daggulka 29.03.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Witam, czekam na wypowiedzi znających się na rzeczy ....pytanie w temacie. W projeckcie mamy ścianę jednowarstwową bez docieplenia z betonu komórkowego 36.... do tej pory braliśmy pod uwagę beton komórkowy 36 o gęstości 400-500.Znalazłam hurtownię w której mam okazję kupić (potrzebuję 1300 kamieni) beton komórk 36 o gęstości 550 z prefabetu bielsko .... przenikalność mi podali że jest u 0,36.....Powiedzcie czy brać i budować? notabene terminy wszędzie wkoło są na czerwiec-lipiec.....ekipa wchodzi mi po świętach czyli 16-go kwietnia...czas naglico robić...nada się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.03.2007 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 acha, cenę na 36-tkę dostałam 12,08 za kamień -wchodzi 8 szt / m2 , na 18-tkę cena jest 6,26 za kamień...też wchodzi 8szt / m2....dobra czy zła cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriej 29.03.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Bierz pustaka!Muruj na zwykłą zaprawę (i tak trzeba będzie docieplić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.03.2007 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 no właśnie ja nie chcę docieplać...nie opłaca się docieplać betonu komórkowego....po to bierzemy grubość 36 ..... tylko czy gęstość 550 to nie będzie za zimna..... ludzie, pomóżcie...mam czas do 13...potem odbieram albo dają komuś innemu plisssss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriej 29.03.2007 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Ja bym wziął i murował na zwykłą zaprawe. Pustak klasy 550 nie nadaje się na ścianę jednowarstwową (bez ocieplenia). Jezeli nawet znajdziesz pustaka klasy np. 400 to nastaw się na to że będziesz miała problem z wykonawcami a ściana taka wymaga dokładności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 29.03.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Bierz pustaka! Muruj na zwykłą zaprawę (i tak trzeba będzie docieplić) Pu...co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.03.2007 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 mam śweitną wypróbowaną na kilku znajomych budowach ekipę górali... budowa z 400 to dla nich pikuśtylko jak tu ją, kufa dostac w tych cięzkich czasachzjeździłam i zdzwoniłam wszystkie okoliczne hurtownie i producentów....nikt nie jest w stanie zagwarantować mi terminu dostawy i ceny..... aż do czerwca-lipca....żadnego materiału, rozumiecie??? ŻADNEGO docieplenie ....ja nie chcę docieplać...taka opcja u mnnie nie wchodzi w grę producent z prefabetu bielsko do którego dzwoniłam przed chwilką dał mi informację, że można z tego budować ścianę jednowarstwową bez docieplenia , a współczynnuk cieplny jest U 0,36 co daje niezły efekt..... wierzyć, nie wierzyć.... jak myslicie? a cena???? co myślicie i cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzycielka74 29.03.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 A orientowałaś się jak to jest u naszych sąsiadów ? Wiem że Cię ogromnie czas goni , ale kurcze co nagle to po diable.400-setka jest super ,-jak to sie mówi -albo rybki albo akwarium....albo budowąc z gorszych pustaków i docieplac ,albo wszystko sie opózni i mieć dobrą jednowarstwową z 400 bez docieplernia. Ja bym tam za bardzo nie wierzyła tym z prefabetu, nie ma szans .....różnica spora 550 a 400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.03.2007 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Czesi zaopatrują się w prefabecie....prefabet mial przestój....u Czechów zero materiału, byłam w sobotę w Karwinie.....niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 29.03.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 norma budowlana która pozwala na budowanie tak "zimnych" scian (u=0.36 )jest przestarzała i niedługo pewnie ja poprawią. Jeżeli chcesz jednowarstwowo to z bk max 400 i min 40 cm. Niedługo mają obowiązywać w Polsce certyfikaty energrtyczne dla budynków nowowznoszonych i sprzedawanych ( w Niemczech już to działa). Energooszczędność będzie miała wpływ na cenę przy ewentualnej odsprzedaży. Kupiłabyś dziś lodówkę w klasie np C? Wiem że ciężko teraz z materiałami - więc tak czy inaczej powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 29.03.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 producent z prefabetu bielsko do którego dzwoniłam przed chwilką dał mi informację, że można z tego budować ścianę jednowarstwową bez docieplenia , a współczynnuk cieplny jest U 0,36 co daje niezły efekt..... wierzyć, nie wierzyć.... jak myslicie? Wierzyć można, bo teoretycznie taki współczynnik jest prawdą i teoretycznie mieści się w normach, ale już tylko dla ścian jednowarstwowych (odmiana 400 łapie się jeszcze na wielowarstwowe). Podany przez Ciebie współczynnik Ytong wskazuje dla odmiany 500. Zresztą popatrz sama: http://212.18.11.102/images/non_lang/product_details/pol/pb_izolacja_ciepln.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.03.2007 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 no mnie trza jak łopatą...czyli co?....jest to w normie czy nie?buduje się takie ściany jednowarstwowe czy nie? mój nadzorca budowlany mówi że się buduje takie ściany..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriej 29.03.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 OK, Więc jeśli chcesz budować z BK odmiany 400 bez ocieplenia to chyba będziesz musiała zainwestować mądrze pieniądze i zacząć budować jak skończy się u nas bum budowlany, PS. Ja tez miałem nagraną sprawdzoną ekipę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 29.03.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 no mnie trza jak łopatą...czyli co?....jest to w normie czy nie? buduje się takie ściany jednowarstwowe czy nie? mój nadzorca budowlany mówi że się buduje takie ściany..... To mniej więcej tak - masz zęby białę i żólte, wszystkie zęby się nie psują ale żólte są nieestetyczne... ..czylie ściana jednowarstowa z 0,50 spełnia nomę ale już jeśli chodzi o izolacyjność w sensie oszczędności to nijak jedna ma się do drugiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 29.03.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 no mnie trza jak łopatą...czyli co?....jest to w normie czy nie? buduje się takie ściany jednowarstwowe czy nie? mój nadzorca budowlany mówi że się buduje takie ściany..... Jest w normie, ale normy są przestarzałe. Ja bym w takiej sytuacji nie zdecydował się na tą odmianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 29.03.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Proponuję kupić w Łagiszy pustaki 18 lub 24 cm i ocieplić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 29.03.2007 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Ludzie co w z tymi pustakami...jakie pustaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_W 29.03.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Proponuję kupić w Łagiszy pustaki 18 lub 24 cm i ocieplić.[/code] Można budować ściany zewnętrzne z BK grubości 18 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.03.2007 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Pozamiatane....zdecydowaliśmy i kupiliśmy wziąwszy pod uwagę, że materiał budowlany jest i będzie prawdopodobniej w najbliższym czasie materiałem deficytowym ( aktualnie nikt nie potrafi podać jakichkolwiek wiążących terminów i cen)....i patrząc na to co się dzieje zdecydowaliśmy kupić...wyskoczyłam przed chwilą z 18500zeta i mam problem z głowy....materiał na ściany zewnętrzne mam kupiony, mogę spać spokojnie a producenci z terminami na wrzesień mogą mnie cmoknąć jesli okaże się, że jest zimno to się dociepli cienką warstwą styropianu i już dzięki i pozdrawiam smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_W 29.03.2007 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Pozamiatane....zdecydowaliśmy i kupiliśmy Szczególnie obecnie chyba szybka decyzja to dobra decyzja jesli okaże się, że jest zimno to się dociepli cienką warstwą styropianu i już Jeśli o to chodzi to pewnie trzeba będzie docieplić i to nie cieńką warstwą, ale pewnie grubszą. Pomyśl o tym na etapie budowy, żeby potem nie mnożyć niepotrzebnie kosztów. Słusznie ktoś wyżej wskazał na "trynd" do energooszczędnych domów. Pamiętam taki wykres w Muratorze (znamienny..) gdzie pokazany był wzrost zarobków i wzrost cen energii od bodajże 1990 roku. Wzrost cen energii był kilkakrotnie wyższy nić zarobków Na to nałożony był wykres słupkowy zwiększania się warstwy izolacji ścian. Jak się można domyślać on również wyraźnie się zwiększał. Tak więc obawiam się, że prędzej czy później ocieplisz swój dom. No chyba, że pompy ciepła będzie można kupić w promocji w Lidlu Tomek P.S. Kiedyś też byłem zwolennikiem ścian 1W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts