bud07 28.03.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Szanowni Użytkownicy forum! Mam pytanie odnośnie ciężarnej kotki. Jest ona rasowa, przywieziona rok temu z Niemiec, i w tym roku będzie miała młode. Miała partnera 30stycznia-2lutego. Kiedy spodziewać się młodych? Jest już całkiem zaokrąglona. I jeszcze jedno: czy są jakieś charakterystyczne objawy wskazujące, że niedługo (kilka dni, godzin) zacznie się poród? Jak zachęcić kotkę, by do porodu wybrała przyszykowane jej legowisko i czym je wyłożyć(jakaś świeża tkanina czy może gazety)? Będeę bardzo wdzięczny za każdą informację.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 28.03.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Witam Jak dobrze pamiętam ciąża kocia trwa ok. 63-65 dni. Gdzieś w internecie wyczytałem kiedyś, że najlepiej wyłożyć przygotowane dla kotki miejsce gazetami (najłatwiej w ten sposób później utrzymać czystość) Niestety kot sam wybiera miejsce... i może być całkiem różne od tego, które zostało dla niego przygotowane. Doradzam poszukać w internecie - jest sporo stron na ten temat. Np.: http://kocia_stronka.republika.pl/ciaza-01.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 29.03.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Szanowni Użytkownicy forum! Mam pytanie odnośnie ciężarnej kotki. Jest ona rasowa, przywieziona rok temu z Niemiec, i w tym roku będzie miała młode. Miała partnera 30stycznia-2lutego. Kiedy spodziewać się młodych? Jest już całkiem zaokrąglona. I jeszcze jedno: czy są jakieś charakterystyczne objawy wskazujące, że niedługo (kilka dni, godzin) zacznie się poród? Jak zachęcić kotkę, by do porodu wybrała przyszykowane jej legowisko i czym je wyłożyć(jakaś świeża tkanina czy może gazety)? Będeę bardzo wdzięczny za każdą informację. Pozdrawiam Dlaczego rozmnażasz koty, nie majac w tej kwestii elementarnej wiedzy? Jaka to rasa? Ktory porod kotki? Czy karmisz ja karma dla kotek ciezarnych ? Koniecznie zapoznaj sie z fachowa literatura. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isztar 29.03.2007 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Mam pytanie odnośnie ciężarnej kotki. Jest ona rasowa, przywieziona rok temu z Niemiec Rasowa czyli ma rodowód? Jeśli masz licencję hodowlaną to ok., jeśli nie to Dlaczego rozmnażasz koty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 29.03.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Mam pytanie odnośnie ciężarnej kotki. Jest ona rasowa, przywieziona rok temu z Niemiec Rasowa czyli ma rodowód? Jeśli masz licencję hodowlaną to ok., jeśli nie to Dlaczego rozmnażasz koty Myslisz, ze ktos kto ma licencje hodowcy, nie wie ile trwa ciaza kotki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isztar 29.03.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 (edytowane) . Edytowane 23 Stycznia 2015 przez isztar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 29.03.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Normalnie pozostaje pogratulowac...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 29.03.2007 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Myslisz, ze ktos kto ma licencje hodowcy, nie wie ile trwa ciaza kotki?? Nie, nie myślę. Nie chciałam tak od razu kogoś atakować No ja przeprowadzam "softatak" , moze akurat, to "dopuszczenie" samca odbylo sie poza wiedza obecnego wlasciciela... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bud07 29.03.2007 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 "dopuszczenie" samca odbylo sie poza wiedza obecnego wlasciciela... dokładnie tak się stało okazało się, że kotka była zapłodniona już przed przywiezieniem jej do kraju a właściciel skontaktował się ze mną niedawno i powiedział: "zapomniałem panu powiedzieć, na przełomie styczeń/luty kotka została pokryta". Ja nie chciałem rozmnażać kotów gdyż jestem tego przeciwnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isztar 30.03.2007 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 (edytowane) . Edytowane 23 Stycznia 2015 przez isztar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 31.03.2007 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Co do zadanego pytania... kotka sama wybiera miejsce, gdzie kociaki przyjdą na świat. U mnie było tak: Gdy miałam 14 lat mój Tato przyniósł ze swojego zakładu pracy wybiedzona młoda kotkę, bała się wszytkich, była zabiedzona strasznie. Miała zostac tylko na 3 dni, została 15 lat, az do naturalnej śmierci. A kot tak ma, że najczęściej spośród domowników wybiera jedną osobę, którą obdarza największym zaufanie i sympatią i tak nasza kotka wybrała mnie. Kociła się 3 razy... ja śpię czujnie jak żołnierz na warcie, no poprostu słysze każdy szelest, budzi mnie najmniejszy szmer. Kotka miała przygotowane na poród legowisko w moim pokoju. TEJ nocy chyba rzuciła na mnie jakiś czar, urok... no w każdym razie stało się coś, że spałam jak kamień a rano pod moją kołdrą, w zgięciu moich nóg leżała kotak z małymi. Do dzisiaj nie potrafię wytłumaczyć sobie tego zjawiska ten numer wycięła mi 3 razy Niczym się nie martw... Kotka to wspaniała Mama, urodzi małe po cichu i bez wielkiego "brudzenia". Póxniej także jest czysta, wszystko co dzieci zrobią to ona "sprząta". Gdy karmi młode je więcej, potrzbuje bogatej karmy, dużo mleka i częściej trzeba zmieniać ściółkę w kuwecie. A z młodymi jak już podrosną jest sporo śmiechu Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 01.04.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 kotka sama wybiera miejsce, gdzie kociaki przyjdą na świat żeby tego uniknąć, rozsądniej jest na pewien czas przed porodem przygotować wyścielone miękko pudełko, umieścić je w zacisznym miejscu i pokazać kotce, żeby się z nim oswoiła a potem dopilnować, żeby urodziła właśnie tam Niczym się nie martw... Kotka to wspaniała Mama, urodzi małe po cichu i bez wielkiego "brudzenia" niekoniecznie komplikacje przy porodzie zdarzają sie tak samo, jak kobietom trzeba być przygotowanym na przedłużający się poród i ewentualną cesarkę dobrze by było zrobić usg, żeby mieć potem pewność, że wszystkie koty sie urodziły dobrze jest być przy porodzie i mieć kontrolę nad tym, czy wszystkie oddychają i czy nie mają trudności z ssaniem wbrew utartej opinii nie wszystkie kotki sa "dobrymi" matkami - zdarzają się takie, których świeżo urodzone dzieci w ogóle nie interesują Gdy karmi młode je więcej, potrzbuje bogatej karmy, dużo mleka i częściej trzeba zmieniać ściółkę w kuwecie to jest mit - dorosły kot NIE potrzebuje mleka, a już na pewno obcego gatunkowo podanie mleka nieprzyzwyczajonemu do niego zwierzęciu, może wywołać biegunkę zarówno u kotki, jak i u kociąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 02.04.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Jest ona rasowa, przywieziona rok temu z Niemiec, i w tym roku będzie miała młode. dokładnie tak się stało okazało się, że kotka była zapłodniona już przed przywiezieniem jej do kraju to ja czegoś nie rozumiem Jedyne wyjaśnienie to że to jest słonica ne kotka. No chyba ze bud07 coś kręci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 02.04.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 kotka sama wybiera miejsce, gdzie kociaki przyjdą na świat żeby tego uniknąć, rozsądniej jest na pewien czas przed porodem przygotować wyścielone miękko pudełko, umieścić je w zacisznym miejscu i pokazać kotce, żeby się z nim oswoiła a potem dopilnować, żeby urodziła właśnie tam Moja kotka miała wcześniej przygotowaną drewnianą skrzynię (pudełko byłoby za małe) z miękkim kocykiem w środku, stało to w zacisznym miejscu i nic... co do pilnowania, aby kotka okociła się w danym miejscu - oczywiście jest to możliwe w dzień, ale w nocy watpię, chyba że ktoś nie pracuje lub pracuje a z okazji porodu kotki weźnie urlop... wtedy może za nią chodzić krok w krok i dopilnuje na 100% Z tym, że akurat moja kotka kociała się 3 razy i zawsze była to noc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_94 14.08.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Mam pytanie odnośnie ciężarnej kotki. Jest ona rasowa, przywieziona rok temu z Niemiec, i w tym roku będzie witam moja kotka jest wlasnie w trakcie 2 ciazy, praktycznie juz koncowka nie wiem jak z pani kotem ale jak moja kotka pierrwszy raz rodzila w nocy przyszla do mnie do lozka i obudzila mnie i chciala zebym jej pomogla obudilam mame wylozyla mala kanape przescieradlami posadzilysmy ja tam pieknie urodila bez mialczenia pozniej wlozylysmy ja do pudelka wylozonym recznikami razem z mlodymi i bylo wszystko dobrze a teraz jak jest w tej 2 ciazy ma wczesniej przygotowane pudlo i wie ze to jest jej miejsce , spi tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanielak1 18.08.2008 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Moja kocica rodziła dwa razy (obecnie wykastrowana ufff..) i dwa razy ten sam scenariusz domagała się brutalnie asysty , tzn. mnie jako akuszerki . Dopóki pierwszy kotek nie pojawił sie na świecie to ja uspokajało, musiałam przy niej siedzieć, głaskac i dodawać otuchy inaczej biegała za mną po całym domu miaucząc i wracała do przygotowanego legowiska tylko ze mną . Była jednak wyśmienita matką, w okresie opieki nad młodymi robiła u nas na posesji za kota obronnego , atakowała wszelkie inne zwierza łącznie z całkiem sporymi psami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małaMI 20.08.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 witam moja kotka jest wlasnie w trakcie 2 ciazy, rasowa, rodowodowa, hodowlana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts