Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika domku "prawie" pasywnego

Recommended Posts

Nie wiem czy doczekam do stycznia, ale jeżeli tak to chętnie porozmawiam o adaptacji.

Podrążę trochę docieplanie IZODOMU bo mam taką samą koncepcję jak Ty, ale cały czas martwi mnie kwestia kołkowania. Zamierzasz się wwiercać w beton? Jezeli tak to może lepiej byłoby zabetonować kołki podczas lania ściany?

Co do dadchu. TH-7 kosztuje 38PLN brutto i wchodzi tego 2,5 ma m^2 co daje 95 PLN na m^2 Do tego należałoby dodać dachówkę i ewentualne ocieplenie między krokwie. Nie trzeba dawać folii i innych takich tam. Ważne też jest, że te styropianiki można poukładać samemu i dachówkę też można samemu przyczepić

8)

Oczywiście najważniejsza jest kasa. Nie wiem ile kosztuje wykonanie poszycia dachu o podobnych parametrach metodą tradycyjną. Pewnie liczyłeś, więc podziel się wiedzą :-).

Z krótkich wyliczeń: OSB 25mm frezoewane 45PLN/m^2; folie 7PLN; drewno - nie wiem powiedzmy 8 PLN, wełna 200 mm 29PLN. Łącznie daje to ok. 90 PLN. Wyliczenie szacubkowe bardzo, więc jak by co to mnie poprawcie :p

• Odpowiedzi 244
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podrążę trochę docieplanie IZODOMU bo mam taką samą koncepcję jak Ty, ale cały czas martwi mnie kwestia kołkowania. Zamierzasz się wwiercać w beton? Jezeli tak to może lepiej byłoby zabetonować kołki podczas lania ściany?

Nie jest to dobry pomysł - kołki są tzw. rozprężne - muszą być zakotwione w betonie o odpowiedniej wytrzymałości. Chyba, że wymyślisz inny sposób kołkowania :).

Z krótkich wyliczeń: OSB 25mm frezoewane 45PLN/m^2; folie 7PLN; drewno - nie wiem powiedzmy 8 PLN, wełna 200 mm 29PLN. Łącznie daje to ok. 90 PLN. Wyliczenie szacubkowe bardzo, więc jak by co to mnie poprawcie :p

Czemu chcesz dawać płytę OSB 25mm? Taką płytę daje się na strop. Na dach nie ma takiej potrzeby.

Jak skończę dach to przedstawię koszty jakie poniosłem.

Nie jest to dobry pomysł - kołki są tzw. rozprężne - muszą być zakotwione w betonie o odpowiedniej wytrzymałości. Chyba, że wymyślisz inny sposób kołkowania :).

A nie można uich zalać już rozprężonych pod dużym kątem? IMHO kołki nie powinny dać się wyciągnąć ze ściany.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Jak szło zalewanie z pompy? Nie było problemów?

Problemów większych nie było. Zalewałem ścianę o wysokości do 1m. Ponieważ siły jakie występują przy pompie do betonu są zdecydowanie większe niż przy betonowaniu ręcznym konieczne było sprawdzenie pionowości i liniowości ścian tuż po betonowaniu (przed związaniem betonu) i korekta ich położenia.

Powiedz dlaczego nie zdecydowałeś się na systemowe:

Kształtki są systemowe, tylko z NEOPORU, a nie ze zwykłego styropianu.

Szczegóły : http://bank.muratordom.pl/produkt/parametry?IdProduktu=9186

Z tego samego materiału były też elemnty "szufladkwe" OC:

http://www.izodom2000polska.com/pustaki/zzatyczki.gif

http://www.fr13.republika.pl/budowa/Izodom2000.jpg

Tobie też nieźle idzie z tego co widzę.

Ja nie mam wyboru. Od kilku miesięcy jestem bezdomny :(. Na szczęście coraz mniej bezdomny :).

Dzisiaj udało się ołacić całość dachu. Jutro układam rurki kolektora dachowego a w przyszłym tygodniu będę miał już położoną dachówkę i posadzkę z ogrzewaniem podłogowym.

Tobie też nieźle idzie z tego co widzę.

Ja nie mam wyboru. Od kilku miesięcy jestem bezdomny :(. Na szczęście coraz mniej bezdomny :).

Dzisiaj udało się ołacić całość dachu. Jutro układam rurki kolektora dachowego a w przyszłym tygodniu będę miał już położoną dachówkę i posadzkę z ogrzewaniem podłogowym.

To trzymam kciuki-masz rzeczywiście mocną motywację.

Ja aż tak nie muszę gonić-chyba, że mnie moja kobieta wygoni z mieszkania ;-)

Zakładam dziennik.

Mi dziś zaczęli ściany zalewać-może na dniach znajdę chwilę to uzupełnię dziennik po trochu.

Brawo HenoK.

Pomimo małej zwłoki względem harmonogramu, budowa idzie bardzo szybko. Ta technologia styropianowa jest rzeczywiście prosta i szybka w budowie.

Jaką PC zakładasz u siebie ?

Pozdrawiam. Wszystkiego najlepszego z okazji Świąt.

Technologię styropianową wybrałęm głównie ze względu na otrzymaną całkowitą grubość ściany przy bardzo dobrej izolacyjności oraz możliwość kontynuowania prac w zimie bez docelowego ocieplenia. Jeżeli chodzi o szybkość budowania to inne technologię jej niewiele ustępują. Postawienie domu w stanie surowym w czasie 3 miesięcy nie jest żadnym wyczynem.

O mojej koncepcji PC pisałem w wątku http://forum.muratordom.pl/post2133050.htm#2133050 .

Na dzień dzisiejszy zakupiłem klimatyzator (pompę ciepła powietrze-powietrze) o mocy szczytowej 5 kW. Wymiennik gruntowy glikolowy to pierwsza instalacja na mojej działce :

http://forum.muratordom.pl/post2130317.htm#2130317

Serdecznie dziękuję za życzenia :).

http://212.244.189.200/pics/choinka.jpg

'Mizerna cicha, stajenka licha, pełna niebieskiej chwały,

oto leżący przed nami śpiący w promieniach - Jezus mały'

życzenia błogosławieństwa Bożego w każdym dniu Nowego Roku

dla Ciebie i całej rodzinki składa Maksiu z rodziną