Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozmyślania podczas rozpylania roundapu:)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jednoroczne nawet nie kiełkują. Pełnia wegetacji??

Jednoroczne czy nie, to dla mnie bez znaczenia. Jeśli są w kolorze soczystej zieleni i pełni rozkwitu, to dla mnie pełnia wegetacji. Szczególnie, że rosną bardzo szybko.

A kwitnie tego całkiem sporo, z mniszkiem na czele :evil:

(We Wrocławiu praktycznie nie było zimy.)

Od miesiąca kwitną mi w ogródku fiołki. W warzywniku szczypiorek ma już kilkanaście cm. To nie jest pełnia wegetacji? :)

Wiadomo, że niektóre rosliny jeszcze "śpią", ale nie chwasty :lol:

Wszystkie, które nalażałoby zwalczyć i to już jest pełna wegetacja?

Zresztą nie będe się spierał, gdyż w okolicach Wrocławia może już jest maj :D .

..

Pewnie nie wszystkie, ale zanim wszystkie wzejdą, to te co kwitną zdążą się posiać i będzie za późno. :(

A co do pogody we Wrocławiu, to gdyby nie kalendarz, to możnaby się pomylić :lol:

No w każdym razie dużo cieplej niż w ubiegłym roku o tej porze 8)

Pewnie nie wszystkie, ale zanim wszystkie wzejdą, to te co kwitną zdążą się posiać i będzie za późno.

W warstwie ornej każdego nawet zadbanego ogrodu jest miliony nasion chwastów. Niektóre z nich „leżakują" po kilka lat i skiełkują w sprzyjajacych dla nich warunkach (np. wydobyte pod powierzchnie). Dlatego te nieliczne chwasty, które przeimowały pod śniegiem i niektóre już zakwitły nie sa istotne i nie warto ich specjalnie pryskać bo i tak za parę dni wyrosną nastepne itd. Przecież nie będziesz chyba pryskał co kilkanascie dni.

Ale rozwinął sie ten wątek :D :D :D ale nic dziwnego bo dotyczy jednej z najważniejszych spraw na forum czyli roundapu obok innych ważnych: torfu, :lol: kretów, :lol: jesiennych nawozów :lol: oraz co posadzić żeby było ładnie :lol: .

..

Dlatego te nieliczne chwasty, które przeimowały pod śniegiem i niektóre już zakwitły nie sa istotne i nie warto ich specjalnie pryskać bo i tak za parę dni wyrosną nastepne itd.

Ale ja nie pryskam żadnym roundapem, tylko grzecznie i cierpliwie wyrywam :oops: :wink:

No bo jak tu np pomiędzy kwitnącymi prymulkami pryskać chemią :lol:

przechadzając się z opryskaczem po działce złapałem się na tym, że o różnych rzeczach sobie myślę. I tak:

- kurczę, czy ten rozpylacz pewnej znanej firmy na ka to dobrze rozpyla, czy nie;

- dlaczego do cholery ten opryskiwacz ma tak krótką rączkę;:evil:

- czy dobrze wyliczyłem proporcje preparatu i wody;

- tu już pryskałem czy nie :o :o :o :o :o :o :o ?

- coś szybko roundap się zużywa (btw. poszło na mojej działce jakieś 1,7 litra koncentratu);

- dlaczego ta trawa jeszcze nie więdnie;

- ocho, na opryskiwaczu jest taki przycisk, który umożliwia stałe otwarcie dyszy (zauważyłem po jakieś godzinie ręcznego przyciskania);

- ciekawe, kiedy sąsiad mnie pogoni że mu trawnik chcę spalić ?

- ciekawe, który sąsiad (mam dwóch) mnie pogoni, że opryskuję przy granicy ?

- ale będą jaja jak za dwa tygodnie pozostaną pasy zielenie wśród wysuszonego zielska;:lol:

- czy to nie był błąd, że nie założyłem maski na twarz ?

itepe itede

to taki Twoj "dzien swira" :)

ja poprostu wszystko zlewam rowno ;)

Poczekaj poczekaj, cisza!

Ciebie też dopadnie i wtedy zobaczysz.

Przecież nie będziesz chyba pryskał co kilkanascie dni.

Nie wiedomo ;) Ktoś tu ostatnio pisał o opryskach ochronnych kilkanaście razy do roku. A myślisz, że rundapowi to sie nie należy ? Jak jeszcze na okolicznych łąkach mniszek przekwitnie i zacznie się rozsiewać to rundap będzie w użyciu nawet i co tydzień ;)

Ale rozwinął sie ten wątek :D :D :D ale nic dziwnego bo dotyczy jednej z najważniejszych spraw na forum czyli roundapu obok innych ważnych: torfu, :lol: kretów, :lol: jesiennych nawozów :lol: oraz co posadzić żeby było ładnie :lol: .

..

etam, moim zdaniem wątek dość zbacza :lol: miałobyć o przeżywaniu intelektualnym podczas oprysku preparatem 8) a wyszło jak zwykle :D

u mnie na (w ???) ogrodzie chyba stan bez zmian - co było zielone nadal zielone itp. szlag by to trafił bo już naprawdę zaczynam wątpić czy cokolwiek spadło na moją działkę czy wszystko przeszło do sąsiada. i nie piszcie, że niemożliwe nawet w bezwietrzny dzień - wybudowałem dom i wiem, że niemożliwe nie istnieje :lol: :lol: :lol:

Pewnie nie wszystkie, ale zanim wszystkie wzejdą, to te co kwitną zdążą się posiać i będzie za późno.

W warstwie ornej każdego nawet zadbanego ogrodu jest miliony nasion chwastów. Niektóre z nich „leżakują" po kilka lat i skiełkują w sprzyjajacych dla nich warunkach (np. wydobyte pod powierzchnie). Dlatego te nieliczne chwasty, które przeimowały pod śniegiem i niektóre już zakwitły nie sa istotne i nie warto ich specjalnie pryskać bo i tak za parę dni wyrosną nastepne itd. Przecież nie będziesz chyba pryskał co kilkanascie dni.

..

We Wrocławiu jest inaczej, zapomniałeś?

..

We Wrocławiu jest inaczej, zapomniałeś?

A skąd ja mam wiedzieć jak zachowują się chwasty we Wrocławiu, w Rabce czy w jakimś Rypinie ? :-? :cry:

..

Niedawno pytałeś, cyt: :D

Czy Twoim zdaniem może to dotyczyć także okoilic Wrocławia?

..

„Najwyższym stopniem niewiedzy jest wiedza fałszywa" (wschodnie).

Poprawię się i nie będę w przyszłości generalizował swoich opinii na obszar całego kraju. Może dać w tej kwestii stałą informację w stopce pod moimi postami? Jak mi radzisz?

..

o rety....

tak sie zastanawiam czy niektórzy to tak z wrodzonej złośliwości czy odreagowują swoje nieudacznictwo w innych dziedzinach życia? bo oczywiście w ogrodowych sprawach sa najlepsi, ale przecież tego nikt nie kwestionuje, zyczliwości więcej, usmiechu, ale tego szczerego zyczę Panu...