BungoI 26.03.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Dom był zawsze dla mnie czymś o czym można pomarzyć... i tyle. No cóż życie płata różne figle. Hmm mój osobisty małżonek uważa, że ja właściwie chcę zbudować dom tylko ze względu na zwierzaki (hi hi). Nie wiem jak innych, ale najbardziej przeraża mnie wizja katastrofy finansowej. Do rzeczy. Dane podstawowe: Działka - 15 arów, płaska, obok las. Wjazd od płn-wschodu. Położona 17 km od Krakowa. Świetny dojazd trasą E7. Wg testów dojazd do pracy zajmuje mi ok. 20-25 minut. Niestety całkowicie bezdrzewna i bezroślinna - była kawałkiem ornego pola. Znaleziona przypadkiem, jechaliśmy oglądać zupełnie inną kiedy zobaczyliśmy odręczne ogłoszenie o sprzedaży działki. Działka miała 60a i była w trakcie podziału (to był lipiec). Byliśmy zdecydowani od pierwszego wejrzenia (oczywiście ze wszystkich sił staraliśmy się tego nie pokazać po sobie). Umowę wstępną z zadatkiem podpisaliśmy 3 dni później. To był strzał w 10. Kiedy podpisywaliśmy umowę końcową (w grudniu) działka była już warta o 1/3 więcej. W międzyczasie sprzedaliśmy działkę, którą kiedyś kupiliśmy dla psa (tak, tak proszę się nie śmiać). Była położona ponad 30 km od miasta więc na codzienne dojazdy nie bardzo się nadawała. Projekt SKRZAT - z pracowni p. Biryło. Fantastyczny kontakt z autorem. Dostałam nawet skany projektu przed decyzją o jego zakupie. Fantastyczne było to, że był to pierwszy projekt, który podobał się nam bez zastrzeżeń. Potem jednak była cała masa innych pomysłów, w tym projekt indywidualny. Na koniec wróciliśmy do pierwotnego pomysłu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 26.03.2007 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 To co już załatwiliśmy: - Zakup działki - Wypis z miejscowego planu zagospodarowania - 100 PLN - tutaj uwaga okazuje się, że można sobie to samo wydrukować (za darmo) z Internetu ze stron gminy. - Warunki przyłączenia wody - wydane "od ręki" bez opłaty - Mapka wysokościowa (potrzebna do warunków) - wydawana "od ręki" - 36 PLN - Warunki przyłączenia prądu - 3 tygodnie - bez opłat i bez problemów. Przysłali do domu. - Mapka do celów projektowych - 500 PLN (VGEO) - Warunki przyłączenia gazu - czekaliśmy miesiąc na decyzję odmowną (względy ekonomiczne). Trzeba ciągnąć 130m. I tu czekał nas hit sezonu. Razem z nami 15 arowy kawałek działki kupiła sympatyczna młoda para. Złożyli wniosek 3 tygodnie później i ... otrzymali odpowiedź pozytywną. Zagotowałam. Pojechaliśmy sprawdzić o co chodzi ale okazało się, że nie ma żadnej różnicy poza tą że do sąsiadów jest 170 m czyli więcej niż do nas i co więcej zmieniły się przepisy i obecnie to gazownia bierze na siebie koszty przyłącza a klient pokrywa jedynie ok. 5% kosztów, sąsiadom wyliczyli 920 złotych. Pani, która wydała obydwie decyzje usiłowała mnie przekonać, że gazowni nie opłacało się przyłączyć gazu do naszej posesji za ok. 16tys. ale będzie się opłacać pociągnięcie 40m dalej za 920 ) Co więcej powiedziała, że decyzję mogą zmienić za 2 miesiące. Nie spodziewała się, że za 10 minut będziemy w gazowni u jej szefa. Obiecali na wtorek wydać nową decyzję Notabene napisze ją ta sama urzędniczka Zadzwoniłam od razu do architektki żeby jednak nie wykreślała gazu. - Zaświadczenie z gminy o braku konieczności wykonania projektu zjazdu. Ze względu na tzw. drogę nieurządzoną. - 1 tydzień - bezpłatnie. - Projekt zagospodarowania działki - 1 tydzień - 700 PLN (potrzebe do wydzielenia z produkcji rolnej) oraz do pozwolenia na budowę. Ewentualnie do ZUDPU lub zjazdu o ile jest są konieczne. Pani architekt "załatwia" w cenie. Przy okazji wydzielenie z produkcji rolnej jest bezpłatne do pewnej wielkości tymczasem większość architektów twierdzi, że kosztuje to od 200 do 500 PLN. - Zmiany w projekcie + adaptacja projektu do miejscowych warunków - 1 tydzień. 600 PLN Ogrooomny pozytyw dla pani architekt - bardzo kompetentna, niskie ceny, fantastyczne terminy. REWELACJA. Co więcej, Pani zaproponowała żęby pierwsza rata była płatna po złożeniu dokumentów do wydzielenia z produkcji rolnej a druga część dopiero po otrzymaniu pozwolenia na budowę. Byłam w głębokim szoku !!!! Znaleźliśmy ją w ostatniej chwili kiedy już traciliśmy nadzieję, że zdobędziemy dokumenty do pozwolenia na budowę wcześniej niż maju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 26.03.2007 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Nasze zmiany w projekcie Skrzat: - Likwidacja garażu (w jego miejsce gabinet + przedpokój). Na elewacji frontowej zamiast bramy garażowej okno. Zdjęcie poniżej.Wielkie dzięki dla gregora74 za zamieszczenie zdjęć jego domku, w którym zrobił elewację frontową tak jak my planujemy ją zrobić. Teraz mamy już 100% pewności, że będzie tak pięknie jak myśleliśmy. Planujemy garaż wolnostojący. Na razie na planie zagospodarowania działki są 2 miejsca postojowe. Potem na zgłoszenie zrobimy garaż jednostanowiskowy. Potem wiatę dostawimy i wszystko będzie zgodnie z prawem a teraz nie tracimy czasu. - Zmiana okienek bocznych na elewacji garażowej. Dwa łączymy w jedno, które będzie doświetlać pomieszczenie gospodarcze (u nas pomieszczenie dla fretek). Trzecie okienko przedłużamy w pionie - będzie doświetlać przedsionek/korytarz. - Powiększenie spiżarki poprzez przedłużenie ścianki przedsionka. - Likwidacja wiatrołapu. Strasznie mnie wkurzają. - Przesunięcie drzwi do gabinetu(byłego garażu). - Myślę jeszcze nad powiększeniem łazienki na dole przez przesunięcie ścianki w kierunku schodów. Tyle, że wtedy musiałaby się otwierać do wewnątrz a z tego co wiem to nie jest zgodne z przepisami chociaż, jak dotąd, nie znam żadnego racjonalnego powodu... Może ktoś zna? INFO dnia:Od 2 tygodni usiłuję się spotkać z wykonawcą i ciągle nie ma dla nas czasu (prowadzi budowę). I wreszcie dzisiaj umówił się z nami na jutro na 20:00. Staram się nie popadać w euforię żeby nie zapeszyć. Wykonawcę mamy sprawdzonego ponieważ robił nam adaptację poddasza, na którym mieszkamy od 7 lat. Oglądaliśmy też jego budowy domów i byliśmy bardzo zadowoleni z tego widzieliśmy. http://fretki.com/sklep/dom/skrzat_parter.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 26.03.2007 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 OGRZEWANIE + WENTYLACJA: Rozważaliśmy na poważnie 3 - paliwa stałe: w grę wchodziły jedynie pellety (ze względu na zmiany w projekcie i nietypowe wykorzystanie pomieszczenia gospodarczego) Raczej niechętnie, dodałam tylko dla porządku. + wentylacja z odzyskiem ciepła bez gwc - gaz: piec kondensacyjny + wentylacja z odzyskiem ciepła z gwc + solary (?) - pompa ciepła + wentylacja z odzyskiem ciepła bez gwc Rozważamy studnię głębinową jako dolne źródło. Studnię planujemy tak czy inaczej ze względu na planowaną budowę stawu. Mam już ofertę na 35 tys. zawierającą: inst. ogrzewania podłogowego, pompy ciepła, wykonanie dolnego źródła ciepła + wszystkie materiały oczywiście. Od momentu odmowy z gazowni pozostały jedynie 2 opcje z naciskiem na pompę ciepła. Po zmianie zdania przez gazownię dylemat powrócił. Chętnie przeczytam opinie innych użytkowników forum. System rozprowadzania ciepła: Dół w całości podłogówka Góra: b.duże grzejniki lub także podłogówka Co zyskujemy: - brak kominów (niższe koszty, lepiej doświetlona sypialnia na górze) - brak grzejników (większa przestrzeń, pomieszczenia łatwiejsze do urządzenia) - wszystkie okna na dole (poza tarasowymi wyjściowymi) mogą być nieotwierane czyli tańsze Minusy: hmm czekam na opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 27.03.2007 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Dzisiaj rano małżonek odebrał warunki przyłączenia gazu. Wpisali nam warunek, że w tym samym czasie podłączą się sąsiedzi. Co ciekawe im takiego warunku nie wpisali Bardzo wesoła instytucja. Zaniepokoiło mnie jeszcze coś innego a mianowicie finanse bo w jednym punkcie określili koszt przyłączenia na 920 złotych a w innym piszą, że koszt zostanie określony w umowie o przyłączenie???? Takich niespodzianek nie lubię. ----------------------- Zadzwoniłam i trochę mnie uspokoili. Tak czy inaczej płacę za samo przyłączenie więc nie mogą tego nagle skalkulować inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 28.03.2007 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Właśnie skończyłam rozmowę z wykonawcą. Potwierdziłam termin. Kwota, no cóż 32-33 tys. Pomyśleć, że w zeszłym roku to było 20.000. Szczególnie mnie to nie dziwi, chętnych nie brakuje a znajomym to samo wycenili na 40.000 więc nie narzekam tylko się cieszę, że jest i tyle. Zwłaszcza, że się zapowiadało, że wcale nie będzie miał dla nas czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 30.03.2007 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 W poniedziałek składam dokumenty: - do pozwolenia na budowę - zgłoszenie budowy stawu. Cały czas szukam materiałów. Jutro (w sobotę) wybieramy się na rundkę po składach budowlanych. W tygodniu niestety nie ma na to czasu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 01.04.2007 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Hmm, wczoraj odbyliśmy rundkę po składach... Wyszło na to, że zmieniamy materiał na ściany. W projekcie mamy pustak Max 24 cm. Jednak obecnie pustak podrożał tak, że jest raptem o 1,5 PLN tańszy od pustaka keramzybetonowego. W tej sytuacji decyzja jest oczywista. Zaoszczędzimy na ociepleniu ścian. Wystarczy raptem 6 cm. Jutro ten piękny dzień - składamy dokumenty do pozwolenia na budowę - nie mogę się doczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 15.04.2007 05:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Pani architekt złożyła wniosek o pozwolenie na budowę (dzień przed świętami). Przy okazji okazało się, że dzięki temu, że wyznaczyła na działce 2 miejsca postojowe i wyłączyła je z produkcji rolnej będziemy mogli postawić garaż (przepraszam, pomieszczenie gospodarze) bez pozwolenia na budowę. Mamy je dostać do miesiąca czyli na początku maja. Nie mogę się już doczekać chociaż z drugiej strony jest jeszcze mnóstwo do załatwienia. Nie mamy jeszcze decyzji o wyłączeniu z produkcji rolnej ale to nie problem - można donieść. Jak tylko dostniemy decyzję o wyłączeniu składamy zgłoszenie budowy garażu i stawu. Pani architekt poradziła, że tak będzie bezpieczniej żeby nikomu z urzędników nie przyszło do głowy żeby się zastanawiać nad miejscami parkingowymi w pozwoleniu budowlanym:) Teraz pora na wybór banku, który dostarczy pieniądze Mam kilka typów ale najbardziej podoba mi się.... ale to w następnym odcinku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 15.04.2007 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Przez ostatnie 2 tygodnie zapoznawałam się z ofertami banków - w kwestii kredytu hipotecznego na budowę - oczywiście. Po szczegółowych analizach zdecydowanym faworytem jest Deutche Bank. Najważniejsze zalety: - kredyt we Frankach szwajcarskich można spłacać we frankach - pierwszy rok kredytu jest oprocentowany o 1pkt niżej - nie wymagają faktur w celu udokumentowania realizacji budowy - oprocentowanie PLN - 5,2% Frank - 3,5% (marża 1% dla PLN i 1,5% dla Franków) - prowizja negocjowalna - ok. 1,2% - nie wymagają ubezpieczenia na życie (b. droga impreza) - generalnie - są elastyczni - to bardzo istotne - bezpłatne konto rozliczeniowe - wkład własny na poziomie 20% (może być działka) Wady: - trzeba zrobić wycenę na swój koszt - ok. 900 PLN - przyszłej wartości nieruchomości - najstarszy kredytobiorca musi mieć max 65 lat w momencie zakończenia okresu spłaty co ogranicza go do ludzi b.młodych. Jednak można się dogadać Jednak po podliczeniu kosztów wychodzi na to, że i tak jest to najkorzystniejsza oferta na rynku. Rozważam jeszcze BPH, Ge Money Bank i ew. Millenium ale tylko wtedy jeżeli Deutche nie wyjdzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 15.04.2007 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Info dnia!!!Pisłałam o tym, że dostaliśmy odmowę z gazowni a potem po interwencji już pozytywną. Przy czym bardzo się wtedy ucieszyli, że namówiliśmy również okolicznych sąsiadów. I co? Wczoraj dowiedziałam się, że odmówili przyłaczenia sąsiadom, którzy za naszą i gazowni namową złożyli wniosek o warunki przyłączenia. ŚMIECH NA SALI Właśnie tworzę pismo do Urzędu regulacji energetyki bo to już nie jest śmieszne ale żałosne. Z drugiej strony mamy super sąsiadów. Zaoferowali nam prąd z siłą na czas budowy. Jeden dylemat z głowy. Teraz jeszcze woda, materiały, i można zaczynać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 18.04.2007 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 ŚCIANY 160 m2 pustaka 24 cm gr - 11.600 90 m2 pustaka 12 cm gr - 2.200 garaż - 50 m2 pustaka żużlobetonowego - 1960 Finalizuję powoli transakcję zakupu materiału. Ostateczna decyzja to pustaki keramzytowe z firmy BETARD (http://www.betard.com.pl/). Pustaki mają wymiary: 24/24/49 (waga 15kg) na ściany nośne i 12/24/49 na działowe. Wchodzi 8 szt/m2 czyli ok. 72pln/m2 ściany. Przy czym materiał ma świetne parametry techniczne. Szukamy jeszcze ewentualnych chętnych budujących pod Krakowem aby obniżyć koszty transportu materiałów. Nasz materiał zajmie 1,5 tira i będzie kosztował 1800-2000. Nie ma tragedii bo nawet wtedy pustak nie przekroczy ceny 9,2/szt. Jeżeli jednak znalazłby się ktoś chętny na drugie 1,5 tira to koszt spada do 1500 złotych więc jest o co walczyć GARAŻ Strasznie mi się podoba i ma idealne wymiary aby go zbudować bez cyrku z pozwoleniem budowlanym. W sumie 50 m2 powierzchni zabudowy. Jednym słowem to czego szukałam. Wykonawca powiedział, że wystarczą mu rzuty ściągnięte z Internetu http://fretki.com/sklep/dom/garaz.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 26.04.2007 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 W oczekiwaniu na pozwolenie budowlane (mam nadzieję, że będzie zaraz po długim weekendzie), próbuję zorganizować materiały. Dzisiaj dostałam pierwszą fakturę pro-forma: Producent: ProDachWzór: rzymska z powłoka primakolor: czerwony koszt kompletu dachówek dla Skrzata to: 5640 złotych (z transportem samowyładowawczym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 14.05.2007 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Dzisiaj dostałam kolejną fakturkę: pustaki keramzytowe 24/24/49 - 1320 szt. + 680 sztuk 10,5/24/49 = 12.000 Do tego dojdzie transport... Chcieliśmy także złożyć dzisiaj zgłoszenie budowy stawu ale okazało się, że Pani zażyczyła sobie opisu, mapki i oświadczenia o prawie do dysponowania nieruchomością. Przy okazji dowiedzieliśmy się, że nasze pozwolenie jest już właściwie gotowe. W tej sytuacji jedziemy po pozwolenie we czwartek i przy okazji złożymy zgłoszenie budowy stawu i budynku gospodarczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 16.05.2007 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Miałam jutro odebrać pozwolenie budowlane. I... stało się coś czego bym nie wymyśliła. Wszak brakowało na nim jedynie podpisu szefowej... Pani architekt zadzwoniła i powiedziała mi że na skrajny narożnik mojej działki zachodzi stanowisko archeologiczne osady z neolitu!!!! W związku z powyższym, mimo że planowany dom jest oddalony od niego o 13m mój projekt zagospodarowania został wysłany do Krakowa do wydziału ochrony zabytków w celu uzyskania opinii. Dla inofrmacji: czeka się na ową opinię minimum miesiąc Najpierw się wściekłam na Gminę, że na warunkach nie było o tym ani słowa. Po telefonie uzyskałam informację, że przecież jest tam mapka, na której jest zaznaczony obszar stanowiska archeologicznego. Tak więc wściekłam się na architekta. Po telefonie uzyskałam informację, że Pani z wydająca zezwolenie nakazała naniesienie stanowiska na naszą mapkę, sugerując, że skoro dom jest od niego znacznie oddalony to nie będzie to miało znaczenia. Wyszło inaczej bo jej szefowa stwierdziła, że mimo wszystko ma obowiązek poinformować archeologów. W tej sytuacji spojrzałam na mapkę z warunków zagospodarowania i .... wg niej stanowisko znajduje się na działce obok W tym momencie zgłupiałam i ... chwyciłam za telefon. I potem nastąpiło "najlepsze" ponieważ usłyszałam, że w zależności od skali mapy stanowisko ląduje na mojej działce. Zgłupiałam, nie jestem specjalistką od map ale zawsze wydawało mi się, że wiem co to skala, i że nie ma wpływu na rozmieszczenie elementów znajdujących się na mapie. Jednym słowem nigdy nie słyszałam, że w wyniku przeskalowania coś może się przenieść na działkę obok. We czwartek jedziemy osobiście żeby ktoś nam osobiście pokazał te cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 17.05.2007 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Nigdzie nie jadę. Rano małżonek odebrał telefon z gminy, że ktoś się pomylił i wszystko odkręcają. Nawet nie wiecie jak mi ulżyło... Z drugiej strony nie bardzo rozumiem dlaczego mam czekać tydzień na ich odkręcanie skoro sami się przyznali, że zawalili Niech tam i tak jestem szczęśliwa. Dzisiaj: - składamy zgłoszenie budowy stawu - odbieramy z ZUDP uzgodnienie budowy przyłącza wody - składamy zgłoszenie budowy przyłącza wody - robimy kolejną awanturę w gazowni Coraz bardziej skłaniam się ku pompie ciepła Małżonek zgłosił stawi i mój norek został pierwszym norczym właścicielem stawu. Pani przyjmująca zgłoszenie zażądała wpisu we wniosku, że staw jest dla norki I tak Nergal może powoli zaczynać kopać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 26.05.2007 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 25-05-2007 dzień sukcesów: 1. Podpisaliśmy umowę z gazownią 2. Odebraliśmy pozwolenie na budowę (będzie prawomocne 4 czerwca) 3. Fachowiec od przyłącza wody obejrzał sobie działkę i wycenił swoją pracę na 1600 PLN (jesteśmy do przodu 800 PLN w stosunku do poprzedniego oferenta) Złożyłam też 1 wniosek o kredyt. W planie mam jeszcze wnioski do dwóch banków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 03.06.2007 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 2-06-2007 - Pierwsze prace na działce. Przyjechała koparka i ściągnęłą humus z połowy działki i wykopała rów pod przyłącze wody. Szkoda, że nie widziałam tego osobiście. Koszt pracy koparki - 300 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 06.06.2007 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Od wczoraj mam zgłoszone: - budowę ogrodzenia od strony ulicy- budynek gospodarczy Kopię obydwu muszę dostarczyć bankom aby również i te elementy budowy były objęte kredytem. Wydatki w celu uzyskania pozwolenia na budowę: 50,00 - warunki zabudowy (gmina) 36,00 - mapka wysokościowa (wydział geodezji i kartografii) 500,00 - mapa do celów projektowych (geodeta)1 750,00 - projekt gotowy Skrzat (gotowy projekt) plan zagospodarowania działki + adaptacja do warunków miejscowych 1 300,00 - (architekt z uprawnieniami)4 501,00 - Razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 06.06.2007 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Parę zdjęć z wizyty na działce:http://www.fretki.com/sklep/dom/07_04_07_05s.jpg http://www.fretki.com/sklep/dom/07_04_07_07s.jpg http://www.fretki.com/sklep/dom/07_04_07_08s.jpg http://www.fretki.com/sklep/dom/07_04_07_09s.jpg http://www.fretki.com/sklep/dom/07_04_07_10s.jpg http://www.fretki.com/sklep/dom/07_04_07_01s.jpg http://www.fretki.com/sklep/dom/07_04_07_02s.jpg http://www.fretki.com/sklep/dom/07_04_07_03s.jpg http://www.fretki.com/sklep/dom/07_04_07_04s.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts