poziomnica 28.03.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Mam pytanko do konstruktorów - wiem, że jest kilka takich osób na forum. Chodzi o projektowanie konstrukcji żelbetowych a dokładniej o element w formie zbiornika, który jest zarazem fundamentem pod dość ciężką konstrukcję - 100t. Macie jakieś doświadczenia w projektowaniu tego typu konstrukcji? Chodzi mi o pewne niuanse związane z założeniami co do modelowania odpowiednich ustrojów (w programach obliczeniowych MES)- chodzi o podatności poszczególnych elementów. Czy zakładając podłoże sprężyste należy również zakładać sprężystość składowych elementów zbiornika, czy traktować je jako sztywne elementy? Wprawdzie sztywność płyty takiego zbiornika (~30cm gr.) jest znaczna, ale obciążenia też są niemałe - 100 ton/4 pkty. Tylko znowu obciążenie to przenoszone jest na płytę o wym.12x8m przez 2 masywne "ściany" dzielące zbiornik na 3 części. Nie miałbym dylematów, gdyby nie fakt, że zmiana elementów (ścian przez które jest przenoszone obciążenie na płytę) ze sztywnych na podatne powoduje prawie 3krotne zwiększenie ilości zbrojenia... I jak zwykle z literatury wszelakiej nic nie wynika. Chyba trzeba będzie pisać do Starosolskiego albo Stachurskiego . Zwracam się tu szczególnie do Geno, bo zauważyłem, że siedzi troszkę w konstrukcjach... Wszystko zagłębione w gruncie po pachi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 28.03.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Chyba nie bardzo pomogę bo po prawdzie głównie grzebie w stali a żelbet to raczej hobbystycznie, Może coś mam gdzieś w temacie ale głowy nie dam. Spróbuj może też tu: http://www.konstruktorbudowlany.fora.pl/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poziomnica 28.03.2007 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Chyba nie bardzo pomogę bo po prawdzie głównie grzebie w stali a żelbet to raczej hobbystycznie, Może coś mam gdzieś w temacie ale głowy nie dam. Spróbuj może też tu: http://www.konstruktorbudowlany.fora.pl/index.php Kurczaki wielkie, dzięki Geno za tego linka. Właśnie takiego forum szukałem. Może tam coś znajdę odpowiedniego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekR 28.03.2007 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Macie jakieś doświadczenia w projektowaniu tego typu konstrukcji? Ja mam doświadczenie Podaj jakiś szkic albo rysunek bo tak nic z tego nie będzie. ...ale obciążenia też są niemałe - 100 ton/4 pkty. To są jakieś duże obciążenia ?? Wszystko zagłębione w gruncie po pachi . Dodatkowo trzeba podać w jakim gruncie Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poziomnica 29.03.2007 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Wedle zapotrzebowania : http://img132.imageshack.us/img132/4572/stanowiskotr110000003ll2.jpg Mój problem związany jest z generacją modelu w programie Robot Millenium. W definicji modelu "grubości paneli" istnieje możliwość nadania panelom współczynnika sprężystości (chodzi mi o kierunek pionowym) i właśnie przyjęcie takiego współczynnika dla elementów pionowych - ściany zbiornika, powoduje 2krotny wzrost zbrojenia w płycie - dla której również przyjmuję KZ. Oczywiście całość wymodelowana jest na podporach sprężystych o odpowiednim KZ dla gruntu, na którym się znajdują - jakieś gliny piaszczyste o IL=0,25. Hmm, zastanawiając się jeszcze raz nad problemem dochodzę do wniosku, że o ile nadanie KZ dla płyty ma sens, to dla elementów ściennych już raczej mniej. Chyba zostanę przy wersji zbrojenia "econo", bo te wyniki bardziej sensowne mi się wydają. Z góry dziękuję za jakieś sugestie i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gołąb 29.03.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Witam ! Pomóżcie - znalazłem odpowiednie osoby !!! Problem dotyczy mojej znajomej,która nie posiada internetu, a pytanie brzmi / mogę je trochę zniekształcić,ponieważ jestem "zielony"w temacie/ Potrzebuje pilnie wiadomości na temat : " KONSTRUKCJE STALOWE DACHÓW SZEDOWE LUB PILASTE " - adresy stron internetowych - literatura fachowa - bezpośredni kontakt na forum lub telefoniczny Z góry dziękuję za pomoc i życzliwość - pozdrawiam - " Gołąb " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poziomnica 29.03.2007 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Witam ! Pomóżcie - znalazłem odpowiednie osoby !!! Problem dotyczy mojej znajomej,która nie posiada internetu, a pytanie brzmi / mogę je trochę zniekształcić,ponieważ jestem "zielony"w temacie/ Potrzebuje pilnie wiadomości na temat : " KONSTRUKCJE STALOWE DACHÓW SZEDOWE LUB PILASTE " - adresy stron internetowych - literatura fachowa - bezpośredni kontakt na forum lub telefoniczny Z góry dziękuję za pomoc i życzliwość - pozdrawiam - " Gołąb " Sprawdź wiadomości prywatne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gołąb 29.03.2007 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Witam ! Do " poziomnica " Dziękuję za błyskawiczną odpowiedż - odpisałem na priv - pozdrawiam " Gołąb " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gołąb 30.03.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Witam ! Proszę o odpowiedzi - pozdrawiam - " Gołąb " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekR 30.03.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Wedle zapotrzebowania : Z góry dziękuję za jakieś sugestie i pozdrawiam. Napisz do mnie na e-maila na [email protected] to dam Ci wskazówki jak to policzyć i na co uważać. Nie będziemy zaśmiecali forum Pozdrawiam Marek R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts