AnonimGall 26.03.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Witam, jakie dokumenty muszę przedstawić do US żeby skorzystać z ulgi odsetkowej...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia28 27.03.2007 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Zaświadczenie z banku o wysokości kwoty odsetek. Pracownik banku będzie wiedział jak to wygenerować. W PKO BP kosztuje to 50 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekk74 27.03.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Zaświadczenie z banku o wysokości kwoty odsetek. Pracownik banku będzie wiedział jak to wygenerować. W PKO BP kosztuje to 50 zł. Wyczytalem chyba w paru miejscach ze jezeli ktorych z malzonkow korzystal juz z ulgi budowlanej to nie ma sie prawa do korzystania z ulgi odsetkowej przy wspolnym rozliczaniu.. jednka artykul w Rzeczpospolitej (dodatek prawny w jakim starym numerze) temu przeczyl bo: Dz.U. 1991 Nr 80 poz. 350 USTAWA z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych prawnie skutecznej umowy, Art. 26b. 2. Odliczenie, o którym mowa w ust. 1, stosuje się, jeżeli: 7) podatnik lub jego małżonek nie korzystał lub nie korzysta z odliczenia od dochodu (przychodu) lub podatku wydatków poniesionych na własne cele mieszkaniowe... No i problem bo albo to lenistwo dziennikarzy ktorzy znalezli jakis durny artykul blednie interpretujacy ustawe czy tez 'instrukcje' US albo ja czegos nie rozumiem... Przeciez tu jak byk stoi ze wystarczy ze jedno z 2ga nie korzystalo i mozna odliczac!!! Ktos rozgryzal problem? Jak sie zalatwia to w praktyce? to po oddaniu w uzytkowanie czy jak? Komplet papierow itp.. w tym roku oddalem w uzytkowanie to mam to z pitem za zeszly rok to wykazac czy jak? Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 27.03.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Jak wiemy ulga odsetkowa zniknęła z końcem zeszłego roku.W związku z tym mam pytanie:co jest wyznacznikiem terminu załapania się na taką ulgę, czy podpisanie umowy kredytowej, faktyczne wypłacenie I transzy kredytu, czy data uzyskania pozwolenia na budowę?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 27.03.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Jak wiemy ulga odsetkowa zniknęła z końcem zeszłego roku. W związku z tym mam pytanie: co jest wyznacznikiem terminu załapania się na taką ulgę, czy podpisanie umowy kredytowej, faktyczne wypłacenie I transzy kredytu, czy data uzyskania pozwolenia na budowę?. podpisanie umowy kredytowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia28 05.04.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Najszybciej dowiesz się w urzędzie skarbowym w którym zamierzasz się rozliczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANIAILIS 05.04.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Pelsona, liczy się data podpisania umowy kredytowej, napewno, pytałam w skarbowym, bo ja też umowę o kredyt podpisywałam w ostatniej chwili, pod koniec grudnia, a pierwszą transzę brałam po 2 miesiącach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 05.04.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 A rozlicza się co roku, czy trzeba mieć odbiór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia28 05.04.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Można i w trakcie trwania inwestycji, można i po jej zakończeniu - tylko wtedy w odpowiednie rubryki wpisuje się daty i wartości już odliczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 05.04.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 ulgę odsetkową? nie można w trakcie, dopiero po zakończeniu. po zakończeniu można też odliczyć to co się w trakcie zapłaciło (może z jakimiś ograniczeniami - nie pamiętam dokładnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 06.04.2007 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Oczywiście że po zakończeniu inwestycji. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sm_wilk 08.04.2007 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 po zakończeniu inwestycji, która trawała nie dłużej niż 3 lata od momentu uzyskania pozwolenia na budowę. Odlicza się wtedy te wcześniejsze odsetki ( ja np odliczam odsetki z roku 2005 i 2006 roku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 14.04.2007 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 po zakończeniu inwestycji, która trawała nie dłużej niż 3 lata od momentu uzyskania pozwolenia na budowę. Odlicza się wtedy te wcześniejsze odsetki ( ja np odliczam odsetki z roku 2005 i 2006 roku). a ja sie doczytalam ze te 3 lata to dotyczą tylko tych inwestycji ktore prowadza deweloperzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 14.04.2007 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 czy moge skozystac z ulgi odsetkowej gdy: 1. moj małzonek otrzymal przed 5 laty w darowiznie mieszkanie od ktorej nie musial placic podatku, 2.w poprzednich latach odliczał sobie wydatki w tym mieszkaniu typu wymiana okien czytam ze : Skorzystanie z ulgi jest niemożliwe, gdy podatnik lub jego małżonek korzystał lub korzysta z odliczenia od dochodu (przychodu) lub podatku wydatków poniesionych na własne cele mieszkaniowe (korzysta lub korzystał z ulg budowlanych), przeznaczonych na: zakup gruntu lub odpłatne przeniesienie prawa wieczystego użytkowania gruntu pod budowę budynku mieszkalnego, budowę budynku mieszkalnego, wkład budowlany lub mieszkaniowy do spółdzielni mieszkaniowej, zakup nowo wybudowanego budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego w takim budynku od gminy albo od osoby, która wybudowała ten budynek w wykonywaniu działalności gospodarczej, nadbudowę lub rozbudowę budynku na cele mieszkalne, przebudowę strychu, suszarni albo przystosowanie innego pomieszczenia na cele mieszkalne oraz wykończenie lokalu mieszkalnego w nowo wybudowanym budynku mieszkalnym, do dnia zasiedlenia tego lokalu, systematyczne gromadzenie oszczędności na rachunku oszczędnościowo-kredytowym w banku prowadzącym kasę mieszkaniową, według zasad określonych w odrębnych przepisach no i ? nie bardzo wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacakam 16.11.2007 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Witam. Mam pewien problem. Byłem przekonany i nadal jestem, że nabyłem prawo do skorzystania z ulgi odsetkowej. Po krótce sytuacja wygląda tak, że kredyt otrzymałem w grudniu 2006 r. rozpoczęcie budowy zostało zgłoszone na dzień 30 grudnia 2006 r. Czyli zacząłem budowę jeszcze w 2006 r. ale odsetki od kredytu zacząłem spłacać w styczniu 2007 r. Wczoraj znalazła żona artykół w jakiejś "kobiecej prasie", z którego wynika, że nie mogę rozpocząć korzystania z ulgi jeżeli zaczynam odliczanie odsetek w 2007 r. bo prawo do ulgi na zasadzie "praw nabytych" mają tylko ci, którzy zaczęli odliczanie odsetek już w 2006 r. Czy to prawda ?? Myślałem że prawo do ulgi nabywam z momentem podpisania umowy kredytowej i rozpoczęciem budowy jeszcze w 2006 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts