Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wejście GWC

Recommended Posts

Jestem na etapie fundamentow i mocno zastanawiam sie nad wentylacja mechaniczna z gruntowym wymiennikiem ciepla. W projekcie mam wentylacje grawitacyjna, opracowanie projektu mechanicznej zamierzam dopiero zlecic. Jako, ze mam juz na ukonczeniu fundamenty, zastanawiam sie co i jak nalezy przygotowac, by wprowadzic pozniej rure GWC do domu. Prosze o porade.

porada: Robisz wykop na głębokość 1,5 metra i pod fundamentem wsadzasz rure fi 250 na tzw wcistke. Przykładasz i kopiesz w środku popychasz i kopiesz tak przejdziesz pod fundamentem nie robiąc większych szkód. Przez tą rure przekładasz rure od GWC. Dookoła albo opiankowujesz albo czyms innym robisz elstyczne połączenie ustawiasz spadek 3% i masz gotowe przejscie.

Zaczołbym galopem się zastanawiać nad tą wentylacją mechaniczną. Gdzieś to musi stanąć, czy zawisnąć.Wcale nie jest wszystko jedno gdzie. Wcale też nie jest wszystko jedno co.

Jaki GWC? Gdzie czerpnia ścienna? Te strugi się przełącza gwc/czerpnia. Wloty powinny być blisko siebie.

Sporo myślenia teraz a sporo przyjemności potem.

Albo odwrotnie.

Adam M.

Witam

Pewnie odezwie się wielu oponentów, ale pozwolę sobie na przedstawienie mojego zdania, które wynika z doświadczenia oraz wymiany zdań na forum. Gdybym dzisiaj budował dom to GWC zaprojektowałbym bezpośrednio pod płytą budynku (oczywiście dom niepodpiwniczony, w przypadku piwnic byłby bezpośrednio pod podłogą piwnic). Doświadczenie wynika z pomiaru temperatur w rurze pcv (ok 6mb) doprowadzającej powietrze z zewnątrz pod kominek. Np dzisiaj ok godz 7 temp na zewnątrz +2 (chociaż o godz 8 drapałem szron s szyby samochodu - był przymrozek), w odległości 4,5 mb temp wpadającego powietrza do domu była +14 st.C, (w tym miejscu rura przechodzi przez płytę budynku, dalej tj 1,5mb jest w warstwie styropianu - 10cm i z wierzchu zalana płytą grzewczą - w tym miejscu bez podłogówki) przy wylocie powietrza pod kominkiem temp wynosi 17 st.C (w kominku nie palone od 3 dni). Jeśli przy tak małym odcinku rury powietrze ogrzewa się o kilkanaście st.C to po przepływie przez meandry pod całym budynkiem sprawność takiego GWC byłaby o wiele wyższa (mam na myśli ilość ogrzanego powietrza oraz różnicę temperatury). Zastanawiałem się dlaczego różnica ta przekracza 8 st.C, i dochodzę do wniosku, że ziemia pod płytą jest w ciągu dnia ogrzewana powietrzem (np wczoraj 15 st.C), również ta masa ziemi pod domem akumuluje ciepło dostarczone latem, oraz oddaje go do domu zimą. Dlatego dzisiaj GWC zbudowałbym w ten sposób. Wloty powietrza z zewnątrz zaprojektowałbym po zachodniej stronie domu, rury byłyby w jednym poziomie bez spadku, wloty i wylot zabezpieczone kratkami z filtrem. Reasumując uważam, że podgrzanie tak dostarczonego powietrza w domu nie wymagałoby dużo energii, natomiast przy sprawnej wentylacji niepotrzebne byłoby stosowanie reku, ponieważ ilość odzyskanego ciepła tego nie uzasadnia. Oczywiście całość ma sens w ciepłym domu przy szczelnie zamkniętych otworach. Ruch powietrza byłby grawitacyjny (jestem jego zwolennikiem), w razie potrzeby można go wymusić nawet zwykłym okapem na kuchnią, lub małym wentylatorem w przewodzie doprowadzającym powietrza z zewnątrz lub w kratce wentylacyjnej w którymś z pomieszczeń.

Pozdrawiam Leon z Wrocławia

ciepło dostarczane przez glebę jest "NIEOGRANICZONE" (tak samo jak ciepło dostarczane przez słońce, wykorzystanie tej energii z powierzchni wielkości Polski na pustyni w Afryce zaspokoiłoby zapotrzebowanie na energię całej ludności Ziemi) i ciągle dostarczane od milionów lat, dlatego nikt pod swoim domem gleby nie wychłodzi (chyba, że nastąpi zlodowacenie, ale to już nie jest nasz problem). Powtórzę, że kiedy temp powietrza jest wyższa od temp gleby to wtedy ją ogrzewamy a w domu działa klimatyzacja, gleba pod domem jest wykorzystywana również jako akumulator ciepła, ale ciągle doładowywany. Korzystajmy z tego co niewiele kosztuje, oraz jest dla nas zdrowe i ekologiczne, jest to interes nie tylko jednostki ale nas wszystkich bo zużywając mniej energii chronimy środowisko.

hmm czytam czytam i coraz bardziej mi się to podoba. mniej więcej za miesiąc będe robił wylewki, więc mam czas jeszcze na zastosowanie tego pomysłu. tylko raczej zastosowałbym jedną prostą rurę, położoną ze spadkiem w kierunku wlotu powietrza z zewnątrz (aby skropliny ewentualne mogły wypływać na zewnątrz, a ponadto co jakiś czas możnaby przez nią przepuścić jakiś środek dezynfekujący). biegłaby pod całą podlogą w warstwie styropianu (długość około 10 m) i wychodziła ze ściany obok kozy, którą zamierzam mieć w salonie. dzięki ogrzewaniu podłogowemu nad całą długością rury powietrze w niej powinno skutecznie się ogrzewać. na dodatek powietrze będzie wpadać do pomieszczenia wprost na kozę, więc będzie się dodatkowo ogrzewać za darmo.

TYLKO CZY takie zimne powietrze w rurze pod podłogówką nie zaszkodzi jej? nie będzie powodować jakichś pęknięć jastrychu?

Taka konstrukcja nie ma nic wspólnego z GWC.

To dogrzewanie powietrza Twoimi pieniędzmi pakowanymi w podłogówkę!

I to tylko po to, żeby je wepchnąć do paleniska!

Poczytaj o GWC.

Na przykład tu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=75065&postdays=0&postorder=asc&start=0

Adam M.

Jestem na etapie fundamentow i mocno zastanawiam sie nad wentylacja mechaniczna z gruntowym wymiennikiem ciepla. W projekcie mam wentylacje grawitacyjna, opracowanie projektu mechanicznej zamierzam dopiero zlecic. Jako, ze mam juz na ukonczeniu fundamenty, zastanawiam sie co i jak nalezy przygotowac, by wprowadzic pozniej rure GWC do domu. Prosze o porade.

Jeżeli planujesz mechaniczną wentylację, to zrób projekt jak najszybciej, najprawdopodobniej nie będziesz musiał budować kominów wentylacyjnych a sam komin to nie mały koszt a ponadto obróbki blacharskie itp.