dagmara1981 28.03.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 witajcie...dopiero zaczelam budowe a juz mam klopoty z sasiadem;(za kazdym razem kiedy przywoza mi cos na budowe i zbrudza droge, ona za mna wydzwania i kaze mi przyjezdzac sprzatac.nie zawsze mam taka mozliwosc ze wzgledu na prace a wtedy straszy mnie policja. czy jest jakis przepis ktory nakazuje mi natychmiastowe lub w ogule sprzatanie drogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 28.03.2007 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Nieee, możesz robić chlew na drodze kiedy się Tobie podoba. Sąsiad też może, przykładowo wypróżnić szambo na drogę w chwili, kiedy Ty będziesz podejmować gości w ogrodzie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 28.03.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 witajcie...dopiero zaczelam budowe a juz mam klopoty z sasiadem;(za kazdym razem kiedy przywoza mi cos na budowe i zbrudza droge, ona za mna wydzwania i kaze mi przyjezdzac sprzatac.nie zawsze mam taka mozliwosc ze wzgledu na prace a wtedy straszy mnie policja. czy jest jakis przepis ktory nakazuje mi natychmiastowe lub w ogule sprzatanie drogi? Proponuję mały żarcik: http://images20.fotosik.pl/173/7efb45fc56dcb260.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 28.03.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 "W ogóle" to na pewno tak, ale czy "natychmiast" to nie wiem. Sprawdź, czy jakieś przepisy to precyzują, a najlepiej zapytaj policjantów, których on w razie czego wezwie.A nie możesz dorzucić do obowiązków swojej ekipie budowlanej sprzątania na drodze?Swoją drogą, jeżeli ten sąsiad taki wyrywny i rzeczywiście reaguje natychmiast po odjeździe samochodu, który nabrudził, to współczuję. Może być z nim ciężko.Natomiast, jeżeli ma po prostu dosyć zaglinionej tygodniami drogi, to mu się nie dziwię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.03.2007 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 żarcik "SUPER"re dagmara1981za brud na drodze odpowiada kierowca pojazdu, to on ma obowiązek dbać o czystość na drodze i za to może być ukarany (powinien umyć koła), właściciel działki może jedynie wskazać sprawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.03.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 ...za brud na drodze odpowiada kierowca pojazdu, to on ma obowiązek dbać o czystość na drodze i za to może być ukarany (powinien umyć koła), właściciel działki może jedynie wskazać sprawcę. j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.03.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 żarcik "SUPER" re dagmara1981 za brud na drodze odpowiada kierowca pojazdu, to on ma obowiązek dbać o czystość na drodze i za to może być ukarany (powinien umyć koła), właściciel działki może jedynie wskazać sprawcę. i tu się mylisz bo odpowiada inwestor/kiero budowy a jak należy usunąć zanieczyszczenia? NIEZWŁOCZNIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 28.03.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 odpowiada inwestor/kiero budowy no kłuciłbym się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.03.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Opieram się tylko na przepisach KD, gdzie w przepisach o porządku na drodze publicznej sprawcą jest kierujący pojazdem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.03.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 ...i tu się mylisz bo odpowiada inwestor/kiero budowy ... owszem znam i taka sytuacja - za błoto obok budowy został ukarany KB - ale nie przez policje a przez straż miejską - za to ze nie zwraca uwagi kierowcom o obowiazku czyszczenia opon i za bałagan wokół budowy natomiast policja powinna za to karac bezposrednich sprawców - kierowców pojazdów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.03.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 pozostaje mi doradzić tak jak napisał M@riusz_Radom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 28.03.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 obok mojej pracy jest budowa wielorodzinna.. to jest dopiero błotko.. przyjeżdża straż miejska, robili nawet zdjęcia do dokumentacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 28.03.2007 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Drogi nie zanieczyścił inwestor, tylko kierowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 28.03.2007 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 za kazdym razem kiedy przywoza mi cos na budowe i zbrudza droge, ona za mna wydzwania i kaze mi przyjezdzac sprzatac..... a wtedy straszy mnie policja. Ja przeszłam przez to samo, mój sąsiad nie ma drogi, tylko wydzielony z działki 3 metrowy pas ziemi, odrobine utwardzony gruzem, m. in. moim. Kierowcy nie brudzili, bo przeciez nie ma asfaltu ani żwiru, ale jeździli i czasem 10 cm wjeżdżali na jego nieogrodzona działkę. Zawsze krzyczał, nieraz straszył policją, bez konca zwracał uwage na wszystko.... Nic mu nie pasowało : raz, że nie utwardzam JEGO drogi, a powinnam, bo on utwardził (odrobina gruzu) wczesniejszy odcinek i ja po nim jeżdżę, drugi raz, że utwardzam JEGO droge bez pytania ! Nic nie zrobisz....pozostaje Ci cierpliwie pchac dalej budowe .... nie wyobrażaj sobie, że go zmienisz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 28.03.2007 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Zaproś sąsiadów na wódkę i uświadom im, że Ty tak czy inaczej ale dom wybudujesz, czy to się im podoba czy nie! I niech się nie czepiają bo ominie ich parapetówka , Ech... zawiść ludzka Przecież to oczywiste, ze nie da się budować niezauważalnie dla otoczenia No chyba, że już im tak brudzisz tę drogę, że inaczej niż w kaloszach z domu wyjść nie mogą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dagmara1981 28.03.2007 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Dzieki za wszytskie wypowiedzi!sasiada zmienic sie nie da...kiedys czepiala sie innych a teraz nas ma na tapecie.juz prosilam ekipe budowlana zeby sprzatali za soba tylko ze auto jeszcze nie zdazy zabrudzic a ona juz dzwoni...wariatka:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.03.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Dzieki za wszytskie wypowiedzi!sasiada zmienic sie nie da...kiedys czepiala sie innych a teraz nas ma na tapecie.juz prosilam ekipe budowlana zeby sprzatali za soba tylko ze auto jeszcze nie zdazy zabrudzic a ona juz dzwoni...wariatka:( napisz pismo do SM, że masz świadomość o brudzeniu i zawsze niezwłocznie.... to powinno pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 28.03.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Aparat foto ustawić na drogę i niech robi co minutę fotkę, po wyjeżdzie samochodu z posesji sprzątnąć, w razie kłopotu przedstawić fotki z czasami Policji lub Straży Miejskiej. Na nadgorliwego sąsiada tylko taka rada przyszła mi do głowy.Pozdrawiam Patos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 29.03.2007 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 wiadomo, że najlepiej jest gdy wszyscy sąsiedzi budują się w tym samym czasie i są na tym samym etapie.. jeszcze tydzień temu przy mojej działce było pusto, a od dwóch dni obok mojego ogrodzenia stoi TOI TOI:) jasne, że razi mnie w oczy i jasne, że wydaje mi się za blisko i jasne że wyobraziłam sobie siedzenie na tarasie z odgłosami betoniarki w tle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 29.03.2007 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Ano. Dobrze, że zdajesz sobie sprawę z tego, że Ty również kiedyś ustawiłaś ToiToi na swojej działce i zakłócałaś ciszę betoniarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts