pluszku 27.03.2007 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 za onetem: Jej zdaniem "ludzie mają prawo oczekiwać, że dostawa gotowych domów i mieszkań w ramach kategorii budownictwa społecznego będzie obciążona niższą stawką podatku VAT". Nie widzę jednak możliwości - na to nie pozwala ani dyrektywa ani załączniki do niej - żeby można było powiedzieć ludziom: budujecie systemem gospodarczym, idziecie do sklepu, kupujecie towary obciążone 7-procentową stawką VAT. Takiej możliwości nie ma. Dostawa towarów jako taka obciążona jest stawką podstawową i nie podlega żadnym wyjątkom. Wyjątki dotyczą usług. Usługą jest dostawa domu albo mieszkania i staramy się, aby usługą były niektóre remonty - tłumaczyła wicepremier, protestując przeciwko "czynieniu ludziom złudnych nadziei". Reasumujac ludziki ktore beda chcialy budowac w 2008 lub nawet 2009 roku systemem gospodarczym beda musieli do konca roku kupic materialy bud. To tyle w temacie spadku cen w najblizszych tygodniach/miesiacach.Kiedy max po 10 zl? przed wakacjami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 28.03.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Ja sie jednak łudzę, że na system gospodarczy także zostanie 7%. Gilowska ma dośc odmienną opinię w stosunku do ministerstwa budownictwa. Myślę, że tyle głupot ludziom nagadali o 3 mln mieszkań, że staną na głowie aby przeforsować 7%. Co do MAXa i 10 zł to ja stawiam na okolice września. Dzwoniłem do kilku składów w innym temacie i mówili, że po 8 będzie pradopodobnie z następnej dostawy po świetach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 28.03.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 mario1976 - mam dokładnie odwrotną opinię, z VAT-em dadzą spokój-albo jak przewalczą to z takimi obostrzeniami tak jak teraz z tymi kredytami hipotecznymi z dopłatami - niewielu się załapie.Przy czym te 15% przy ostatnich podwyżkach 300% to śmiech, a 15-20% toi tak idą podwyżki na resztę, co najmniej.Co do cen to już nie polecą tak w górę, na Allegro próbują złapać zdesperowane ofiary i trochę takich znajdą, ale już pojawia się aktualnie dużo ofert, i na Allegro, ale jeszcze więcej lokalnie, ofert dostaw prawie natychmiastna dotychczasowych cenach (np 4,6 MAX).Poza tym ceny już zachodnie i już importują z Niemiec i Czech.Poza tym ruszyły mniejsze cegielnie - w pobliżu co robił bloczki betonowezasuwa pustaki keramzytowe dla rolników aż huczy, drugi reaktywowałMax-y.Wielu na budynki gospodarcze brały Maxa bo był tani, teraz zasuwają żuzlowymi itdWielu ma już nakupowane na cały sezon. A ja sie zastanawiam czy niedługotrochę nie spadną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 28.03.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 mario1976 - mam dokładnie odwrotną opinię, z VAT-em dadzą spokój- albo jak przewalczą to z takimi obostrzeniami tak jak teraz z tymi kredytami hipotecznymi z dopłatami - niewielu się załapie. Przy czym te 15% przy ostatnich podwyżkach 300% to śmiech, a 15-20% to i tak idą podwyżki na resztę, co najmniej. Co do cen to już nie polecą tak w górę, na Allegro próbują złapać zdesperowane ofiary i trochę takich znajdą, ale już pojawia się aktualnie dużo ofert, i na Allegro, ale jeszcze więcej lokalnie, ofert dostaw prawie natychmiast na dotychczasowych cenach (np 4,6 MAX). Poza tym ceny już zachodnie i już importują z Niemiec i Czech. Poza tym ruszyły mniejsze cegielnie - w pobliżu co robił bloczki betonowe zasuwa pustaki keramzytowe dla rolników aż huczy, drugi reaktywował Max-y. Wielu na budynki gospodarcze brały Maxa bo był tani, teraz zasuwają żuzlowymi itd Wielu ma już nakupowane na cały sezon. A ja sie zastanawiam czy niedługo trochę nie spadną. No na rynku podwarszawskim kupno maxa po 4,6 jest niemożliwe. Może pod koniec roku ceny spadną (w co nie wierzę) ale co z tego jak ja buduję w czerwcu-lipcu, mam podpisana umowe z ekipą i musze coś kupić. Mam szczęście, że mam gdzie trzymac materiał bo składy podwarszawskie nie bawią się w przetrzymywanie towaru. Kupiłem MAXa po 5,5 ale zabrakło mi 3 palet K3. Jak dzwoniłem do kilku składów to w każdym twierdzili, że po świetach pustak MAX z Plecewic będzie kosztował 8. Już teraz dla odbiorcy indywidualnego bez rabatów MAX w Plecewicach kosztuje 6,25 plus VAT. Ja się obawiam, że podwyżka VAT oprócz samej podwyżki znowu spowoduje szaleństwo na rynku, kupowanie wszystkiego na zapas (jeśli ktos ma gdzie składować) braki materiałów wszelkich w składach i spekulowanie materiałami. Rzeczywiście samo 15% nie robi na mnie wielkiego wrażenia patrząc na ostatnie szaleństwa....ale ta podwyżka pociagnie spiralę następnych podwyżek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts