krzysztofh 27.03.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Czy tą wierzbę teraz należy przyciąć czy później? czytałem gdzieś że tnie się ją kilka razy w roku.Przejrzałem Forum i jest trochę o cięciu. Głównie marzec i wrzesień. Moje wątpliwości biorą się stąd, że już zaczynają sie rozwijać malutkie listki i nie mam pewności czy nie za późno z tym cięciem? Wiosna jest wcześnie i stąd wszystko za wcześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firstlady 27.03.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Tez mam ten problem i postawiłam tu to samo pytanie jakies 2 tygodnie temu- ktos mi odpowiedział żeby ciać po baziach. Patrze na moje 'kikutki ' wierzbowe i bazie powinny byc lada dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 27.03.2007 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Tez mam ten problem i postawiłam tu to samo pytanie jakies 2 tygodnie temu- ktos mi odpowiedział żeby ciać po baziach. Patrze na moje 'kikutki ' wierzbowe i bazie powinny byc lada dzień. Jezeli jest to wierzba skupiona (całolistna) 'Hakuro- nishiki' to tnij teraz jezeli tego jeszcze nie zrobiłeś. Drugi raz zetniesz w czerwcu i ewentualnie trzeci raz w sierpniu, jednak nie póniej, gdyż nowe pędy przede zimą musza jeszcze zdrewnieć. U 'Hakuro- nishiki' są ozdobne młode kolowowe liście a nie bazie (kwiaty). Inne gatunki i odmiany wierzb ozdobne z bazi tniemy po ich przekwitnieniu ( po „przebaziowaniu"). .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 31.03.2007 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 U 'Hakuro- nishiki' są ozdobne młode kolowowe liście a nie bazie (kwiaty). Inne gatunki i odmiany wierzb ozdobne z bazi tniemy po ich przekwitnieniu ( po „przebaziowaniu"). .. wlasnie - moja hakuro nie ma bazi - tylko paki "listne" Czyli mozna je juz teraz przyciąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 31.03.2007 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 U 'Hakuro- nishiki' są ozdobne młode kolowowe liście a nie bazie (kwiaty). Inne gatunki i odmiany wierzb ozdobne z bazi tniemy po ich przekwitnieniu ( po „przebaziowaniu"). .. wlasnie - moja hakuro nie ma bazi - tylko paki "listne" Czyli mozna je juz teraz przyciąć? Tak, trzeba przyciąć (można było już wcześniej). .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 31.03.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Tak, trzeba przyciąć (można było już wcześniej). .. ide zatem do ogrodka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor_R 04.09.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Drugi raz zetniesz w czerwcu i ewentualnie trzeci raz w sierpniu, jednak nie póniej, gdyż nowe pędy przede zimą musza jeszcze zdrewnieć. Można przyciąć jeszcze teraz czy już sobie darować do wiosny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xymox 04.09.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 można ciąć kiedy się chce - oczywiście nie zimą. W "ogrodniku" gdzie ją kupowalem kobietka powiedziała, że można ją podcinać nawet raz w tygodniu. Na wiosnę podciąłem ją praktycznie na łyso. Cała korona miała góra 20 cm średnicy. Przez sezon rozrosła się do ponad metra. I tak jak mi poradzono ciąłem kiedy mi sie podobało. Pieknie rośnie i jest 'ok. Moja Hakuro to biało-różowo-zielona wersja bez bazi. Traktuję ją tak już trzeci sezon i rośnie pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts