Kostki 28.03.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Witamy Wszystkich. Zastanawiamy się nad odprowadzeniem ścieków i mamy zgrzyt, a mianowicie: - w naszej okolicy nie ma kanalizacji (jeszcze), jest planowana za około 3lata (jak dobrze pójdzie) i mamy twardy orzech do zgryzienia czy wybudowac na razie szambo i potem wpiac sie do kanalizacji czy moze nie liczyc na kanalizacje i wybudowac biologiczna oczyszczalnie przedomową. Nasi sąsiedzi żeby było weselej mają oczyszczalnie a drugi planuje szambo. Dajcie znać co myślicie o oczyszczalni i co nam radzicie bo moja piękna żona twierdzi że na g.....ch nie chce mieszkać a ja jestem jak najbardziej za. pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozaistek 28.03.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 W lipcu 2000 roku zaczęliśmy użytkować naszą oczyszczalnię, mogę więc powiedzieć z doświadczenia, jak sprawdza się takie rozwiązanie: - zbiornik 2 tys. l (trochę przewymiarowany, ale wtedy nie było mniejszych) - pięć nitek drenażu rozsączającego (bo glina - na piasku gliniastym wystarczą 3) - piecioosobowa rodzina (w tym trójka dzieci, na które idzie więcej wody) Wystarczy prawidłowo użytkować, tj. : co miesiąc dawkować bakterie dowolnego producenta, raz na 1,5-2 lata wybierać prawie do dna (na samym dnie musi zostać nieco "zaczynu" dla ciągłości rozkładu bakteryjnego), podczas wybierania zawartości zbiornika przepłukiwać drenaż strumieniem wody (wężem ogrod.) Korzyści : koszt zwraca się po paru latach, NIE śMIERDZI!! - co wielokrotnie sprawdzałam wąchając wywiewny komin wentylacyjny oczyszczalni. Przy szambie podczas wybierania (co najmniej 12 razy w roku!) śmierdzi obrzydliwie i dość długo, a koszty ostatnio wzrosły. Acha, na drenażu mam posadzone krzewy (forsycje, róże tawuły i in.) i rośnie soczystozielona (nawet w czasie suszy) trawa. W odl. kilku metrów - drzewa. Pozdrawiam i życzę podjęcia ekologicznej decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 28.03.2007 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 ja wlasnie mam podobny dylematkanalizacja oczywscie w polu dalekim , lata swietlne przede mnaobok mnie sasiad ma szambo, ale gdyby nawet kanalizacja do naszej wsi przyszla z postępem (huehue) to nas by to kosztowało po 5000 samo przyłączenie (niestety wdłg definicji przyłącza i własności działek)obok mam rówzastanawiam się więc czy na spółke z nim nie zrobic oczyszczalni ze zrzutem do rowu (oczywiscie po przejsciu wszystkich operatów itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts