Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hakuro Nischiki

Recommended Posts

Czy tą wierzbę teraz należy przyciąć czy później? czytałem gdzieś że tnie się ją kilka razy w roku.

Przejrzałem Forum i jest trochę o cięciu. Głównie marzec i wrzesień. Moje wątpliwości biorą się stąd, że już zaczynają sie rozwijać malutkie listki i nie mam pewności czy nie za późno z tym cięciem? Wiosna jest wcześnie i stąd wszystko za wcześnie.

Tez mam ten problem i postawiłam tu to samo pytanie jakies 2 tygodnie temu- ktos mi odpowiedział żeby ciać po baziach. Patrze na moje 'kikutki ' wierzbowe i bazie powinny byc lada dzień.

Jezeli jest to wierzba skupiona (całolistna) 'Hakuro- nishiki' to tnij teraz jezeli tego jeszcze nie zrobiłeś. Drugi raz zetniesz w czerwcu i ewentualnie trzeci raz w sierpniu, jednak nie póniej, gdyż nowe pędy przede zimą musza jeszcze zdrewnieć.

U 'Hakuro- nishiki' są ozdobne młode kolowowe liście a nie bazie (kwiaty). Inne gatunki i odmiany wierzb ozdobne z bazi tniemy po ich przekwitnieniu ( po „przebaziowaniu").

..

U 'Hakuro- nishiki' są ozdobne młode kolowowe liście a nie bazie (kwiaty). Inne gatunki i odmiany wierzb ozdobne z bazi tniemy po ich przekwitnieniu ( po „przebaziowaniu").

..

wlasnie - moja hakuro nie ma bazi - tylko paki "listne" :) Czyli mozna je juz teraz przyciąć?

Tak, trzeba przyciąć (można było już wcześniej).

..

• 5 months później...
można ciąć kiedy się chce - oczywiście nie zimą. W "ogrodniku" gdzie ją kupowalem kobietka powiedziała, że można ją podcinać nawet raz w tygodniu. Na wiosnę podciąłem ją praktycznie na łyso. Cała korona miała góra 20 cm średnicy. Przez sezon rozrosła się do ponad metra. I tak jak mi poradzono ciąłem kiedy mi sie podobało. Pieknie rośnie i jest 'ok. Moja Hakuro to biało-różowo-zielona wersja :) bez bazi. Traktuję ją tak już trzeci sezon i rośnie pięknie