Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wkład do kominka z dgp

Recommended Posts

Przejrzałam internet pod wzgledem podanych wkładów kominkowych. Te, które przytaczasz, są za małej mocy aby ogrzały mieszkanie za pomocą DGP. 9 czy 12 kW to nie jest wystarczająca moc. To, że kosztują dużo to wcale nie znaczy o renomie firmy. Zwóć uwagę na moc i średnicę przyłącza (nie wszystkie kominy mają wystarczająco dużą średnicę).

Tarnavą jeszcze nie, ale ktoś ostatnio pisał, że łuszczy się w środku :roll:

Po przeglądzie formu najwięcej zwolennkików mają wkłady JOTULA I TARNAVY. Muszę się dowiedzieć czy w moim mieście są w sprzedaży te wkłady, bo jak na razie to nikt mi ich nie zaproponował :-?

No i przeczytałam, że wkłady JOTULA mają 10 letnią gwarancję. :)

Witam

Jestem zainteresowana wkładami kominkowymi, właśnie muszę podjąć decyzję który :roll: i wydaje mi się, że prędzej zwariuję. Na początku był Jotul ale wybił mi go z głowy mój małż bo nie mają wlotu powietrza z zewnąrz. Później Tarnava ale im dłużej na nią patrzyłam tym bardziej mi się nie podobała. Dalej były dylematy czy musi być popielnik czy nie. A w tej chwili zastanawiam się nad Sparthermem, Fonte Flamme no i właśnie KFD (symboli nie pamiętam). Boże, ten wybór to droga przez męke!!!!

tym razem smutno pozdrawiam

Tarnava ma kilka wzorów. Wlot powietrza do kominka oraz średnica przewodu kominowego przeważyły w naszym przypadku o wyborze Tarnavy. Dodatkowe dopalanie (zawijanie płomieni) jest już od razu. Popielnik uważamy za bardzo potrzebny z dwóch powodów: łatwiej sprzątać i dodatkowe dostarczanie powietrza przy rozpalaniu.

Witam! Dobrze mówią o polskich z doprowadzeniem powietrza - Hajduk, Tarnawa lub Tarnava ciut droższa,Merkury. Tak na marginesie teoretycznie większość wkładów w średnim i wyższym przedziale cenowym, powinna wytrzymac 10-15 lat intensywnej eksploatacji. Potem i tak do wymiany, chyba że się mylę? Chociaż są tacy użytkownicy, którzy każdy wkład załatwią na cacy o wiele szybciej.

Witam

Krisker masz rację nie wszystkie Jotule są takie same ale ja nie potrzebuję więcej niż 12kw i chciałam zmieścić się w 5tyś. W jotulu podoba mi się harmony 12kw a ten model nie ma wlotu powietrza z zewnątrz.A może ktoś powie coś więcej na temat tej firmy KFD. Czekam na wasze opinie.

pozdrawiam

Jotul ma wlot powietrza z zewnatrz, wiem bo mam harmony panorama. Wlot doprowadzasz w okolice kominka i dalej powietrze doprowadzasz do górnej częsci nad drzwiczkami co rozprowadza powietrze z góry po szybie

Jotul jest drogi ale działa super - sam go używam dorywczo ale ostatnio grzałem cały dzień bez najmniejszych problemów. Dla mnie bardzo wazna była mozliwośc eksploatacji bez zamkniętych drzwiczek i do tego harmony nadaje sie po prostu rewelacyjnie :)

pozdrawiam

Witam

Krisker masz rację nie wszystkie Jotule są takie same ale ja nie potrzebuję więcej niż 12kw i chciałam zmieścić się w 5tyś. W jotulu podoba mi się harmony 12kw a ten model nie ma wlotu powietrza z zewnątrz.A może ktoś powie coś więcej na temat tej firmy KFD. Czekam na wasze opinie.

pozdrawiam