Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciąża kotki

bud07

Recommended Posts

Szanowni Użytkownicy forum!

Mam pytanie odnośnie ciężarnej kotki. Jest ona rasowa, przywieziona rok temu z Niemiec, i w tym roku będzie miała młode. Miała partnera 30stycznia-2lutego. Kiedy spodziewać się młodych? Jest już całkiem zaokrąglona. I jeszcze jedno: czy są jakieś charakterystyczne objawy wskazujące, że niedługo (kilka dni, godzin) zacznie się poród? Jak zachęcić kotkę, by do porodu wybrała przyszykowane jej legowisko i czym je wyłożyć(jakaś świeża tkanina czy może gazety)? Będeę bardzo wdzięczny za każdą informację.

Pozdrawiam

Witam

Jak dobrze pamiętam ciąża kocia trwa ok. 63-65 dni.

Gdzieś w internecie wyczytałem kiedyś, że najlepiej wyłożyć przygotowane dla kotki miejsce gazetami (najłatwiej w ten sposób później utrzymać czystość)

Niestety kot sam wybiera miejsce... :lol: i może być całkiem różne od tego, które zostało dla niego przygotowane.

Doradzam poszukać w internecie - jest sporo stron na ten temat.

Np.:

http://kocia_stronka.republika.pl/ciaza-01.html

Pozdrawiam

Szanowni Użytkownicy forum!

Mam pytanie odnośnie ciężarnej kotki. Jest ona rasowa, przywieziona rok temu z Niemiec, i w tym roku będzie miała młode. Miała partnera 30stycznia-2lutego. Kiedy spodziewać się młodych? Jest już całkiem zaokrąglona. I jeszcze jedno: czy są jakieś charakterystyczne objawy wskazujące, że niedługo (kilka dni, godzin) zacznie się poród? Jak zachęcić kotkę, by do porodu wybrała przyszykowane jej legowisko i czym je wyłożyć(jakaś świeża tkanina czy może gazety)? Będeę bardzo wdzięczny za każdą informację.

Pozdrawiam

Dlaczego rozmnażasz koty, nie majac w tej kwestii elementarnej wiedzy? Jaka to rasa? Ktory porod kotki? Czy karmisz ja karma dla kotek ciezarnych ? Koniecznie zapoznaj sie z fachowa literatura. Powodzenia.

"dopuszczenie" samca odbylo sie poza wiedza obecnego wlasciciela...

dokładnie tak się stało okazało się, że kotka była zapłodniona już przed przywiezieniem jej do kraju a właściciel skontaktował się ze mną niedawno i powiedział: "zapomniałem panu powiedzieć, na przełomie styczeń/luty kotka została pokryta". Ja nie chciałem rozmnażać kotów gdyż jestem tego przeciwnikiem :evil:

Co do zadanego pytania... kotka sama wybiera miejsce, gdzie kociaki przyjdą na świat. U mnie było tak:

Gdy miałam 14 lat mój Tato przyniósł ze swojego zakładu pracy wybiedzona młoda kotkę, bała się wszytkich, była zabiedzona strasznie. Miała zostac tylko na 3 dni, została 15 lat, az do naturalnej śmierci. A kot tak ma, że najczęściej spośród domowników wybiera jedną osobę, którą obdarza największym zaufanie i sympatią i tak nasza kotka wybrała mnie.

Kociła się 3 razy... ja śpię czujnie jak żołnierz na warcie, no poprostu słysze każdy szelest, budzi mnie najmniejszy szmer. Kotka miała przygotowane na poród legowisko w moim pokoju. TEJ nocy chyba rzuciła na mnie jakiś czar, urok... no w każdym razie stało się coś, że spałam jak kamień a rano pod moją kołdrą, w zgięciu moich nóg leżała kotak z małymi. Do dzisiaj nie potrafię wytłumaczyć sobie tego zjawiska :o ten numer wycięła mi 3 razy 8)

Niczym się nie martw... Kotka to wspaniała Mama, urodzi małe po cichu i bez wielkiego "brudzenia". Póxniej także jest czysta, wszystko co dzieci zrobią to ona "sprząta". Gdy karmi młode je więcej, potrzbuje bogatej karmy, dużo mleka i częściej trzeba zmieniać ściółkę w kuwecie.

A z młodymi jak już podrosną jest sporo śmiechu :D Powodzenia!

kotka sama wybiera miejsce, gdzie kociaki przyjdą na świat

żeby tego uniknąć, rozsądniej jest na pewien czas przed porodem przygotować wyścielone miękko pudełko, umieścić je w zacisznym miejscu i pokazać kotce, żeby się z nim oswoiła

a potem dopilnować, żeby urodziła właśnie tam

Niczym się nie martw... Kotka to wspaniała Mama, urodzi małe po cichu i bez wielkiego "brudzenia"

niekoniecznie

komplikacje przy porodzie zdarzają sie tak samo, jak kobietom

trzeba być przygotowanym na przedłużający się poród i ewentualną cesarkę

dobrze by było zrobić usg, żeby mieć potem pewność, że wszystkie koty sie urodziły

dobrze jest być przy porodzie i mieć kontrolę nad tym, czy wszystkie oddychają i czy nie mają trudności z ssaniem

wbrew utartej opinii nie wszystkie kotki sa "dobrymi" matkami - zdarzają się takie, których świeżo urodzone dzieci w ogóle nie interesują

Gdy karmi młode je więcej, potrzbuje bogatej karmy, dużo mleka i częściej trzeba zmieniać ściółkę w kuwecie

to jest mit - dorosły kot NIE potrzebuje mleka, a już na pewno obcego gatunkowo

podanie mleka nieprzyzwyczajonemu do niego zwierzęciu, może wywołać biegunkę zarówno u kotki, jak i u kociąt

Jest ona rasowa, przywieziona rok temu z Niemiec, i w tym roku będzie miała młode.

dokładnie tak się stało okazało się, że kotka była zapłodniona już przed przywiezieniem jej do kraju

to ja czegoś nie rozumiem :roll:

Jedyne wyjaśnienie to że to jest słonica ne kotka.

No chyba ze bud07 coś kręci :wink:

kotka sama wybiera miejsce, gdzie kociaki przyjdą na świat

żeby tego uniknąć, rozsądniej jest na pewien czas przed porodem przygotować wyścielone miękko pudełko, umieścić je w zacisznym miejscu i pokazać kotce, żeby się z nim oswoiła

a potem dopilnować, żeby urodziła właśnie tam

Moja kotka miała wcześniej przygotowaną drewnianą skrzynię (pudełko byłoby za małe) z miękkim kocykiem w środku, stało to w zacisznym miejscu i nic... co do pilnowania, aby kotka okociła się w danym miejscu - oczywiście jest to możliwe w dzień, ale w nocy :roll: watpię, chyba że ktoś nie pracuje lub pracuje a z okazji porodu kotki weźnie urlop... wtedy może za nią chodzić krok w krok i dopilnuje na 100% 8)

Z tym, że akurat moja kotka kociała się 3 razy i zawsze była to noc 8)

• 1 year później...

Mam pytanie odnośnie ciężarnej kotki. Jest ona rasowa, przywieziona rok temu z Niemiec, i w tym roku będzie

witam moja kotka jest wlasnie w trakcie 2 ciazy, praktycznie juz koncowka nie wiem jak z pani kotem ale jak moja kotka pierrwszy raz rodzila w nocy przyszla do mnie do lozka i obudzila mnie i chciala zebym jej pomogla obudilam mame wylozyla mala kanape przescieradlami posadzilysmy ja tam pieknie urodila bez mialczenia pozniej wlozylysmy ja do pudelka wylozonym recznikami razem z mlodymi i bylo wszystko dobrze

a teraz jak jest w tej 2 ciazy ma wczesniej przygotowane pudlo i wie ze to jest jej miejsce , spi tam. :D

Moja kocica rodziła dwa razy (obecnie wykastrowana ufff..) i dwa razy ten sam scenariusz domagała się brutalnie asysty 8) , tzn. mnie jako akuszerki :wink: . Dopóki pierwszy kotek nie pojawił sie na świecie to ja uspokajało, musiałam przy niej siedzieć, głaskac i dodawać otuchy :lol: inaczej biegała za mną po całym domu miaucząc i wracała do przygotowanego legowiska tylko ze mną :wink: . Była jednak wyśmienita matką, w okresie opieki nad młodymi robiła u nas na posesji za kota obronnego :D , atakowała wszelkie inne zwierza łącznie z całkiem sporymi psami :roll: