Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przycinanie żywotników

Recommended Posts

Witam.

Jestem " laikiem ogrodowym " więc proszę się nie dziwić poziomowi pytania.

Czytając posty o przycinaniu żywotników często można znaleźć określenie " przyciąć boki i górę ". Tu pojawia się moje pytania :

- czy przycięcie "góry" znaczy skrócić przewodnik / nie wiem czy to właściwe określenie ale chyba dobrze się zrozumiemy /;

- jeżeli skrócę "boki i górę" / czyli wszystkie gałązki / , to co będzie rosło w górę.

Zaznaczam , że chciałbym w efekcie końcowym wyhodować żywotnik wysoki i gęsty.

Mam nadzieję, że za bardzo nie zbłaźniłem się. :lol:

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

dobrze to rozumiesz.Wmiejscu przycięcia wyrosną dwie gałązki, w przyszłym roku obetniesz te dwie i urosną cztery itd. czyli będą sie krzaczki zagęszczać i rosnąć. czubek też przycinasz.Możesz to zrobić teraz.przycinamy tzw. trzy oczka chodzi o to żeby nie obcinać zdrewniałej części. Lepsze efekty osiągniesz używając dobrego,ostrego sekatora. A Jak podsypiesz nawozem( zapytaj w dobrych ogrodniczycch) na pewno roślinki ci podziękują. I nie obawiaj się , ze coś pójdzie nie tak( np krzywo, za mało za dużo) w przyszłym roku poprawisz się.Ja mówię o mojej mamie tak: dać kobiecie sekator i jest szczęśliwa to jej żywioł, Tnie co oczy widzą. powodzenia

Ja nie jestem jakims ekspertem ogrodnictwa ale podzoele sie swoim doswiadczeniem.4 lata temu posadziłam żywotniki i az do zeszłego roku ich nie podcinałam tylko podsypywałam nawozem białkowym i rosły. W zeszłym roku naczytałam sie o podcinaniu, tzn scinamy czybek i tniemy po skosie w dół na stożek ale najmniej podcinamy dolne gałązki bo one najwolniej rosna. Podcinałam w czerwcu bo wówczas wyczytałam, że to ostatni dzwonek na cięcie. I musze przyznac, że zgeściły sie zdumiewajaco i podrosły znacznie- mniej więcej z 1/3 do połowy siatki ogr. Dlatego tez w tym roku zabrałam sie za cięcie w marcu- w zeszłym tygodniu. Mysle że do jesieni znów będa miały pole do popisy .

Jesli chodzi o dopiero co wsadzone roslinki to- tez z tego co czytałam - nie podsypuje sie ich zaraz po sadzeniu ale podlea intensywnie. Można je podsypac na jesien . A ciąć lekko w połowie czerwca jak sie przyjma.w zeszłe lato posadziłam tez pare nowych sztuk i podsypałam na jesien. Widze że maja sie dobrze i przyciełam je dopiero teraz.