Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam w projekcie podciag z dwuteownika http://www.mgprojekt.com.pl/domki/przestronny/wersje/przestronnyp1.pdf

Wykonawca się zdziwił, że to dwuteownik i w zamian proponuje mi drewno (jakaś gruba belka). Więźba jest wzmocniona do dachówki. Jak widać na rysunku wspiera się to na ścianie działowej.

Czy mogę zrezygnować z tego dwuteownika i zastąpić go innym materiałem?

Mam w projekcie podciag z dwuteownika http://www.mgprojekt.com.pl/domki/przestronny/wersje/przestronnyp1.pdf

Wykonawca się zdziwił, że to dwuteownik i w zamian proponuje mi drewno (jakaś gruba belka). Więźba jest wzmocniona do dachówki. Jak widać na rysunku wspiera się to na ścianie działowej.

Czy mogę zrezygnować z tego dwuteownika i zastąpić go innym materiałem?

Jeśli będzie dachówka, to wątpię aby dobrał sensowny przekrój belki drewnianej, najprawdopodobniej nie dobierze nic, chyba, że na włane ryzyko i twoje również i to bez obliczeń. Bo stać pewnie i by stało ale nie normowo, tylko co jak się zacznie coś dziać? Do kogo z żądaniami? Z reguły przy dachu płatwiowo kleszczowym taka rozpiętość płatwi bez podpór (czy to słupkami czy mieczam)i wychodzi w granicach 3m. Chyba, że wstawi słupki tylko co ze stropem?

Ja zostałbym przy stali. Nie wiem czy się orientujesz jak kiedyś budowano konstrukcje dachów, jakie one były masywne. Natury nie oszukasz, a ze stalą przy dachówce raczej będziesz miał spokój. Pod oparcie belek na murze zalecałbym wykonanie trzpieni żelbetowych.

Dzięki za podpowiedź! :lol:

Opinia moich Wykonawców jest taka, że ta konstrukcja która jest w projekcie to jak na schron jakiś:)) Czy to więźba, czy fundamenty (stal), czy też ten dwuteownik. Podobno wszystko na wyrost :-?

Nie wiem czy maja rację. W końcu ktoś tworzył ten projekt. Z drugiej znów strony, ludzie (wykonawcy) budują domy od lat i mają w tym fachu doświadczenie... :-?

Dzięki za podpowiedź! :lol:

Opinia moich Wykonawców jest taka, że ta konstrukcja która jest w projekcie to jak na schron jakiś:)) Czy to więźba, czy fundamenty (stal), czy też ten dwuteownik. Podobno wszystko na wyrost :-?

Nie wiem czy maja rację. W końcu ktoś tworzył ten projekt. Z drugiej znów strony, ludzie (wykonawcy) budują domy od lat i mają w tym fachu doświadczenie... :-?

Pewnie zbytnio się nie wysilali nad doborem w miarę ekonomicznie przekrojów. Odnośnie fundamentów to przy adaptacji typowego projektu fundamenty powinny byc sprawdzone przez konstruktora pod konkretne warunki gruntowe inwestora, ale do tego potrzebne są badania geologiczne, na które inwestor zwykle nie ma kasy. I w ten oto sposób przyjmuje się fundamenty dla średnich gruntów mqf=150 kPa.

odnośnie dwuteownika to tego nie da się przyjąć na oko. Konstruktorzy przyjmują różne schematy statyczne takich belek, część z nich liczy ręcznie itd.