dm1719501316 26.03.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Witam, czy przy notarialnym podziale działki (kupno lub darowizna) notariusz wymaga wrysowania na mapkę drogi dojazdowej*, czy może wydać odpowiednie akta na podstawie pisemnych oświadczeń właścicieli działek, przez które droga dojazdowa przebiega (służebność przejazdu i przechodu w formie ograniczonego prawa)? Jest to rozwinięcie mojego problemu, o którym pisałem wcześniej tutaj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=95733&highlight= okazuje się jednak (po dłuższym czasie), że problem nie leży po stronie decyzji o warunkach zabudowy lecz po stronie podziału notarialnego działki. Działka, na której zamierzamy budować jest własnością teściów, którzy chcą odpisać nam część owej działki. Problem polega (być może nie ma problemu) na tym, że ktoś powiedział (nie pamiętam kto - temat wstrzymuje nam prace już od kilku miesięcy), że musi powstać plan podziału działki z dojazdem do niej. Czy rzeczywiście musi być wrysowana ta droga? Jeśli tak, to czy musi ona spełniać obowiązujące warunki, czy może to być droga umowna (nie ma jej na mapach) wraz z pozwoleniem korzystania z niej? * przez drogę dojazdową rozumiem drogę o szerokości 5 m i spełniającą wszystkie pozostałe warunki - szczerze mówiąc nie wiem jakie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 27.03.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Rzeczywiście jest potrzebna mapa do celów prawnych z projektem podziału i decyzja do tej mapy. Na tej mapie geodeta robiąc ją wkreśli proponowaną służebność przejścia i przejazdu i może mieć np. tylko 3 m. szerokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts