Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt materiałów 2007 - w czasie szaleństw cenowych

mario1976

Recommended Posts

wedlug zapowiedzi panujacej nam minister Gilowskiej w przyszlym roku nie bedzie zwrotu vat-u za materialy budowlane

oznacza to ze ludziki ktore maja w planach budowe domu w roku 2008 lub 2009 beda chcieli do konca 2007 roku kupic czesc materialow budowlanych by odzyskac vat

myle sie czy nie ?

Myślisz że ludzie budują na taką skalę, dlatego że można sobie odliczyć VAT ? Wiele osób które buduje domy wcześniej korzystało z ulgi mieszkaniowej i VAT można odliczyć w ograniczonej kwocie, która nie jest aż tak istotna z punktu widzenia całej inwestycji. Patrząc na rynek działek które schodzą na pniu, śmiem twierdzić że wszystko przed nami, a tym co czekają aż będzie taniej życzę powodzenia !

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Myślisz że ludzie budują na taką skalę, dlatego że można sobie odliczyć VAT ? Wiele osób które buduje domy wcześniej korzystało z ulgi mieszkaniowej i VAT można odliczyć w ograniczonej kwocie, która nie jest aż tak istotna z punktu widzenia całej inwestycji. Patrząc na rynek działek które schodzą na pniu, śmiem twierdzić że wszystko przed nami, a tym co czekają aż będzie taniej życzę powodzenia !

No wi chyba w dalszym ciegu będzie możliwość fakturowania wykonastwa razem z materiałem po niższej stawce ? Tzn nie kupuje sam styropianu za 22% vay i nie biorę pana Miecie oddzialnie tylko jedna faktura za wykonastwo i materiał za 7% (wykonawca odliczy sobie chyba vat). Myle się czy nie ?

MONIA i WOJTEK no nic jak pogratulować :D Ja wczoraj zrobiłam mały objazd po Warszawaskich składach, hurtowniach itd. oczywiście w poszukiwaniu "wymażonego" suporexu i efekt :evil: :evil: :evil: :evil:

chyba nic więcej dodawać nie trzeba....słyszałam tylko NIE MA....NIE WIADOMO KIEDY BĘDZIE...a najlepiej rozwalił mnie jeden Pan mówiąc..."bardzo proszę, za tydzień na Pani placu po 19 zeta za sztuke" :evil:

chyba się nie wyspał albo co....

Kończąc ten miły wątek mam nadziej że to się jakoś wyklaruje bo zostało mi już nie dużo czasu do STARU :D przełom czerwca- lipca

pozdrawiam wszystkich budujących w tych przecudownych czasach :) :) :)

Ja jakoś po swoim kosztorysie nie widzę jakiegoś strasznego dramatyzmu. Może mam szczęście a może naiwna i głupia jestem. Wychodzę z założenia, że jak mam postawić dom to go postawię, a jak nie to nie postawię. Powiem szczerze nie zależy mi tak strasznie, żebym miała się zachlastać. Mogę mieszkać i w wynajętym. A bo co, źle mi jest czy co. Pozdrawiam tych, którzy mnie pozdrawiją - życzliwie czy też nie :)

Kierowca, który przywiózł nam suporex z Solbetu powiedział, że 3/4 całej produkcji jest wywożone na zachód, a tylko 1/4 idzie do sklepów w Naszym Kraju, więc co się dziwić, że suporex idzie tak do góry, skoro poprostu go nie ma i nie będzie, w kolejce na zapisy czeka po 40 osób i nie wiadomo, kiedy coś będzie. Monia i Wojtek

witam,

też uważam, że to sztucznie nadmuchany boom budowlany, owszem ceny wzrosły ale bez przesady. nas domek wyniesienie w stanie surowym zakmniętym ok. 110 tys. zł pewnie napiszecie, że materiały kupione w tamtym roku, ekipa do du... a wcale tak nie jest ekipa solidna, polecona przez bardzo wiele osób, którym domy już postawiła, materiał kupiony w tym roku, suporex po 8 zł kupiony w tamtym tygodniu, bloczki fundam. 2,75 beton, ok. 190 zł (potrzeba nam ok. 45 m3),cement 400 zł tona (1), stal 2,600 zł, o więźbie i deskach na dach nie piszę bo załatwione taniej, cena za całość domku to 26 tys. zł, domek 170 m + 35 m garaż (pow. użytkowa), dach wielospadowy ok. 250m

ceny sa odzwierciedleniem zamoznosci spoleczenstwa oraz popytu na prace

1000 zl netto regularnej wyplaty na wschodzi Polski to calkiem niezle

ale za ten sam 1000 zl netto na Slasku nikt nawet nie wysle CV (w Katowicach bezrobocie to 4%)

to samo zaczyna miec odzwierciedlenie w płacach wykonawców

powoli Poska staje sie krajem na wzór zachodu gdze różnice miedzy biedniejszymi a bogatszymi regionami staja sie coraz wieksze

na wschodzie Niemiec mozna kupic calkiem zadbany dom na działce 1000 m2

za 9.000 euro (nie, nie zabrakło tu zera)

podobny dom na przedmiesciach wiekszego miasta na zachodzie Niemiec moze

kosztowac 90.000 euro i łatwiej go bedzie sprzedac niż ten tanszy

to samo dotyczy Włoch - bogata północ i biedne południe

na Sycylii są wioski z opuszczonymi domami nadajacymi sie do zamieszkania

na Wegrzech mieszka 9 mln ludzi z czego 2 mln w Budapeszcie (ponad 20 % ludnosci)

w miasteczkach ponad 100 km od Budapesztu mozna kupic domek do zamieszkania z dzialka za 10.000 euro

50 km od Budapesztu juz nie kupisz go za 50.000 euro

w Polsce dotychczas ceny byla zblizone w całym kraju - teraz zaczyna nastepowac rozwastwienie

to nie są ceny z kosmosu, i koszty nie są sztucznie nadmuchiwane... to są prawa rynku... popyt przewyższa podaż i dlatego ceny sa wysokie i nadal rosną...

I ceny będą rosły dopóki ludzie będą tak inteligentni, jak do tej pory i będą na to pozwalać. Ja już od jakiegoś czasu apeluję do was o spokój i rozsądek i o to, żeby nie dać się zwariować. Ale wszyscy ulegają tej chorej psychozie i dopóki tak będzie, to będzie coraz drożej. Więc wstrzymajmy się na 2-3 miesiące i wrzućmy na luz. Domy nam nie uciekną, a jak nie będzie zaiteresowania ze strony kupujących, to ceny zaczną spadać. Ale żeby się o tym przekonać trzeba ogromnej solidarności, a ta, jak mi to już na tym forum uświadomiono, jest w naszym narodzie niemożliwa. Więc życzę wszystkim desperatom przyjemnego budowania, a ja poczekam na lepsze czasy :)

Życze miłego czekania na lepsze czasy :lol:

W W-wie stoi rynek developerski. Podpisane umowy z klientami, a budowa stoi bo nie ma towaru. Zaczyna się sprowadzanie cegieł np. z Czech.

Ja myślę, że to czekanie może potrwać kilka lat. Mamy rozkwit budowlany i zapotrzebowanie wrosło. Nie wybudujemy nowych fabryk w kilka m-cy, a to co obecnie można wyprodukować nie starcza na nasz rynek, a dodatkowo wschód i zachód tez od nas kupuje.

Nie jest chorą psychozą walka o materiały, jeśli ktoś zaplanował budowę, to czemu ma to przekładać za parę lat.

Na jesieni tez byli tacy antypanikarze - poczekajmy, ceny spadną i co się stało na jesieni gazobeton podskoczył z 5 na 7zł, a teraz kosztuje 12zł, rzeczywiście spadek ogromny. A pewnie znalazłyby się osoby, które by dały i 20zł, byle towar był :wink:

Chyba lepszym rozwiązaniem jest przystosowanie się do realiów rynku budowlanego i tak planować zakupy materiłów by były na placu w odpowiedznim czasie, a że czy zapłacimy więcej -to odzyskamy w dobrym samopoczuciu mieszkając we własnym domku :D

Proszę nie pisz bzdur protherm już jest ściągany z niemiec ceny podawane przez dystrybutowów 6 zł. Nie wszędzie jest taka koniunktura, nawet w niemczech glina to tylko glina owszem robocizna droższa ale nie tyle.

Proszę nie pisz bzdur protherm już jest ściągany z niemiec ceny podawane przez dystrybutowów 6 zł. Nie wszędzie jest taka koniunktura, nawet w niemczech glina to tylko glina owszem robocizna droższa ale nie tyle.

masz rację nie wszędzie jest taka zwariowana sytuacja jak u nas w kraju, materiały budowlane sa tańsze np. w czechach i w niemczech...

u nas wszystko napędzają bardzo drogie mieszkania (jak na nasz kraj nowo budowanych mieszkań jest nadal bardzo mała w stosunku do potrzeb) do tego brak zimy (budowy trwały), postoje technologiczne u producentów mat. bud. (nie mówię że wszędzie ale niektóre fabryki właśnie w okresie zimowym przeprowadzają wymagane konserwacje), ograniczone moce produkcyjne (nieprzygotowanie na taką koniunkturę ze strony producentów) no i na koniec boom kredytowy... mieszkania i samodzielne budowy w większości przypadków są finansowane z kredytów... myślę że już latem ceny przestana rosnąc a nawet zaczną spadać (zwiększenie produkcji, import)... niestety ceny za za wykonawstwo to nie dotyczy

:D

Napisz proszę gdzie jest porotherm po 6 zł ? Możesz nawet dołożyć swoją marżę 1 zł i daj ogłoszenie na forum że sprzedaż po 7 zł - znajdziesz na pewno wielu chętnych i nieźle zarobisz !

W zeszłym tygodniu udało mi się "cudem" kupić Porotherm sprowadzany z niemiec po 9,20 zł, w piątek zapisy były już po 10,50 zł

mMy tydzień tem zdążyliśmy kupić suporex w Solbecie w Aleksandrowie Kujawskim po 7,40 za sztukę, murarz z ekipą postawi nam dom w stanie surowym otwartm bez dachówki za 17 tyś Monia i Wojtek

no to sliczna cena :o

ja ponad miesiac temu wplacilem kase za caly transport po 7,90 brutto z transportem

przywiezli w zeszly wtorek oczywiscie z opoznieniem

solbet

• 3 weeks później...
WMM takie posty jak Twoje wprowadzają ludzi w błąd, bo nieliczni zaczynają się łudzić, ze może rzeczywiśce uda im się kupić porotherm za 6 zł!!! Śledziłam inny watek do niedawna tez dotyczący cen i ktoś podał namiary na aukcje allegro. Rzeczywiscie cena w opisie atrakcyjna (czyli 8,6 brutto za 25) po rozmowie telefonicznej z prcownkiem składu wszystko cacy tylko przyjeżdzać i zamawiać. Więc pojechaliśmy i na miejscu się okazało, że to jest porotherm wienerberga tylko jak się Pan wyraził : "bez loga" czyli coś być może w podobnej technologii, bez certyfikatów i z wyglądu podobne do pth wienerberga. A oryginalny będzie miał za 9,6 tylko nie wie dokladnie kiedy... Sprawdziliśmy w ten sposób dziesiątki namiarów miedzy innymi też możliwość sprowadzenie z Niemiec z tym że porotonu Robena w atrakcyjnej cenie czyli nieco poniżej 8 zł bez rozładunku i jak przyszło co do czego to okazywało się ze poroton owszem ale nie Robena tylko jakiejs loklnej cegielni niemieckiej... Dlatego Hub75 zgadzam sę z Tobą, dopóki nie chcesz na prawdę kupić tylko orientacyjnie się rozglądasz czy rzeczywiście jest tak źle z materiałam to wszystko wygląda różowo...

Dlatego Hub75 zgadzam sę z Tobą, dopóki nie chcesz na prawdę kupić tylko orientacyjnie się rozglądasz czy rzeczywiście jest tak źle z materiałam to wszystko wygląda różowo...

ja dopoki nie chce kupic i nie mam na to kasy w kieszeni to nawet sie nie rozgladam bo jak za 2 znow zadzwonie aby potwierdzic to juz jest wyzsza cena a ja sie tylko denerwuje

chce kupic, dzwonie, jade, place i zamawiam - wczesniej orientacyjnie nie dzwonie

Dzis obdzwonilem 13 hurtowni w temacie czerwonej cgly pelnej na kominy. znalazlem po 1,00 bez faktury wiec jade na 16.30, place gotowizne i odbieram za miesiac czy dwa. w innych hurtowniach albo nie ma i nie wiadomo kiedy bedzie albo jest jakies smieszne 200-300 sztuk po srednio 1,80 brutto