maanmy 27.03.2007 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Witam i proszę o pomoc w kwesti ewentualnego oprotestowania przez właściciela sąsiedniej działki zezwolenia na budowę . Na jego działce nic nie ma tylko szczere pole . Przy zachowaniu wszelkich norm z mojej strony , czy jest możliwe blokowanie budowy domu poprzez tzw widzimiś . Słyszałem o takiem możliwości stąd trwoga na samą myśl , że coś takiego może mieć miejsce . proszę o pomoc w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawelek129 27.03.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Wczoraj byłem w PINB i mnie Pani poinformowała, ze zgoda sąsiada nie jest wymagana, nawet gdy budujesz w ostrej granicy lub nawet dostawiasz do jego budynku będącego też w granicy (wyjątek stanowi jedynie zabudowa wyskoka)--czyli sąsiad niewiele może, natomiast jeśli już teraz obawiasz się sąsiada to po prostu musisz mieć wszystko zgodnie z planem i wszystkie czynnosci które wymagaja zgłoszenia muszą byc zgłoszone....bo złośliwy sąsiad moze nasłać kontrolę choćby nadzoru budowlanego i wtedy lepiej pokazać odpowiedni dokumenty i niech sobie idą...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maanmy 28.03.2007 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Wiem ,że zgoda nie jest potrzebna tylko pisemny sprzeciw do starostwa powoduje wstrzymanie prac . Chodzi mi tzw ,, bo nie '' czyli czystą złośliwość nie popartą żadnymi konkretami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 28.03.2007 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 odwołać sie od pozwolenia i wszystko przedłużyc może każdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 28.03.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Niezupełnie. Tylko ten kto jest stroną postępowania. Starostwa na ogół nie uznają sąsiadów za strony w postępowaniach o pozwolenie na budowę domów jednorodzinnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 28.03.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 strona postepowania może nie być jeśli budowa jest zgodnie z warunkami czyli 4 m od granicy z oknami lub 3m bez otworów ale odwolać sie może i przedlużyć wszystko, chociaz potem w wyższej instancji nie uznaja go za stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 28.03.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 W praktyce to faktycznie może tak działać . Wystarczy, że sąsiad ma informatora w starostwie i dowie się o wydaniu pozwolenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 28.03.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 jesli na pozwoleniu masz ladne pieczatke -klauzula ostatecznosci- to nie musisz sie martwis o sasiada ( wszystko zgodne z prawem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 28.03.2007 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Nawet jak jest prawomocna to może się odwoływać i wszystko przedłuży a urząd może wstrzymac wykonanie decyzji ale to sie zdarza niezwykle rzadko - jak ktoś komuś do końca podpadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maanmy 29.03.2007 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 działka przylegajaca ma 7 m szer , jest zarosnięta trawskiem i nic tam nie ma , ale ludzie potrafia być wredni , myslę czy nie dać zadatku firmie wykonujacej prace spisać wstępną umowe , i poinformować o tym fakcie w razie problemów osobę która może brużdzić , nadmieniając iż w przypadku straty zadatku pozwę ję do sądu o odszkodowanie z tytułu strat powstałych poprzez umyślne wstrzymywanie inwestycji , może to podziała . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts