciągu tygodnia, ze zapomniał wymierzyć okna balkonowego, bo mysłał, ze to są drugie drzwi :D . No i oczywiście cena wzrosła o 300 zl. Generalnie facet był nie słowny, kręcił więc dałam sobie z nim spokój.

Wybralam Kommerling. Bez problemow. Przyjechali, obmierzyli, okna zostaly wyprodukowane w terminie, obsadzili w mgnieniu oka. Naprawde profesjonalisci. Nie pomyślcie sobie, ze robie reklame tej firmie, bo nie znam tych ludzi.

Trzeba uważać na firmę Blachliński z Toszka. Po wykonaniu i zamontowaniu okien (i oczywiście ich zapłaceniu przez klienta) zapominają o rękojmii i gwarancji. Nie odpowiadają na żadne zgłoszenia reklamacyjne nawet pisemne. Doradca techniczny firmy Salamander stwierdził kilkanaście bardzo poważnych blęów produkcyjnych i montażowych, które spowodowały nieodwracalne uszkodzenie okien, ale firma Blachliński nie poczuwa się do obowiązku świadczeń gwarancyjnych. Dziwi mnie fakt, że firma Slamander sprzedająca podobno Mercedesa wśród profili okiennych współpracuje za takimi producentami.