Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do konstruktorów - budowlanych oczywista.

Recommended Posts

Mam pytanko do konstruktorów - wiem, że jest kilka takich osób na forum.

Chodzi o projektowanie konstrukcji żelbetowych a dokładniej o element w formie zbiornika, który jest zarazem fundamentem pod dość ciężką konstrukcję - 100t.

Macie jakieś doświadczenia w projektowaniu tego typu konstrukcji? Chodzi mi o pewne niuanse związane z założeniami co do modelowania odpowiednich ustrojów (w programach obliczeniowych MES)- chodzi o podatności poszczególnych elementów. Czy zakładając podłoże sprężyste należy również zakładać sprężystość składowych elementów zbiornika, czy traktować je jako sztywne elementy? Wprawdzie sztywność płyty takiego zbiornika (~30cm gr.) jest znaczna, ale obciążenia też są niemałe - 100 ton/4 pkty. Tylko znowu obciążenie to przenoszone jest na płytę o wym.12x8m przez 2 masywne "ściany" dzielące zbiornik na 3 części. Nie miałbym dylematów, gdyby nie fakt, że zmiana elementów (ścian przez które jest przenoszone obciążenie na płytę) ze sztywnych na podatne powoduje prawie 3krotne zwiększenie ilości zbrojenia... I jak zwykle z literatury wszelakiej nic nie wynika. Chyba trzeba będzie pisać do Starosolskiego albo Stachurskiego :).

Zwracam się tu szczególnie do Geno, bo zauważyłem, że siedzi troszkę w konstrukcjach...

Wszystko zagłębione w gruncie po pachi :).

Chyba nie bardzo pomogę bo po prawdzie głównie grzebie w stali a żelbet to raczej hobbystycznie, Może coś mam gdzieś w temacie ale głowy nie dam.

Spróbuj może też tu:

http://www.konstruktorbudowlany.fora.pl/index.php

Kurczaki wielkie, dzięki Geno za tego linka. Właśnie takiego forum szukałem. Może tam coś znajdę odpowiedniego.

Pozdrawiam.

Macie jakieś doświadczenia w projektowaniu tego typu konstrukcji?

Ja mam doświadczenie 8) Podaj jakiś szkic albo rysunek bo tak nic z tego nie będzie.

...ale obciążenia też są niemałe - 100 ton/4 pkty.

To są jakieś duże obciążenia ?? :-?

Wszystko zagłębione w gruncie po pachi :).

Dodatkowo trzeba podać w jakim gruncie :wink:

Pozdr.

Wedle zapotrzebowania :):

http://img132.imageshack.us/img132/4572/stanowiskotr110000003ll2.jpg

Mój problem związany jest z generacją modelu w programie Robot Millenium.

W definicji modelu "grubości paneli" istnieje możliwość nadania panelom współczynnika sprężystości (chodzi mi o kierunek pionowym) i właśnie przyjęcie takiego współczynnika dla elementów pionowych - ściany zbiornika, powoduje 2krotny wzrost zbrojenia w płycie - dla której również przyjmuję KZ.

Oczywiście całość wymodelowana jest na podporach sprężystych o odpowiednim KZ dla gruntu, na którym się znajdują - jakieś gliny piaszczyste o IL=0,25.

Hmm, zastanawiając się jeszcze raz nad problemem dochodzę do wniosku, że o ile nadanie KZ dla płyty ma sens, to dla elementów ściennych już raczej mniej. Chyba zostanę przy wersji zbrojenia "econo", bo te wyniki bardziej sensowne mi się wydają.

Z góry dziękuję za jakieś sugestie i pozdrawiam.

Witam !

Pomóżcie - znalazłem odpowiednie osoby !!!

Problem dotyczy mojej znajomej,która nie posiada internetu, a pytanie

brzmi / mogę je trochę zniekształcić,ponieważ jestem "zielony"w temacie/

Potrzebuje pilnie wiadomości na temat : " KONSTRUKCJE STALOWE DACHÓW SZEDOWE LUB PILASTE "

- adresy stron internetowych

- literatura fachowa

- bezpośredni kontakt na forum lub telefoniczny

Z góry dziękuję za pomoc i życzliwość - pozdrawiam - " Gołąb "

Witam !

Pomóżcie - znalazłem odpowiednie osoby !!!

Problem dotyczy mojej znajomej,która nie posiada internetu, a pytanie

brzmi / mogę je trochę zniekształcić,ponieważ jestem "zielony"w temacie/

Potrzebuje pilnie wiadomości na temat : " KONSTRUKCJE STALOWE DACHÓW SZEDOWE LUB PILASTE "

- adresy stron internetowych

- literatura fachowa

- bezpośredni kontakt na forum lub telefoniczny

Z góry dziękuję za pomoc i życzliwość - pozdrawiam - " Gołąb "

Sprawdź wiadomości prywatne...