Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

hortensja pnąca

Recommended Posts

Hydragea aspera "Macrophylla"

(Hortensja kosmata)

http://www.nautesund.no/imgnp/hydrangea_aspera_macrophylla_himalayahortensia.jpg http://www.koju.de/pflanzen_pictures/HYDRANGEA_aspera_Macrophylla_364_1.jpg

http://www.e-plant.nl/catalogus/images/heesters/1/HYAMACRO.JPG

własnie kupiłam i baaardzo się cieszę :lol:

Docierają cało :)

hania to super, ale powiem ci ze dwa razy wieksze, gesciejsze hortensje i tansze kupiłam normalnie w szkółce...tez ja miałam na oku i kupiłam od niej płonacy krzew..przesyłka dotarła w zeszłym roku w całosci...ale poki co ...cisza wiosenna...niby sa paki...no zobaczymy

Tesco :D

Cieszę się, że masz to dziwadło i trzymam kciuki, by zakwitło u Ciebie :D

Moja ma 6 pędów, ale raczej tylko liściennych.

Hortensje ogrodowe/ macrophylla po zimie 2005/06 dostały w kość mimo osłony, a potem...połamała je doszczętnie lodowa lawina z dachu.

Ogródecek malusi, zielepactwo się reanimowałao, a ja potrzebuję na tych kilkudziesięciu metrach falistej grzędy, coś co ma kwiatostany .

Hortensje krzaczaste, po ostrym cięciu, już mają wielkie pąki , więc na tutejszy klimat jest to chyba najlepszy wybór.

A ta kosmata jest od początkującego na allegro- PANA :D

Doniczka nie była przyklejona do kartonu i nieco huśtało wkładem.

Więc w transporcie latała w kartonie i złamała jeden pąk szczytowy,wysypała troszke ziemi z doniczki pomimo worka, ale jest ok.

A w ramach przeprosin, Pan od hortensji, zwrócił 12 zł za wysyłkę.

Miłe i eleganckie zachowanie, tym bardziej, że nie oczekiwałam i nie prosiłam o zwrot, jedynie opisałam uwagi w komentarzu POZYTYWNYM, by mógł lepiej pakować- na przyszłość.

A dlaczego nie mogę jeździć do szkółek?

Hmmmm...MOje Kochanie już dostaje białej gorączki, gdy tylko mówię o nowej roslince, a gdy mamy jechać....

A przez internet- klikam, nie widzi, paczka przychodzi, sadzę i...zobaczy gdy zakwitnie :D

Babskie wybiegi, hihihihihihihih

Haniu,

Ta ostatnia uwaga bardzo mi się podoba, ja robię podobnie z moimi roślinami, kupuję je na adres firmy, żeby żona nie widziała, ale jak już są w ogrodzie to już trudno...

Ale ostatnio zauważyłem, że właśnie moja do niedawna ( ignorantka - czytaj żona) zaczyna, czytając opisy w prasie ogrodniczej, zauważać to że niektóre z tam opisanych roślin, lub ich odmian mamy od lat w ogródku, a tu przedstawiają je jako nowości.

Hihihihiiii

Wiecie CO trafio do wyobraźni Miłego?

W paczce przyszedł szczepiony Push ( Picea abies Acrocona Nana) - Luby popatrzył, westchnął;" znowu zielepactwo, bez sensu".

Odpowiadam: " wiesz to wśród roślin, taki Maybach".

Cisza.

Po pół godzienie widzę z okna, jak w ogrodzie schyla sie nad maluchem i bacznie ogląda.

Wieczorem, przez telefon tłumaczy koleżance, że : mamy w ogrodzie bardzo rzadkiego Maybacha, no taki z czerwonymi szyszkami"

hihihihihiiiii

Jednak są sposoby! A ileż później radości...hihihihihihii

Tesco :D

Cieszę się, że masz to dziwadło i trzymam kciuki, by zakwitło u Ciebie :D

Moja ma 6 pędów, ale raczej tylko liściennych.

Hortensje ogrodowe/ macrophylla po zimie 2005/06 dostały w kość mimo osłony, a potem...połamała je doszczętnie lodowa lawina z dachu.

Ogródecek malusi, zielepactwo się reanimowałao, a ja potrzebuję na tych kilkudziesięciu metrach falistej grzędy, coś co ma kwiatostany .

Hortensje krzaczaste, po ostrym cięciu, już mają wielkie pąki , więc na tutejszy klimat jest to chyba najlepszy wybór.

A ta kosmata jest od początkującego na allegro- PANA :D

Doniczka nie była przyklejona do kartonu i nieco huśtało wkładem.

Więc w transporcie latała w kartonie i złamała jeden pąk szczytowy,wysypała troszke ziemi z doniczki pomimo worka, ale jest ok.

A w ramach przeprosin, Pan od hortensji, zwrócił 12 zł za wysyłkę.

Miłe i eleganckie zachowanie, tym bardziej, że nie oczekiwałam i nie prosiłam o zwrot, jedynie opisałam uwagi w komentarzu POZYTYWNYM, by mógł lepiej pakować- na przyszłość.

A dlaczego nie mogę jeździć do szkółek?

Hmmmm...MOje Kochanie już dostaje białej gorączki, gdy tylko mówię o nowej roslince, a gdy mamy jechać....

A przez internet- klikam, nie widzi, paczka przychodzi, sadzę i...zobaczy gdy zakwitnie :D

Babskie wybiegi, hihihihihihihih

a podeslij linka do tego nowego pana :lol: :lol:

cudne te Wasze hortensje, mam nadzieję że moje też się pobiorą, już puściły pierwsze listki, nawet te, które na jesieni wyglądały na zdechnięte, bardzo mnie to cieszy, teraz już wiem że potrzebują dużo wody, więc nie będę im jej żałować, mam nadzieję że szybko obrosną płot od sąsiada i pięknie zakwitłą,, tak jak Wasze :p