Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki system centralnego odkurzania?

Recommended Posts

Jeżeli chodzi o samą jednostkę centralną to w zasadzie każdą można podłączyć do zrobionej już instalacji ale problem jest z gniazdami i tu radzę instalację zrobić z rur białych a co będzie na nich napisane to ma mniejsze znaczenie Instalacja z rur białych jest instalacja uniwersalną i pasuje do niej większość gniazd na rynku inaczej jest w przypadku firmy Borysowski ( instalacja niebieska) poza własnymi gniazdami nic nie pasuje

Odpowiadając na pytanie firmy Husky :D

No może tylko tyle że najważniejsze jest prawidłowo wykonana instalacja Przy instalacji wykonanej przez osobę bez doświadczenia nawet Husky może nie pociągnąć albo pociągnąć z dużo mniejszą siłą

niezły: moge sie przypomnieć ? :D :D

pozdrawiam

m.

Gość JACKIE P

ja zakładałem beam`a - jestem bardzo zadowolony, instalację robiłem sam z oryginalnych komponentów beam`a. Jest jedna kwestia ważna, na którą zwracali mi uwagę panowie z beam`a, a mianowicie do instalacji nalezy wykorzystac oryginalne białe rury, gdyż w skład tworzywa wchodzi jeszcze grafit, który umożliwia swobodne przemieszczanie kurzu, a przy zwykłych PVC nie są w stanie tego zapewnic, co może zagrozić zapchaniem przepływu.

Ale czy tak jest naprawdę, nie wiem. Mam jednostkę podstawową typu chyba "165", która na dom parterowy o powierzchni 105m2 sprawdza sie bez zarzutu.

Polecam stronę http://www.beam.pl /firma ze Szczecina, która służy na telefon każdą poradą/

Mam Vaccu-Maid Split (2-częsciowy - silnik oddzielnie).

Kiedys mi się zatkał po pracy parkieciarza. Oprócz trocin były kawałki drewna.

Spec od odkurzania jak się dowiedział, że mam split doradził : niech pan się może odważy przepłukać wodą.

Do kubełka nalałem wody w ilości 1/2 pojemności zbiornika na kurz i wessałem do rury.

Przetkało. W zbiorniku na kurz zebrała sie cała woda. Do silnika nic nie doszło.

Polecam fotki z montażu http://www.cvcdirect.co.uk/doityourselfcenl.html

Instalacja wykonana prawidłowo ale czy to są zdjęcia Twojej instalacji czy może strona reklamowa producenta Wszystko jest OK. ale ja będę bronił zasady instalacja powinna być wykonana z rur białych to naprawdę oszczędza dużo czasu i nerwów

Niestety ale to prawda że odkurzacz centralny może mieć mniejsze ssanie od zwykłego wyjca zależy to od dwóch rzeczy pierwsze jakiej mocy mieliśmy tradycyjny odkurzacz a druga sprawa to wielkość instalacji i rodzaj i moc jednostki centralnej

Odkurzacze centralne po prostu sprzątają lepiej i robią to ciszej i do takiego rodzaju odkurzacza należy się przyzwyczaić To że tradycyjny odkurzacz potrafi wciągnąć dywan to o niczym nie świadczy

Witam,

Mam pytanie odnośnie długości rur i ilości gniazd. Co do gniazd to chyba jest ona uwarunkowana modelem jednostki, zresztą jak i długość rur. Ale nie wiem czy chodzi o całkowitą długość wszystkich rur czy "aktualnie" używaną, i czy do długości tej trzeba doliczyć jeszcze długość węża. Mam nadzieję, że nie zakręciłem za mocno.

Pozdrawiam Seba

Raczej chodzi o dajdłuższy odcinek. Kolano 90st liczy się jako 1mb a 45st jako 0,5mb. Nie uwzględnia się rury giętkiej, przy czym te odległości nie wylicza się z dokładnością do 1m. Każda jednostka ma pewien zakres i raczej nie warto oscylować w końcowych dopuszczalnych granicach.