Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ociepliłem sciany

Wowka

czym ociepliłem sciany  

79 użytkowników zagłosowało

1. 1. czym ociepliłem sciany

Recommended Posts

Temat jest nieśmiertelny i na tym forum istnieje od zawsze. Czym ocieplać ściany? Skoro dylemat jest podobny do tego co było pierwsze jajko czy kura to może zestawienie procentowe ilości osób które wybrały poszczególne opcje coś podpowie niezdecydowanym.

Oczywiście na ten temat zwolennicy każdej z opcji napisali już wszystko :p w innych wątkach. Dlatego też proszę o oddanie głosu plus ewentualnie lakoniczny komentarz.

Treśc pytania sugeruje, że adresowane jest ono do Forumowiczów którzy ten etap budowy mają już za sobą, ale oczywiście zapraszam do udziału także i tych którzy już są całkowice zdecydowani

Więc do dzieła, zapraszam

Ja ociepliłem ścianę z maxa styropianem 12 cm

witam :

Ja 20 cm wełny i tynk silkatowy. jest to ocywiscie drozej ale styropiany tak grubo nie mozna kłaść a własnie taka grubość wynikała mi z bilansu energetycznego i mich zamierzen- domu energooszczednego (300 m.kw- zapotrzebowanie na ciepło 7KW+3 na wentylacje)

Roczyny oszto ogrzewania domu (gazem z sieci) - 1400zł

Po 64 odpowiedziach zdecydowanie prowadzi styropian przed nieocieploną ścianą z materiałów termoizolacyjnych i dopiero na trzecim miejscu jest wełna. Rozpoczynając tę ankietę sądziłem, ze wełna będzie na miejscu drugim. Co do pozycji styropianu to złudzeń nie miałem.

Zapraszam do oddania głosu :p . Ankieta trwa.