Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomozcie bo juz nie wiem o co chodzi:(

Recommended Posts

Po dlugim oczekiwaniu (7 miesiecy) w koncu dostalem warunki zabudowy i zagospodarownia terenu dla dzialki ,ktora kupilem. Wszystko jest ok-dzialka jest przeznaczona pod zabudow jednorodzinna itd. ale problem pojawil sie dzisiaj.tzn: obok mojej dzialki znajduje sie rozdzielnia gazu na cala okolice ,ktora teraz modernizuja i jeden z kierownikow ,tej budowy (chodzi o kierownika budowy rozdzielni gazu) podszedl do mnie i zapytal czy moja dzialka jest rekreacyjna wiec ja mu na to ze budowlna i mam zamiar postawic dom jednorodzinny a on na to ze to niemozliwe bo po modernzacji tej stacji zostanie wydany zakaz budowy domu na tej (na mojej) dzialce - czy cos takiego jest mozliwe, jezeli pomimo juz istniejacej wczesniej rozdzielni gazu i tak otrzymalem WZiZT.

Bardzo prosze o wyjasnienie mi tej kwestii.

Ps.dodam ze nie mam jeszcze pozwolenia na budowe.

O ile wiem, to istnieje coś takiego, jak "ochrona praw nabytych". Jeżeli działka jest budowlana, to chyba taką powinna pozostać. Dziwne tylko, że jakby jedna ręka nie wiedziała, co podpisała druga, bo przecież ktoś musiał wyrazic zgodę na rozbudowę rozdzielni gazu, więc powinien wiedzieć, jakie to niesie konsekwencje dla sąsiedznich działek.

Swoją drogą, nie wiem, czy chciałabym mieszkać w "strefie zagrożenia wybuchem" :-? (taka tabliczka wisi na płocie rozdzielni gazu, koło której pzrechodzę).

moja dzialka lezy po sasiedzku z ta rozdzielnia gazu (dzieli nas 4 metry drogi).

Wysalli pismo informacyjne do porzedniego wlasciciela dzialki o modernizacji gazociagu i rozdzielni (ja wlascicelem jestem od tygodnia).

o zadnej analizei nie slyszalem.

dodam ze informacja o zakazie budowy pochodzi z ust jakiegos ich kierownika budowy i moze to poprostu byc jakas plotak ale bardzo niepokojaca.

gdzie w takim razie moge sie dowiedziec co i jak i czy wogole maja prawo zakazac mi budowy na dzialce ?

Gość M@riusz_Radom

Czyżby sprzedaż działki z wadą ukrytą i w dodatku w złej wierze ? :)

Chyba nie, skoro wydali Tobie warunki zabudowy to oznacza, że z formalnego punktu widzenia nie ma przeszkód, aby się na niej wybudować.

Jeśli jednak okazałoby się że gościu miał racje i nie będziesz się mógł budować to należy Ci się rekompensata za spadek wartości działki.

To działa podobnie jak w moim przypadku

Rodzice zapisali mi działkę ale nie mineło 5 lat od przekwalifikowania na budowlaną i w związku z tym gmina się zwróciła o 20% podatek który miał wynikać z wzrostu wartości nieruchomości.

Zacząłem szukać w ustawach i tam rzeczywiście takie podatki są i działają w dwie strony (wzrost i spadek wartości nieruchomości).

To się chyba nazywało opłata adiacencka :-?

Napisałem to w innym wątku, bo Drapi "rozmnożył" temat:

Drapi

Są dwa aspekty sprawy:

- prawny,

- związany z Twoim bezpieczeństwem.

Pod względem prawnym to, co mówi przedstawiciel rozdzielni gazu nie ma znaczenia. Masz WZ i możesz podejmować wszelkie działania związane z uzyskaniem pozwolenia. Organ wydający pozwolenie bada, czy wypełniłeś wszystkie warunki z WZ - i tyle. Plany gazowni nie wynikają z MPZP, a na rozbudowę musi być dopiero wydana decyzja o lokalizacji celu publicznego.

WZ stracą ważność w dwóch przypadkach:

1) inny inwestor uzyska pozwolenie na budowę na Twojej działce (co chyba nie jest mozliwe, gdyz musiałby złozyć oświadczenie o prawie dysponowania działką na cele budowlane - co byłoby oświadczeniem nieprawdy),

2) wszedł w życie MPZP, który jest sprzeczny z warunkami WZ.

Jesli mogę radzić, to przyspiesz działania w celu uzyskania pozwolenia. Jęsli je uzyskasz, zmieni sie Twój status w kontaktach z gazownią - będziesz w strefie oddziaływania inwestycji, będziesz informowany o planach rozbudowy rozdzielni i będziesz mógł oprotestować lokalizację jako zagrazającą Twojemu zyciu i zdrowiu (teraz też będziesz informowany, ale jako właściciel działki niezabudowanej, a więc przebywający na niej okresowo, nie masz takich mozliwości oddziaływania).

Wszystko, co napisałem powyżej unieważnia jeden czynnik - bezpieczeństwo Twoje i rodziny. Może bowiem zdarzyć się, że mimo Twojego oporu (odwołania, skargi, protesty) rozbudowa jednak dojdzie do skutku. Zawsze istnieje niebezpieczeństwo związane z wypadkami przy eksploatacji rozdzielni.

Musisz więc dokonać sam bilansu potencjalnych zysków i strat. Sam nie przejąłbyn się pogróżkami gazownika. On ingeruje w Twoje prawo własności zanim zapadła jakakolwiek decyzja w sprawie rozbudowy!