depik 28.03.2007 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Witam. Czy ktos z Was sprzedal mieszkanie w 2007 roku, ktore zakupil w roku 2006.Chodzi mi o nowe przepisy podatkowe. Jezeli do nieruchomosci kupionych przed 2007 stosowane sa "stare"przepisy to czy moge nadal w celu unikniecia podatku od sprzedazy zlozyc deklaracje ze w ciagu 2 lat zamierzam kupic inna nieruchomosc(dom, dzialke itp)? Mieszkanie kupilem na kredyt ktory wciaz nie jest splacony, wiec moj zysk to suma po splaceniu reszty kredytu i kosztow uzyskania przychodu(notariusz oplaty administracyjne itp) Czy suma ktora mam zdeklarowac do przeznaczenia na kupno innych nieruchomosci to suma -sumy za ktora sprzedaje mieszkanie(logocznie rzecz biorac nielogiczne to by bylo bo wiekszosc tej sumy wraca do banku:)-przychodu na moje konto po sprzedazy-czy co najbardziej logiczne zysku czyli roznicy miedzy przychodem a kosztem jego uzyskania Dzieki za wszelkie info.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 28.03.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Mam tak samo - składa się stosowne oświadczenie w US i tyle. Potem ewentualnie trzeba wykazać, że faktycznie nadwyżkę ze sprzedaży ulokowało się w budowę domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
depik 28.03.2007 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Dzieki za odpowiedz!! A czy ta nadwyzka musi byc przeznaczona na cele mieszkaniowe w doslownym tego slowa znaczeniu czyli dom lub mieszkanie?Czy moze chodzi tu o nieruchomosci w szerokim znaczeniu:dzialki rolne, budowlane itp na ktorych niekoniecznie musze budowac dom? Kupilem w 2006, sprzedaje teraz wiec obejmuja mnie stare zasady podatkowe.Nawet jezeli przeznacze zysk na budowe domu lub kupno mieszkania to prawdopodobnie za jakis czas bede chcial to sprzedac, wiec jest to bardziej cel inwestycyjny niz mieszkaniowy. Czy wyglada to w ten sposob ze nadwyzke przeznaczm na inna nieruchomosc i dzieki temu omijam podatek.Potem jezeli chce sprzedac to obejmuja mnie po prostu nowe przepisy podatkowe i tyle. Moze ktos wie? dzieki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 28.03.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Nadwyżka musi być przeznaczona na zaspokojenie potrzeb mieszkaniowych. Działka czy ziemia rolna Tobie tego nie zapewni Jeśli nabyłeś mieszkanie przed wejściem w życie ustawy to nawet jeśli sprzedasz mieszkanie w 2008 to będziesz się rozliczał wedle starego przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts