Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szerokość drzwi wewnetrznych - mala ankieta

Jaka szerokośc drzwi  

44 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaka szerokośc drzwi

Recommended Posts

Ja u siebie będę miał tylko 90-tki na wejściu, czyli drzwi z zewnątrz do wiatrołapu i z wiatrołapu na holl. Pozostałe drzwi to 80-tki do sypialń i kotłowni oraz 70-tki do łazienek. No, ale nasz domek jest mały, bo ma 112m2 a ma salon i 4 sypialnie. Jeżeli to jest duży dom to nie ma powodu, aby drzwi wstawiać mniejsze niż 90-tki, bo na pewno są wygodniejsze zwłaszcza, gdy do pokoju trzeba wjechać wózkiem dziecięcym lub inwalidzkim. :roll:

Witam.

Mam w projekcie drzwi do sypialni 90 ale zastanawiam sie czy wsadzac takie czy może zmniejszyć do 80..dlatego prosze doradzcie jak macie u siebie...

A jestes pewien ze masz 90? Czy tylko otwór ma 90cm? Wówczas drzwi będą typowymi " 80"tkami. ?

Ale mam uwagę ogólną - wzory są na ogól projektowane na modele "80". Zrobiienie 90 czasami powoduje zepsucie proporcji wzoru.. Szczególnie to widać przy drzwiach ramowych i rozmiarach 70 - 60.

A jesli juz ktos chce 90? To czemu nie.. ceny są na ogól takie same jak za mniejsze rozmiary.

Mam w projekcie 100 - bo takie chciałam..

Jaka powinna być standardowa wysokość drzwi, bo mam 205 - a majster mówi, ze powinno być 210.

I nastepne pytanie od lamera...:)

czy jesli mam w projekcie 100/205 to murarz powinien wymurować 100/205 czy musi jeszcze pododawać kilka cm?

bylabym zobowiazana za odp.

• 2 weeks później...