amigo1974 13.02.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Kto mi takie obliczenia mógłby zrobić ,projektantom nie za nie za bardzo ufam!Czy ty jesteś w stanie takiego czegoś w przyszłości podjąć?Masz sporą wiedzę w temacie.Czy do reku masz podłączony okap kuchenny?Piszą że można ale nie jestem tego taki pewien,bo przecież masa tluszczu i po kilku latach czym to może grozić?A jak nie do reku to co z tym pochłaniaczem zrobić,nie mamy przecież komina wentylacyjnego!A pochłaniacz na filtry to mi się nie za bardzo uśmiecha.No tempo miałeś faktycznie nie złe,nie wiem czy ja przy twoim tempie dałbym rade wszystko dobrze ogarnąć tym bardziej że chcę całą budowlanke sam zrobić,więc na pewno zejdzie mi dłużej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 16.03.2009 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Witam. Mam pytanie. Czy przewidujesz jakas forme uzupelnienia swojego dziennika budowy? Mam wrazenie, ze potraktowales go nieco po macoszemu Wiem, ze sam robiles pompe ciepla - w dzienniku nie znalazlem slowa na ten temat - poza tym, ze jest. Robiles ten bufor ciepla ze zbiornika plastikowego? Sorry za to malkontenctwo LOL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.03.2009 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Witam. Mam pytanie. Czy przewidujesz jakas forme uzupelnienia swojego dziennika budowy? Mam wrazenie, ze potraktowales go nieco po macoszemu Wiem, ze sam robiles pompe ciepla - w dzienniku nie znalazlem slowa na ten temat - poza tym, ze jest. Robiles ten bufor ciepla ze zbiornika plastikowego? Sorry za to malkontenctwo LOL. A skąd wiesz, że to robiłem ? Faktycznie nie opisywałem tego szczegółowo w dzienniku budowy, bo wcześniej juz pisałem o tym w róznych wątkach tematycznie związanych z danym problemem. Ale może rzeczywiście masz rację, pora podsumować całość i opisać w dzienniku budowy zastosowane rozwiązania. Po prawie rocznej eksploatacji mogę też coś napisać o dostrzeżonych wadach i zaletach poszczególnych rozwiązań. Postaram się znaleźć chwilę czasu i podsumować to wszystko w dzienniku budowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.03.2009 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Kto mi takie obliczenia mógłby zrobić ,projektantom nie za nie za bardzo ufam!Czy ty jesteś w stanie takiego czegoś w przyszłości podjąć?Masz sporą wiedzę w temacie.Czy do reku masz podłączony okap kuchenny?Piszą że można ale nie jestem tego taki pewien,bo przecież masa tluszczu i po kilku latach czym to może grozić?A jak nie do reku to co z tym pochłaniaczem zrobić,nie mamy przecież komina wentylacyjnego!A pochłaniacz na filtry to mi się nie za bardzo uśmiecha.No tempo miałeś faktycznie nie złe,nie wiem czy ja przy twoim tempie dałbym rade wszystko dobrze ogarnąć tym bardziej że chcę całą budowlanke sam zrobić,więc na pewno zejdzie mi dłużej. Pozdrawiam Zmogło mnie przeziębienie i przez kilka dni rzadziej zaglądałem na FM, stąd dopiero dzisiaj odpowiedź. Myślę, że to temat na trochę dłuższą rozmowę. Nie wykluczam możliwości podjęcia się takiego tematu. Proponuje kontakt na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 16.03.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 ..... pora podsumować całość i opisać w dzienniku budowy zastosowane rozwiązania. Po prawie rocznej eksploatacji mogę też coś napisać o dostrzeżonych wadach i zaletach poszczególnych rozwiązań. Postaram się znaleźć chwilę czasu i podsumować to wszystko w dzienniku budowy . Mysle, ze nie tylko dla mnie, bedzie to pasjonujaca lektura. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 17.03.2009 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Witaj Henryku powiedz mi gdzie mieszkasz na pomorzu środkowym?Bo ja też jestem z pomorza środkowego.Czytam że robisz taż projekty?Mam do zrobienia swój projekt domu może,może .Powiedz co potrzebujesz do wycenienia kosztu wykonania takiego projektu no i od razu powiedz co z tą pompą ciepła dla mnie (wyliczenia strat ciepła)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pga 04.06.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 HenoK, powiedz mi prosze jak się Tobie żyje w domu z rekuperatorem - mam na mysli takie czynniki typu jakis tam jednak szum - zapewne nieraz slyszalny,zapachy z GWC kiedy np. przez jakis czas nie jest uzywany, itp...Czy zostawiles w GWC linke ktora moze byc pomocna do jego czyszczenia? Jestes zadowolony ze swojego rekuperatora (Vena 3 o ile sie nie myle) ?Ja mysle o ComfoAir 350 f-my J.E.Storkair, ponoc dobry - ale moze polecisz cos innego i dobrego (cichy, energooszczedny i o dobrej sprawnosci). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 05.06.2009 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 ... masz rację, pora podsumować całość i opisać w dzienniku budowy zastosowane rozwiązania. Po prawie rocznej eksploatacji mogę też coś napisać o dostrzeżonych wadach i zaletach poszczególnych rozwiązań. ... . HenoK - nie daj się prosić ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_k 21.07.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 ... masz rację, pora podsumować całość i opisać w dzienniku budowy zastosowane rozwiązania. Po prawie rocznej eksploatacji mogę też coś napisać o dostrzeżonych wadach i zaletach poszczególnych rozwiązań. ... .HenoK - nie daj się prosić !HenoK - obiecałeś przecież !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 15.08.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Dziennik jakoś nie może doczekać się uzupełnienia. Jako namiastkę tego proponuję zajrzeć do ostatniego numeru Muratora (nr 9/2009) - został tam opisany m.in. nasz dom (str. 58 ). Dobra , dobra. Murator Muratorem a ty bierz się za podsumowania w dzienniku ! No i gratulacje z okazji prasowego debiutu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 15.08.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Gratuluję medialnego debiutu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.08.2009 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 ja też przyszłam pogratulować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.08.2009 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Dziękuję wszystkim za gratulacje . Dobra , dobra. Murator Muratorem a ty bierz się za podsumowania w dzienniku ! Zgodnie ze zbiorowym życzeniem zabrałem się za uzupełnienie dziennika (w odcinkach) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betina29 26.08.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Witam!! Jestem na foru dopiero od niedawna,ale też juz gratuluję!! My dopiero zaczynamy-teraz mamy dylemat,czy robic piwnice schowane prawie całkowicie w ziemi,czy jednak tradycyjne z widocznymi na zewnatrz oknami?? Czy ma Pan może jakąś radę w tej sprawie?? Nasz do jest mały i naprwno z zewnatrz lepiej będzie wyglądał ze schowaną piwnicą,ale jak to wygląda od strony praktycznej?? Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.08.2009 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Witam!! Jestem na foru dopiero od niedawna,ale też juz gratuluję!! My dopiero zaczynamy-teraz mamy dylemat,czy robic piwnice schowane prawie całkowicie w ziemi,czy jednak tradycyjne z widocznymi na zewnatrz oknami?? Czy ma Pan może jakąś radę w tej sprawie?? Nasz do jest mały i naprwno z zewnatrz lepiej będzie wyglądał ze schowaną piwnicą,ale jak to wygląda od strony praktycznej?? Pozdrawiam!!To zależy jaką funkcję ma pełnić piwnica. Jeżeli ma to być pomieszczenie gospodarcze, to okna nie muszą być ponad poziomem terenu. Jeżeli ma pełnić inne funkcje, np. pomieszczenia rekreacyjnego, to przydałoby się więcej śwaitła. Można też użyć tzw, doświetlaczy, np. firmy ACO MarkantŽ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betina29 27.08.2009 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Dziękuję za cenną poradę i równiez pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 12.11.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Witam!To mój pierwszy wpis na "łamach" tego dziennika.Ponieważ temat PC jest bliski memu sercu, portfelowi już niekoniecznie, chętnie będę śledził, jeśli oczywiście będziesz chciał się nimi dzielić, Twoje spostrzeżenia i uwagi odnośnie "współpracy" z PC ecopol-system. Jakiś czas temu znalazłem dwie firmy polskie, miedzy innymi w/w.Obie zrobiły na mnie korzystne wrażenia. Szczególnie cennikiem.Ale nie moglem nigdzie się doszukać opinii z użytkowania ich produktów.Po przeczytaniu Twojego wpisu w http://forum.muratordom.pl/post3780097.htm#3780097odniosłem wrażenie, że wstępnie wszystko wskazuje na owocną "współprace"w przyszłości. Życzę zadowolenia z tej współpracy między tobą (a właściwie twoim domkiem) a PC.W/w PC jest ciekawą alternatywą dla "markowych" produktów.Przynajmniej dla mnie, stąd moje zainteresowanie. PozdrawiamJani_63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.11.2009 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 "Mam już zamontowane kolektory słoneczne. Dwa płaskie kolektory cieczowe firmy Immergas CP-2"Możesz napisać co skłoniło Cie do zakupu akurat tych kolektorów. Pytam ponieważ sam zastanawiam się nad instalacją solarną (najlepiej jeśli gmina by się do tego dorzuciła, a na stronie gm. Ustka jest wniosek do dopłat więc może jest szansa), a czytając nagminnie wątek domu 3L..., reku itp. wiem że masz nie małą wiedzę i doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.11.2009 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 "Mam już zamontowane kolektory słoneczne. Dwa płaskie kolektory cieczowe firmy Immergas CP-2" Możesz napisać co skłoniło Cie do zakupu akurat tych kolektorów. Pytam ponieważ sam zastanawiam się nad instalacją solarną (najlepiej jeśli gmina by się do tego dorzuciła, a na stronie gm. Ustka jest wniosek do dopłat więc może jest szansa), a czytając nagminnie wątek domu 3L..., reku itp. wiem że masz nie małą wiedzę i doświadczenie.Cena. Przy instalacji grzewczej z pompą ciepła nawet te kolektory słoneczne będą się "zwracały" ok. 50lat, czyli praktycznie nie zwrócą się nigdy (koszt podgrzewania ciepłej wody za pomocą PC dla 3 osób to 0,7-0,8zł/dobę). Zainstalowałem je tylko i wyłącznie z powodu uzyskanej z gminy dotacji (50%, ale nie więcej jak 5000zł). Cała instalacja podgrzewu ciepłej wody z kolektorami słonecznymi zamknęła się u mnie w kwocie 10tys. zł. Natomiast co do jakości, to nie różnią się one od innych w podobnej cenie np. Hewalexu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 26.11.2009 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Rozumiem, tyle że ja będę miał ogrzewanie elektryczne, dlatego czas zwrotu może będzie krótszy (nie liczyłem na razie o ile). Zestawy 2x solar+zbiornik (np. http://e.elektrokal.pl/product/show/id/62 , co o nim sądzisz? warto brać zestaw czy lepiej wszystko osobno?) to koszt ok 7.5k (co jeszcze powinienem uwzględnić w kosztach?), mam nadzieję że też uda mi się uzyskać około 5kPLN z gminy. Jaki duży masz zbiornik na wodę? czy na 3-4osó lepiej mieć 250l czy 300l. zakładając że będzie ładowany w II taryfie z grzałki i ewentualnie te solary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts