Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to prawda, ze brak na rynku mat.budowlanych?

Recommended Posts

Troche sie niepokoje, bo nie wiem, czy na poczatku maja kupie bez problemu tynki gipsowe Kanufa na caly dom ok. 8 ton? Czy te tynki (maszynowe MP 75 L) tez trudno dostac? Widzialam w telewizji wzmianke o super kolejkach w hurtowniach budowlanych. Pytam szczegolnie budowniczych z wojew.warm-mazursk. Prosze o jakis meldunek na ten temat!

Z gory dziekuje.

Nie to kaczynscy puscili taka plote :D brak jest wszystkiego.. moj kolega zamowil bloczki bet w listopadzie i podobno w przyszlym tygodniu dostani(cena oczywiscie wyzsza niz byla) hurtownie zaczynaja sprowadzac mat z krajow sasiednich szczegolnie od niemcow duzo kupuja... miejmy nadzieje ze przynajmniej mat beda lepsze jakosciowo niz nasz polskie. Pozdrawiam

Wygląda na to, że doszło do paradoksu - w hurtowniach jest pełno materiałów budowlanych tak iż trudno się w nich poruszać ale wszystko jest już sprzedane. To właściciele tych materiałów nie odbierają ich a hurtownicy nie mają miejsca na nowe dostawy i dla nowych klientów materiałów nie ma.

To są obserwacje mojego kolegi, który w okolicach Nowego Dworu Mazowieckiego szuka materaiłów na ogrodzenie - na razie bez powodzenia.

W okolicach Poznania nie mogę dostać dachówki "Roben plus" miedzianej ani kasztanowej. Jak już gdzieś ją znajdę to brak akcesoriów typu skrajne dachówki, kominki itp.

Bo na nią jest cena promocyjna - 36zł/mkw, więc hurtownie nawet zamówień nie przyjmują, albo realizacja za 3-4 miesiace, bez gwarancji ceny.

• 3 weeks później...
w hurtowniach jest pełno materiałów budowlanych tak iż trudno się w nich poruszać ale wszystko jest już sprzedane. To właściciele tych materiałów nie odbierają ich a hurtownicy nie mają miejsca na nowe dostawy i dla nowych klientów materiałów nie ma.

.

Właściciele chętnie by odebrałi ale nie ma im kto z tych materiałów budować

"Cóś drgnęło w temacie mat. budowlanych" - kolega o którym pisałem wcześniej - już kończy budowę płotu (słupki murowane kryte dachówką i obkładane klinkierem) a ja jadąc 14 kwietnia do Kad (albo Kadów - no nie wiem jak odmienić) trasą Pruszków - Grodzisk Mazowiecki mijałem kilka składów, do jednego właśnie wjeżdżała duuuża ciężarówa popularnie zwana TIRem załadowana czymś czerwonym a w innym właśnie rozładowywywano worki z cementem z podobnego TIRa.