Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie lezy wina??

Recommended Posts

Witam!

Jestem zły bo mam kilka problemow zwiazanych z moim Makrotermem i instalacja.

Zdecydowalwem sie na zintegrowasny system Makrotermu z gazowym kotlem jednofunkcyjnym Viessmana z zasobnikiem 120l gdzie kominek Panioramix 18kW mial wziasc na siebie ciezar grzania.

Po pelnej instalacji i rozruchu kilka niespoodzianek!!!!!

W/g instalatora kominek nie moze grzac c.w.u. bo Viessman nie ma zasobnika z podwojna wezownica??? .....i zainstalowal mi z pojedyncza??

Mozna to zrobic tylko wymaga to dodatkowych przerobek i zakupu dodatkowego bojlera???...cholera :(

Nie wiem czy jest tam potrzebny UPS bo ostatnio jak wylaczyli prad to fachowcy, ktorzy akurat pracowali u mnie wyjmowali polana z komminka bo rury sie trzesly?

czy ktos moze skomentowac moje wywody i ewent. cos poradzic?

..moge udzielic dodatkowych info. jesli potrzeba :)

pozdroooo

D.

Jeśli w instalacji grzewczej są dwa niezależne źródła ciepła to powinny służyć zarówno do ogrzania domu jak i grzania ciepłej wody I nawet jeśli mam zasobnik z pojedynczą wężownicą to nie ma problemu aby podłączyć do niego zarówno kocioł gazowy jak i kominek jednocześnie

Problem zasilania awaryjnego do kominka też bardzo łatwo można rozwiązać jest tego trochę na rynku od zwykłych ups do na Tatarka

Niestety prawidłowo podłączyć i zgodnie z oczekiwaniami klienta kominek do instalacji nie jest takie proste ale kilka razy mi się udało można zrobić to np. za pomocą zaworów zwrotnych a kilka zdjęć takich zasobników jest na mojej stronie

Daro man .Mam kominek Makroterm ,piec Viessman witopend 100 ,zasobnik witocel 150 l z pojedyncza wężownicą. Ogrzewam zarówno CO jak i CWU.Kupując kominek miałem w zestawie 2 pompy jedna do CO a druga do CWU.Oprócz tego mam zawór 2 drożny. Do rozłączania pieca w trakcie pracy kominka mam przekażnik PZ1(mozna dokupić w Makrotermie ,koszt 130 zl). Nie jestem instalatorem ale czy masz zrobiony odpowietrzenie samego kominka? .Te bulgotanie wyląda mi na zapowietrzenie instalacji kominkowej.Pozdrawiam Wiech