ppp.j 29.03.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Ujęcie wody to zwykła rura wystająca z ziemi która ma na dole pod ziemią filtr siatkowy. Na tą rurę nakręcony jest zawór zwrotny. Zawór ten w sposób samoczynny umożliwia przepływ wody do góry i zatrzymuje ją nie pozwalając opaść gdy przestajemy pompować. Na ten zawór powinno się nakręcić elektryczną pompę wirnikową ale pompa ta ma takie właściwości że działa tylko wtedy gdy jej wirnik jest zalany wodą. Robi się w tym celu specjalne systemy zalewania co jest sporym utrudnieniem. Ja zastosowałem inny sposób. Miedzy pompę elektryczna a zawór zwrotny wstawiłem niewielką ręczną pompkę skrzydełkową, czyli mam od dołu rura z filtrem, zawór zwrotny, pompka skrzydełkowa, elektryczna pompa wirnikowa. Jeżeli po dłuższym nieużywaniu woda opadnie z pompy wirnikowej uniemożliwiając pompowanie przez nią wody, wówczas wystarczy przed włączeniem pompy wirnikowej kilka razy zapompować pompką skrzydełkową, woda podejdzie do góry do pompy wirnikowej i ta jest już zalana i gotowa do pracy. Oczywiście cały system musi być względnie szczelny. Taki układ działa u mnie już od kilkunastu lat bez żadnych usterek. Jak coś nie jasne to pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 29.03.2007 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Zawsze jeszcze pozostaja jałowce które generalnie moze nie ze lubia ale spokojnie toleruja takie warunki a jest w czym wybierać i wsród jałowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts