KW100 27.03.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Witam Postanowiłem stworzyć nowy watek aby zadać te pytania. Szukałem odpowiedzi w archiwum, podpytywałem w innych wątkach ale widzę że muszę w ten sposób sprawę definitywnie wyjasnić. Mam mieć pomieszczenie gospodarcze o powierzchni ponad 5 m2 czyli kubturze około 13 m3. W pomieszczeniu tym na ścianie z kominem planuję powiesić jedno funkcyjny kocioł gazowy a pod nim zasobnik c.w.u.Obecnie są już ściany parteru, strop i na wysokość stropu postawiony komin Schiedel z wkładem ceramicznym (rondo albo rondo plus - nie pamiętam). Czytam i czytam i wszyscy odradzają kocioł z otwartą komorą spalania, będzie on niby zbytnio wychładzał to pomiesczenie gospodarcze bo będę musiał zrobić nawiew z zewnątrz. Myślę nad zrobieniem nawiewu z sąsiadującego garażu to wtedy do pomieszczenia gospodarczego wciągane byłoby jednak cieplejsze powietrze niż beżpośrdnio z dworu, ten sposób też jednak niektórzy krytykują. W związku z tym zapytam co mam zrobić żeby nadal móc zakupić i zamontowac kocioł z zamknietą komorą tzw. turbo ? Planowalem Berettę kompakt II 24kW, wersja turbo jest parę stówek pewnie droższa ale trudno, jeśli faktycznie tak będzie lepiej.Jak rozwiązać sprawę spalin i powietrza? -wkładać jakąś rurę dwupłaszczową w tego schiedela (jest sens?) ? Ile to może kosztować (komin 8m) ?- zostawić schiedela jak jest czyli wylot spalin nim, a powietrze osobną rurą ? Jeśli tak to czy taka beretta ma taką możliwość ? No i dalej, gdzie dać wlot do tej rury - w ścianie zewnętrznej na jakiej wysokości można ?- jeśli jakiś inny kocioł turbo ma taką możliwość to który? Może wtedy wezmę inny zamiast tej beretty np. junkers albo vailant w podobnej cenie do beretty (ok. 3 tys pln)- moze zdecydowac się jednak na tego atmosferyka z nawiewem garażu ? Doradźcie najlepsze wyjście pliiiiisssss. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 27.03.2007 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Witam Postanowiłem stworzyć nowy watek aby zadać te pytania. Szukałem odpowiedzi w archiwum, podpytywałem w innych wątkach ale widzę że muszę w ten sposób sprawę definitywnie wyjasnić. Mam mieć pomieszczenie gospodarcze o powierzchni ponad 5 m2 czyli kubturze około 13 m3. W pomieszczeniu tym na ścianie z kominem planuję powiesić jedno funkcyjny kocioł gazowy a pod nim zasobnik c.w.u. Obecnie są już ściany parteru, strop i na wysokość stropu postawiony komin Schiedel z wkładem ceramicznym (rondo albo rondo plus - nie pamiętam). Czytam i czytam i wszyscy odradzają kocioł z otwartą komorą spalania, będzie on niby zbytnio wychładzał to pomiesczenie gospodarcze bo będę musiał zrobić nawiew z zewnątrz. Myślę nad zrobieniem nawiewu z sąsiadującego garażu to wtedy do pomieszczenia gospodarczego wciągane byłoby jednak cieplejsze powietrze niż beżpośrdnio z dworu, ten sposób też jednak niektórzy krytykują. W związku z tym zapytam co mam zrobić żeby nadal móc zakupić i zamontowac kocioł z zamknietą komorą tzw. turbo ? Planowalem Berettę kompakt II 24kW, wersja turbo jest parę stówek pewnie droższa ale trudno, jeśli faktycznie tak będzie lepiej. Jak rozwiązać sprawę spalin i powietrza? -wkładać jakąś rurę dwupłaszczową w tego schiedela (jest sens?) ? Ile to może kosztować (komin 8m) ? - zostawić schiedela jak jest czyli wylot spalin nim, a powietrze osobną rurą ? Jeśli tak to czy taka beretta ma taką możliwość ? No i dalej, gdzie dać wlot do tej rury - w ścianie zewnętrznej na jakiej wysokości można ? - jeśli jakiś inny kocioł turbo ma taką możliwość to który? Może wtedy wezmę inny zamiast tej beretty np. junkers albo vailant w podobnej cenie do beretty (ok. 3 tys pln) - moze zdecydowac się jednak na tego atmosferyka z nawiewem garażu ? Doradźcie najlepsze wyjście pliiiiisssss. udało mi się znaleźć na stronie Prometeusza (mam nadzieję, ze nie ma nic przeciw, ze powołuję się na jego opisy i rysunki) ze są takie zestawy przyłączeniowe do Beretty http://sklep.prometeusz.net/porady.php?komin_beretta_turbo pkt.3 "kropka" druga. Widzę, ze jest specjalna redukcja, kolano, rura do zasysania powietrza. Tylko skompletowac to co się chce. Tylko czy lepiej tak czy jednak dać rurę w ten komin schiedelowski. Tak wogóle pytania nadal aktualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 27.03.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Wsadzić dodatkową rurę o mniejszej średnicy do komina. Mam tak zrobione. Koszt razem z adapterem jakieś 800 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 27.03.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Najtaniej będzie kupić kocioł turbo i zastosować pustaki z schiedla od komina rondo, ale same pustaki bez ceramiki. Do tego dokupujesz rurę z kwasówki ok 80mm średnicy do wylotu spalin i jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 27.03.2007 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Najtaniej będzie kupić kocioł turbo i zastosować pustaki z schiedla od komina rondo, ale same pustaki bez ceramiki. Do tego dokupujesz rurę z kwasówki ok 80mm średnicy do wylotu spalin i jest OK tyle, że komin już stoi (schiedel) z ceramiką w środku Pozostaje mi powietrze dać odrębną rurą z zewnątrz a spaliny dać do tego schiedela. Ta ceramika moze zostać, prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 27.03.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Rzeczywiście kociołek turbo jest lepszym rozwiązaniemWiem że niestety prawie wszyscy kupują komin systemowy schiedla do kotłowni a później dowiadują się że jest on niepotrzebny do kominka tak ale do kotła gazowego albo wymurować tradycyjny z cegły albo wykorzystać kanały wentylacyjne od schiedlaW tym konkretnym przypadku jeśli średnica wewnętrzna komina jest wystarczająca zastosował bym zestaw do szachu tzn od kotła do komina rura w rurze a w samym kominie wpuścił bym tylko rurę spalinową 80mm Innym rozwiązaniem jest system rozdzielny rura spalinowa przez komin systemowy do góry a zasysająca na zewnątrz przez ścianę zewnętrzną Radze ten pierwszy Niech murarze muruja ten komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiula77 28.03.2007 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 To ja mam jeszcze pytanie o komin. Mamy komin systemowy IBF i chcemy mieć kocioł turbo. Planujemy do komina dokupić rurę fi 80 z kwasiaka. I tu pytanie: jeśli komin kupowaliśmy 8,33 mb, to ta rura też musi mieć tyle metrów? Ma się kończyć u gory równo z kominem czy może wystawać? Musimy wkrótce kupić tego kwasiaka i zastanawiamy się czy 8 mb będzie ok... I jeszcze jedno pytanie: wlot do komina mamy dosyć nisko (zasobnik będzie stał obok). Czy są jakieś przepisy, które regulują wysokość na jakiej ma się znajdować ten wlot w zależności od kotła gazowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapatut 28.03.2007 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Rzeczywiście kociołek turbo jest lepszym rozwiązaniem Wiem że niestety prawie wszyscy kupują komin systemowy schiedla do kotłowni a później dowiadują się że jest on niepotrzebny do kominka tak ale do kotła gazowego albo wymurować tradycyjny z cegły albo wykorzystać kanały wentylacyjne od schiedla W tym konkretnym przypadku jeśli średnica wewnętrzna komina jest wystarczająca zastosował bym zestaw do szachu tzn od kotła do komina rura w rurze a w samym kominie wpuścił bym tylko rurę spalinową 80mm Innym rozwiązaniem jest system rozdzielny rura spalinowa przez komin systemowy do góry a zasysająca na zewnątrz przez ścianę zewnętrzną Radze ten pierwszy Niech murarze muruja ten komin ale może być tak ,że spaliny pójdą tym ceramicznym wkładem w schiedelu a powietrze osobną rurą (np. pcv fi80) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 29.03.2007 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Teoretycznie tak ale kociołek przeważnie ma mieć opory przepływu powietrza i spalin na określonym poziomie i w tym przypadku po pierwsze może pocić się komin spalinowy i konieczność stosowania złączki z odwodnieniem do spali i po drugie może rezeda będzie coś pokombinować i oporami przepływu Niektóre kotły maja możliwość regulacji ale najpierw należy zdecydować się na konkretny model ( firmę ) i popytać przedstawiciela danej firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts