Orion66 29.03.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Witam, Mam taki dylemat. Jaką kuchnię zamontować? Gazową, indukcyjną czy elektryczną?Jak wygląda sprawa ekonomi (rachunków) ? Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.03.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Kuchnia gazowa z elektrycznym piekarnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 29.03.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Płyta ceramiczna + elektryczny piekarnik. Ja własnie kupuje plyte, wybralem ceramiczna. Stwierdzilem,ze nie ma sensu inwestowac drugie tyle w indukcyjna. Mielismy kiedys kuchnie elektryczna z plyta ceramiczna, rachunki wcale nie sa az tak bardzo kosmiczne. Placisz raz oplate stala i oplate abonamentowa. Majac gaz, placisz oplate abonamentowa dodatkowo, niezaleznie od tego czy i ile gazu zuzywasz. Na to konto mozna troche pradu pociagnac. Nigdy dokladnie nie liczylem ale mysle, ze roznica kuchnia gazowa a elektryczna to podliczajac wszystko bedzie max 15 zl/mc. Dla mnie jest to do przezycia, a wygoda w gotowaniu i sprzataniu plyty ceramicznej o wiele przekracza eksploatacje plyty gazowej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.03.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Nigdy dokladnie nie liczylem ale mysle, ze roznica kuchnia gazowa a elektryczna to podliczajac wszystko bedzie max 15 zl/mc. Dla mnie jest to do przezycia, a wygoda w gotowaniu i sprzataniu plyty ceramicznej o wiele przekracza eksploatacje plyty gazowej. Ja też dokładnie nie liczyłem, ale sądzę, że się mylisz. Różnica jest większa. Zresztą to zależy od intensywności użytkowania. Ale wszystko jest kwestią gustu. Jak się podoba ceramiczna, to każdą różnicę kosztów można przeżyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agdula 29.03.2007 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 OD 10 lat używam elektryczną płytę i nie wyobrażam sobie wrócić do gazowej. Chodzi oczywiście o sprzątanie. Ale jak czasem wyłączą prąd..albo jest awaria..to wtedy nawet nie ma gdzie herbaty zogotować. A na gazowym by było. Indukcyjnej nie stety nie znam. JAk widzisz są i plusy i minusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 30.03.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 .... Majac gaz, placisz oplate abonamentowa dodatkowo, niezaleznie od tego czy i ile gazu zuzywasz. . ... Pozdrawiam Ale jeśli masz ogrzewanie gazowe, to możesz pominąć opłatę abonamentową. Czyli żaden argument. Moim zdaniem jedyny argument i to niepodważalny, to jest, że przy płycie elektryczne mamy brak tłustego kurzu na szafkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 30.03.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 użytkowałam obie, teraz mam gazową i tęsknię za elektryczną, bo najbardziej nie lubię sprzątania kuchni:) więc mniejsza o koszty gdyby chodziło tylko o pieniądze to większość używałaby tylko gazu, wodę na herbatę zgrzewalibyśmy w czajniku na gazie (koszt podobno 6 groszy:), ciasta byłyby pieczone tylko w piekarniku na gaz.. a tak z wygody nawet wodę na makaron podgrzewamy w czajniku elektrycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robson1 17.04.2007 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 .... Majac gaz, placisz oplate abonamentowa dodatkowo, niezaleznie od tego czy i ile gazu zuzywasz. . ... Pozdrawiam Ale jeśli masz ogrzewanie gazowe, to możesz pominąć opłatę abonamentową. Czyli żaden argument. Moim zdaniem jedyny argument i to niepodważalny, to jest, że przy płycie elektryczne mamy brak tłustego kurzu na szafkach. Dlaczego przy gazowej jest tłusty kurz a przy elektr. nie ma ?? Może mi to ktoś wytłumaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 17.04.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Dlaczego przy gazowej jest tłusty kurz a przy elektr. nie ma ??Może mi to ktoś wytłumaczyć? ten "tłuszcz" to uboczny produkt w procesie spalania gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 17.04.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Ja mam kuchenke gazowa i peic elektryczny... A kurz jest dlatego ze spalanie gazu powoduje ruch powietrza i zasysa kurz ktory laczy sie z woda ktora powstaje ze spalania tego gazu i przykleja sie do scian CH4 + 2 O2 ---> CO2 + 2 H20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 17.04.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 tłusty kurz to nic innego jak spaliny; takie same jak z pieca gazowego;a kurz do nich chętnie przylega.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sharoon 17.04.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 A ja głosuję za indukcyjną. Nie nagrzewa się i nie pozwala poparzyć. No i szybciej wszystko się gotuje. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edka 17.04.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Przez wiele lat korzystałam z gazowej w mieszkaniu, na działce mam elektryczną a teraz w domu indukcyjną. Ktoś kiedyś powiedział, że indukcyjna to połączenie samych zalet kuchenki elektrycznej i gazowej - i zgadzam się z tym w 100 procentach. Gotuje się szybciutko, nic nie wykipi, nie oparzysz się, łatwa w utrzymaniu i brak lepiącego syfku na szafkach. Sama płyta może nie jest tania, garnki można już kupić za zupełnie przyzwoite pieniązki w Ikei lub w necie. POLECAM i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 17.04.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Przez wiele lat korzystałam z gazowej w mieszkaniu, na działce mam elektryczną a teraz w domu indukcyjną. Ktoś kiedyś powiedział, że indukcyjna to połączenie samych zalet kuchenki elektrycznej i gazowej - i zgadzam się z tym w 100 procentach. Gotuje się szybciutko, nic nie wykipi, nie oparzysz się, łatwa w utrzymaniu i brak lepiącego syfku na szafkach. Sama płyta może nie jest tania, garnki można już kupić za zupełnie przyzwoite pieniązki w Ikei lub w necie. POLECAM i pozdrawiam Co do zalet technicznych to i owszem, ale o silnym polu magnetycznym to już jakoś nikt z producentów nie wspomina. Mikrofalówka to nic w porównaniu z płytą indukcyjną jeśłi chodzi o moc promieniowania elektromagnetycznego. Ja bym sam nie chciał i nie pozwolił żonie stać dłużej przy takiej kuchni indukcyjnej, zwłaszcza w trakcie ciąży. Są promieniowania których nie można uniknąć cywilizacyjnie, ale są tez takie z których można zrezygnować. Prosze o tym pamiętać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 17.04.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Talbot - zapomniałeś o częstotliwości, i chyba w dodatku mylisz pole magnetyczne z falami elektromagnetycznymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 17.04.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Talbot - zapomniałeś o częstotliwości, i chyba w dodatku mylisz pole magnetyczne z falami elektromagnetycznymi O częstotliwości nie zapomniałem. Chyba jednak nie mylę. Proponuję poczytać co to jest pole magnetyczne i skąd się biorą fale elektromagnetyczne. Ja zasygnalizowałem istnienie pewnego zagadnienia i wyraziłem swój pogląd, nie zamierzam tu bronić ani atakować żadnego stanowiska. Każdy mozę to rozważyć i rozpoznać sam na swoje potrzeby. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.