Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika domku "prawie" pasywnego

Recommended Posts

A gdyby skierować solary do grzania bufora dla podłogówki ? (dotyczy okresu: jesień..zima..wiosna) Widzisz sam o 13.00 solar staje się niepotrzebny chociaż mógłby jeszcze dawać ciepło, ale gdzie to skierować skoro do gruntu nie warto. Wspomniałeś, że po ogrzaniu DZ przez solar do 9'C przez jaki czas PC spowodowała ponowny spadek temp z 9'C na normalną 1'C ?

Nie mam bufora podłogówki, ale mogę też ciepło z kolektorów słonecznych skierować do podłogówki. To faktycznie miałoby nieco większy sens. Tylko, że w słoneczne dni bez takiego wykorzystania solarów i bez ogrzewania przy pomocy pompy ciepła w dzień temperatura w domu wzrasta do 23 st. C. Taki efekt dają okna skierowane na idealnie południe, o tej porze roku w ogóle nie zacienione przez okap dachu.

• Odpowiedzi 244
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ten mały grzejnik łazienkowy grzeje tylko podczas podgrzewu cwu czy również później ? Masz to na osobnej pompce ? pozdr adam

Grzejnik łazienkowy działa cały czas. Pompka do niego jest niezależna zarówno od solarów, jak i od pompy ciepła. Byle tylko podgrzewacz ciepłej wody miał wystarczającą temperaturę. Oczywiście jeżeli grzeją kolektory słoneczne, to grzejnik ten grzeje przez większą część dnia.

Ciekawy jestem, czy ktoś takie coś już zrobił, aby codziennie latem przez 4 godziny solar oddawał ciepło do DZ i czy to zaowocowało w okresie jesiennym lub zimowym. A jakie temp ma DZ latem bez żadnych wspomagań solarami ?

Przy poziomym wymienniku gruntowym nie ma to większego sensu. Np. moje dolne źródło obejmuje obszar ~270m2. Latem w słoneczny dzień na tą powierzchnię przypada ~200kW mocy. Na moje kolektory słoneczne w tym samym czasie przypada max. 4kW ciepła ze słońca. Nawet zakładając 10% efektywność bezpośredniego grzania gruntu i 100% kolektorów słonecznych, bezpośrednie ogrzewanie, wspomagane dodatkowo opadami jest znacznie bardziej efektywne.

Tak więc celowe "ładowanie" wymiennika poziomego nie ma w większości przypadków sensu.

Trochę większy sens może mieć w przypadku wymiennika pionowego.

No chyba, że to "ładowanie" jest "przy okazji", np. chłodzenia domu lub awaryjnego "zrzutu" nadmiaru ciepła z kolektorów słonecznych.

temp DZ - 6/2 mam po nocy pracy, zaczyna się od 7.9/4.7. Teraz przy słonecznych dniach pompa mniej pracuje.

Henok czy przy takich parametrach warto jeszcze pchać ciepło w odwierty ? Niby wszystko już mam przygotowane tylko dokończyć połączenia, tylko czy warto ? Kombinuję jeszcze ze sterowniem tym wszystkim. Przy słonecznych dniach grzanie ograniczam tylko do pomieszczeń północnych, południowe odcinam ręcznie. Planuję założyć elektrozawory na pętle południowe i piętro tak aby grzało tylko północne.

Co wyjdzie korzystniej: grzanie tych północnych tylko w II taryfie na 40 stopni zasilania i niski cop czy grzanie całą dobę 35 stopniami ? To są w sumie trzy małe pomieszczenia, max 18m2. pozdrawiam adam

temp DZ - 6/2 mam po nocy pracy, zaczyna się od 7.9/4.7. Teraz przy słonecznych dniach pompa mniej pracuje.

Henok czy przy takich parametrach warto jeszcze pchać ciepło w odwierty ? Niby wszystko już mam przygotowane tylko dokończyć połączenia, tylko czy warto ? Kombinuję jeszcze ze sterowniem tym wszystkim. Przy słonecznych dniach grzanie ograniczam tylko do pomieszczeń północnych, południowe odcinam ręcznie. Planuję założyć elektrozawory na pętle południowe i piętro tak aby grzało tylko północne.

Co wyjdzie korzystniej: grzanie tych północnych tylko w II taryfie na 40 stopni zasilania i niski cop czy grzanie całą dobę 35 stopniami ? To są w sumie trzy małe pomieszczenia, max 18m2. pozdrawiam adam

Trudno jednoznacznie stwierdzić jakie wpływ na Twoje DZ będzie miało takie ładowanie. Na pewno to nie zaszkodzi. Wieloletnie badania odwiertów, z których korzystają pompy ciepła wykazują, że w kolejnych sezonach następuje powolne ochłodzenie gruntu wokół wymiennika. Dodatkowo masz za sobą pierwszy sezon grzewczy, który siła rzeczy jest zawsze najbardziej energochłonny. Nie wiem czy czytałeś artykuł w ostatnim Magazynie Instalatora, który polecałem w innych wątkach.

Tak jak pisałem wcześniej IMHO, w poziomych wymiennikach regeneracja następuje samoistnie po zakończeniu sezonu grzewczego. Przy pionowych wymiennikach proces ten trwa dłużej i jego szybkość zależy od struktury hydrogeologicznej gruntu. Praktycznie dla każdego odwiertu jest różna. Przy dużych inwestycjach wykonuje się badania wydajności cieplnej odwiertów. Przy mniejszych często tańsze jest wykonanie głębszych odwiertów lub zwiększenie ich ilości.

Jeżeli masz już przygotowane elementy do takiego połączenia, to wykonaj je. Na początek możesz tym sterować ręcznie. Automatykę zawsze można dorobić (moja jeszcze też nie jest dokończona).

I co po takim okresie należy zrobić ? Jak polepszyć działanie DZ ?

Dobrać jego wielkość w ten sposób, żeby nawet po wielu latach takie wychłodzenie nie miało istotnego wpływu na działanie pompy ciepła.

Ważne jest dobre rozeznanie warunków geologicznych (projekt prac geologicznych), monitorowanie wykonywanych odwiertów (ocena warstw, przez które przechodzi odwiert).

Można też wykonać test wydajności cieplnej odwiertu.

Wszystkie te działania wiążą się z kosztami, ale pewność w tym wypadku kosztuje.

Co wyjdzie korzystniej: grzanie tych północnych tylko w II taryfie na 40 stopni zasilania i niski cop czy grzanie całą dobę 35 stopniami ? To są w sumie trzy małe pomieszczenia, max 18m2.
Zależy to jeszcze od taryfy, ale jeżeli przy parametrach B0W35 masz COP=4,5, to przy B0W40 będziesz miał COP min. 3,5 (dokładne wartości musisz ustalić w oparciu o dokumentację swojej PCi).

Resztę możesz sobie policzyć uwzględniając swoją taryfę.

Jednak taniej, nie oznacza z lepszym komfortem. Tu już musisz zdecydować, czy komfort jaki przy tym osiągniesz będzie zadowalający :).

Ja u siebie grzeję przede wszystkim w 2 taryfie, gdy ona nie wystarcza, PCi pracuje też w 1 taryfie. Tylko charakterystyka mojego domu jest inna od Twojego :).

• 2 months później...

Witam

Mam pytanie do Ciebie bo jednak jesteś ekspertem w ogrzewaniu w porównaniu do mnie. Tak jak wcześniej wspomniałem planuję pompę ciepła, ale ostatnio koledzy od sanitarki odradzili mi podłogówki w miejsca gdzie będzie drewno (pokoje i część pokoju dziennego). W związku z tym planuję wykonać układ mieszany z grzejnikami i podłogówką. Powiedz czy jest to dobry pomysł, oraz czy jakbym Tobie podesłał moje opracowanie instalacji ogrzewania to czy byś mi to sprawdził i ocenił czy będzie dobrze ? Oczywiście zanim to opracuję minie trochę czasu. Dom to „Przystań” Studia Atrium i istnieje możliwość podwojenia liczby grzejników w pokojach.

Pozdrawiam Piotrek

W domu, który ma "standardowe" przegrody drewno na podłogówce może rzeczywiście stwarzać pewne problemy. Ma ono większy opór cieplny niż posadzki ceramiczne, kamienne, czy wykładziny i aby uzyskać ten sam efekt grzewczy temperatura podłogówki musi być nieco większa. Jeżeli jednak dom będzie można zaliczyć do energooszczędnych (zużycie energii do ogrzewania nie większe niż 70kWh/m2 rocznie), to tego efektu nie ma potrzeby się obawiać.

Podłogówka w porównaniu z grzejnikami dużo lepiej współpracuje z pompą ciepła. Przede wszystkim jej akumulacyjność pozwala na lepsze wykorzystanie 2 taryfy. Zapewnia też znacznie poprawną pracę ogrzewania już przy dużo niższych temperaturach (do 35 st. C), co korzystnie wpływa na COP PCi.

Proponuję więc zadbać o nieco lepszą izolację przegród, wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła oraz szczelność budynku i bez problemu można w całym domu zastosować ogrzewanie podłogowe.

• 1 month później...
HenoK zdaje się, że posiadasz zbiornik kombinowany ACV. Czy możesz podać szczegóły, czy cały jest z nierdzewki, grubość i.t.p.?
Aż takich szczegółów Ci nie podam, bo nie rozbierałem tego podgrzewacza na czynniki pierwsze.

Więcej szczegółów znajdziesz tutaj : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82070-Komentarze-do-dziennika-domku-quot-prawie-quot-pasywnego&p=4595462&viewfull=1#post4595462

Ze stali nierdzewnej jest wewnętrzny zbiornik na ciepłą wodę użytkową. Zbiornik zewnętrzny (płaszcz) najprawdopodobniej jest ze czarnej stali.

W obiegu zamkniętym sprawuje się bardzo dobrze.

Aż takich szczegółów Ci nie podam, bo nie rozbierałem tego podgrzewacza na czynniki pierwsze.

Więcej szczegółów znajdziesz tutaj : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82070-Komentarze-do-dziennika-domku-quot-prawie-quot-pasywnego&p=4595462&viewfull=1#post4595462

Ze stali nierdzewnej jest wewnętrzny zbiornik na ciepłą wodę użytkową. Zbiornik zewnętrzny (płaszcz) najprawdopodobniej jest ze czarnej stali.

W obiegu zamkniętym sprawuje się bardzo dobrze.

Sądziłem, że jako nabywca masz wszystko w karcie technicznej i gwarancyjnej dołączonej do zbiornika. Interesujące dla mnie jest to, że producent podaje maksymalną temperaturę zbiornika 95 stopni, z nierdzewnym wszystko w porządku ale właśnie co z tym płaszczem zewnętrznym. Przymierzam się do zakupu Multienergy 400.

Edytowane przez Tomek B..