Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

klopotliwy sasiad

Recommended Posts

witajcie...dopiero zaczelam budowe a juz mam klopoty z sasiadem;(za kazdym razem kiedy przywoza mi cos na budowe i zbrudza droge, ona za mna wydzwania i kaze mi przyjezdzac sprzatac.nie zawsze mam taka mozliwosc ze wzgledu na prace a wtedy straszy mnie policja. czy jest jakis przepis ktory nakazuje mi natychmiastowe lub w ogule sprzatanie drogi?

Gość M@riusz_Radom
Nieee, możesz robić chlew na drodze kiedy się Tobie podoba. Sąsiad też może, przykładowo wypróżnić szambo na drogę w chwili, kiedy Ty będziesz podejmować gości w ogrodzie ..

witajcie...dopiero zaczelam budowe a juz mam klopoty z sasiadem;(za kazdym razem kiedy przywoza mi cos na budowe i zbrudza droge, ona za mna wydzwania i kaze mi przyjezdzac sprzatac.nie zawsze mam taka mozliwosc ze wzgledu na prace a wtedy straszy mnie policja. czy jest jakis przepis ktory nakazuje mi natychmiastowe lub w ogule sprzatanie drogi?

Proponuję mały żarcik:

http://images20.fotosik.pl/173/7efb45fc56dcb260.jpg

"W ogóle" to na pewno tak, ale czy "natychmiast" to nie wiem. Sprawdź, czy jakieś przepisy to precyzują, a najlepiej zapytaj policjantów, których on w razie czego wezwie.

A nie możesz dorzucić do obowiązków swojej ekipie budowlanej sprzątania na drodze?

Swoją drogą, jeżeli ten sąsiad taki wyrywny i rzeczywiście reaguje natychmiast po odjeździe samochodu, który nabrudził, to współczuję. Może być z nim ciężko.

Natomiast, jeżeli ma po prostu dosyć zaglinionej tygodniami drogi, to mu się nie dziwię.

...za brud na drodze odpowiada kierowca pojazdu, to on ma obowiązek dbać o czystość na drodze i za to może być ukarany (powinien umyć koła), właściciel działki może jedynie wskazać sprawcę.

j.w.

żarcik "SUPER"

re dagmara1981

za brud na drodze odpowiada kierowca pojazdu, to on ma obowiązek dbać o czystość na drodze i za to może być ukarany (powinien umyć koła), właściciel działki może jedynie wskazać sprawcę.

i tu się mylisz bo odpowiada inwestor/kiero budowy

a jak należy usunąć zanieczyszczenia?

NIEZWŁOCZNIE

...i tu się mylisz bo odpowiada inwestor/kiero budowy ...

owszem znam i taka sytuacja - za błoto obok budowy został ukarany KB - ale nie przez policje a przez straż miejską - za to ze nie zwraca uwagi kierowcom o obowiazku czyszczenia opon i za bałagan wokół budowy

natomiast policja powinna za to karac bezposrednich sprawców - kierowców pojazdów

za kazdym razem kiedy przywoza mi cos na budowe i zbrudza droge, ona za mna wydzwania i kaze mi przyjezdzac sprzatac..... a wtedy straszy mnie policja.

Ja przeszłam przez to samo, mój sąsiad nie ma drogi, tylko wydzielony z działki 3 metrowy pas ziemi, odrobine utwardzony gruzem, m. in. moim. Kierowcy nie brudzili, bo przeciez nie ma asfaltu ani żwiru, ale jeździli i czasem 10 cm wjeżdżali na jego nieogrodzona działkę.

Zawsze krzyczał, nieraz straszył policją, bez konca zwracał uwage na wszystko....

Nic mu nie pasowało : raz, że nie utwardzam JEGO drogi, a powinnam, bo on utwardził (odrobina gruzu) wczesniejszy odcinek i ja po nim jeżdżę, drugi raz, że utwardzam JEGO droge bez pytania !

Nic nie zrobisz....pozostaje Ci cierpliwie pchac dalej budowe .... nie wyobrażaj sobie, że go zmienisz !

Zaproś sąsiadów na wódkę i uświadom im, że Ty tak czy inaczej ale dom wybudujesz, czy to się im podoba czy nie! 8) :lol: I niech się nie czepiają bo ominie ich parapetówka :lol: ,

Ech... zawiść ludzka :lol: Przecież to oczywiste, ze nie da się budować niezauważalnie dla otoczenia :-? No chyba, że już im tak brudzisz tę drogę, że inaczej niż w kaloszach z domu wyjść nie mogą... :lol:

Dzieki za wszytskie wypowiedzi!sasiada zmienic sie nie da...kiedys czepiala sie innych a teraz nas ma na tapecie.juz prosilam ekipe budowlana zeby sprzatali za soba tylko ze auto jeszcze nie zdazy zabrudzic a ona juz dzwoni...wariatka:(

napisz pismo do SM, że masz świadomość o brudzeniu i zawsze niezwłocznie....

to powinno pomóc

wiadomo, że najlepiej jest gdy wszyscy sąsiedzi budują się w tym samym czasie i są na tym samym etapie.. jeszcze tydzień temu przy mojej działce było pusto, a od dwóch dni obok mojego ogrodzenia stoi TOI TOI:)

jasne, że razi mnie w oczy i jasne, że wydaje mi się za blisko i jasne że wyobraziłam sobie siedzenie na tarasie z odgłosami betoniarki w tle :D