Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ludzie co w z tymi pustakami...jakie pustaki?

No, bo pustki ma - co prawda malutkie ale za to w jakiej ilosci :-)

Wiem, wiem, Bloczki z Betonu Komórkowego powinienem był napisać :-(

jesli okaże się, że jest zimno to się dociepli cienką warstwą styropianu i już

dzięki i pozdrawiam

smoczyca

Zbyt cienka warstwa styropianu może wywołać kondensację na granicy warstw.

Tak, rozmawiałam wczoraj przy okazji zakupu z Panem który studiuje budowlankę (tak się składa że jest sprzedawcą materiałów budowl. w firmie w której braliśmy ten beton).

Tak więc Pan mówi, że te wszystkie współczynniki które sa podawane to są dane mierzone w warunkach laboratoryjnych....wystarczy podobno schrzanić lekko położenie zaprawy czy coś pójdzie nie tak i wszystkie te współczynniki mogą se w piiiiii.... wsadzić.

Tak więc chyba wszystko powinno się docieplać....z tego wynika , że żadna ściana jednowarstwowa na budowie nie będzie miała współcztynnika takiego jak to podają producenci....chyba że będzie położona naprrrrawdę bardzo dokładnie....każda cegiełka, zaprawa czy kliej z linijką w ręku :lol: .

Tak więc nie bronimy się już rękami i nogami przed dociepleniem.....pewnie z czasem i tak trzeba będzie..

A co to jest ta kondensacja na granicy warstw??? :o

A co to jest ta kondensacja na granicy warstw???

Kwestia punktu rosy. Wewnątrz masz +20, na zewnątrz np -10, a gdzieś w środku istnieje temperatura przy której dochodzi do kondensacji pary.

Przy zbyt małej warstwie izolacji może to być problem.

Jak dasz np 15-20 cm to już luzik :lol:

T.

Tak więc nie bronimy się już rękami i nogami przed dociepleniem.....pewnie z czasem i tak trzeba będzie..

Para wodna bedzie się skraplać.

Aby to sprawdzić mozna wykonać proste obliczenia, bodajże Bolix ma taki program do ściągnięcia.

Aby to sprawdzić mozna wykonać proste obliczenia, bodajże Bolix ma taki program do ściągnięcia.

Wiem, że tamat był już ćwiczony, ale jak wg Ciebie w związku z tą kwestią wygląda porównanie wełny i styropku?

Przy racjonalnej grubości izolacji stosowanej obecnie (powiedzmy 15-20 cm) punkt rosy zawsze będzie występował w warstwie izolacji właśnie :-?

Wiem, wełna jest hydrofobizowana itede, ale jednak mnie to nieco męczy.

T.

Wiem, że tamat był już ćwiczony, ale jak wg Ciebie w związku z tą kwestią wygląda porównanie wełny i styropku?

Przy racjonalnej grubości izolacji stosowanej obecnie (powiedzmy 15-20 cm) punkt rosy zawsze będzie występował w warstwie izolacji właśnie :-?

Wiem, wełna jest hydrofobizowana itede, ale jednak mnie to nieco męczy.

T.

Nie powinno być kondensacji w tym przypadku, wykresy się nie przecinają.

Nie wiem czy Bolix zbankrutował? Strona nie działa :cry:

Pozamiatane....zdecydowaliśmy i kupiliśmy

Szczególnie obecnie chyba szybka decyzja to dobra decyzja :D

jesli okaże się, że jest zimno to się dociepli cienką warstwą styropianu i już

Jeśli o to chodzi to pewnie trzeba będzie docieplić i to nie cieńką warstwą, ale pewnie grubszą. Pomyśl o tym na etapie budowy, żeby potem nie mnożyć niepotrzebnie kosztów.

Słusznie ktoś wyżej wskazał na "trynd" do energooszczędnych domów. Pamiętam taki wykres w Muratorze (znamienny..) gdzie pokazany był wzrost zarobków i wzrost cen energii od bodajże 1990 roku. Wzrost cen energii był kilkakrotnie wyższy nić zarobków :o

Na to nałożony był wykres słupkowy zwiększania się warstwy izolacji ścian. Jak się można domyślać on również wyraźnie się zwiększał.

Tak więc obawiam się, że prędzej czy później ocieplisz swój dom.

No chyba, że pompy ciepła będzie można kupić w promocji w Lidlu

:lol: :lol: :lol:

Tomek

P.S. Kiedyś też byłem zwolennikiem ścian 1W.

A teraz jesteś przeciwnikiem tych ścian

A co powiesz na ściane jednowarstwową z keramzobetonu z wkładką steropianową ze wspólczynnikiem K=0,19 i tynkiem ciepłochronnym

A co powiesz na ściane jednowarstwową z keramzobetonu z wkładką steropianową ze wspólczynnikiem K=0,19 i tynkiem ciepłochronnym

że wychodzi 2X drożej niż ściana 2W, oraz że ten współczynnik który podaje producent dotyczy samego pustaka a dla ściany wymurowanej z tego jest zupełnie inaczej,

porozglądaj się na forum, jest kilka wątków na ten temat, są zdjęcia z kamery termowizyjnej, są tez zdjęcia pokazujące jak kruchy jest ten pustak

Też tak słyszałem.

Tym niemniej wydaje mi się, że wszyscy podniecamy się techologią ścian zewnętrznych a jest to chyba kwestia mniej ważna niż duża część późniejszych.

T.

że wychodzi 2X drożej niż ściana 2W, oraz że ten współczynnik który podaje producent dotyczy samego pustaka a dla ściany wymurowanej z tego jest zupełnie inaczej,

porozglądaj się na forum, jest kilka wątków na ten temat, są zdjęcia z kamery termowizyjnej, są tez zdjęcia pokazujące jak kruchy jest ten pustak

Przy obecnej cenie betonukomórkowego to juz chyba nie jest 2x droższy Wydaje mi sie że porównywalna do bk

a propo kruchości to może pamiętasz w jakim wątku były te zdjęcia (szukałem ale nic)

sukiennik sprzedaje fortisa po 14 zł za bloczek, nawet za 10 lat BK tyle kosztować nie będzie

a ten wątek to było coś w stylu

fortis za i przeciw

Dzisiaj Bk 24 kosztuje już 18 zł 36 niewiem bo niema ale około 26 :(

318/35 Wojtek - a konkretnie jaki tynk masz na uwadze? Mnie to interesuje mimo, że nie budowałem ścian z keramzobetonu.

pzdr.

-romwis

Nieznam konkretnej marki tylko przeczytałem w jakims dodatku muratora o takim tynku chyba z włóknami poli..cośtam. Jutro będę na składzie budowlanym to zapytam i napewno napisze

Pozdrawiam