Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SILIKATOWCY: jak wam się mieszka?

Czy ponownie wybrałbyś silikaty?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Czy ponownie wybrałbyś silikaty?

Recommended Posts

Witam,

Wątek już wałkowany w różnych miejscach na forum ale pomieszany z innymi pytaniami. Chciałbym więc prosić wszystkich, którzy już mieszkają w domach z silikatów o podzielenie się swoimi "wrażeniami" i chciałbym je zebrać w tym wątku.

Najbardziej ciekawi mnie sprawa wilgoci w pomieszczeniach - czy nie jest zbyt duża? Słyszałem, że to może być problem ... i grzyby bynajmniej nie omijają silikatów. Oczywiście w grę wchodzi wiele czynników:

- czy jest podpiwniczenie czy nie

- jak wysoko jest poziom parteru

- czy ściana dwu czy trzy warstwowa

- jakie ocieplenie

- jaki tynk

- jakie ogrzewanie

- jaka wentylacja - grawitacyjna/mechaniczna

i to przy założeniu, że niczego nie zaniedbano np. przy izolacjach. Czy ktoś mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami? Domyślam się, że będą w większości pozytywne bo trudno narzekać na coś co się już ma i nie zmieni ale może ktoś ma uwagi również negatywne, np. że podłogówka nie sprawdza się przy silikatach ... albo przeciwnie :roll:

Dziękuję, RP

Jestem na TAK :)

Problemu wilgoci nie zauważyłem. Grzybki sie nie pojawiają ;)

- podpiwniczenia nie ma

- poziom parteru 0,3 m nad poziomem gruntu

- sciana 3 warstwowa

- ocieplenie styropianem 15 cm

- tynk wewn cementowo-wapienny, zewnętrzny silikatowo-silikonowy

- ogrzewania gazowe, wspomaganie kominkiem z DGP

- wentylacja grawitacyjna.

Cóż moge napisać. Jestem zadowolony. Nie żałowałem na izolacjach i teraz widże, że było warto. Koszty ogrzewania bardzo niskie, komfort bardzo dobry.

Pozdrawiam

Zmyliło mnie to ocieplenie (zewnętrzne zazwyczaj) ;) Czyli masz trójwarstwówkę z 15'stką w jednym kawałku czy dwóch ?

Dokładnie - mam trójwarstwówkę - tak jak napisałem.

Styropian w 2 warstwach 10 i 5 cm układanych z przesunięciem żeby nie było ew. mostków.

Pozdrawiam