Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki system centralnego odkurzania?

Recommended Posts

W taki sposób oczywiście że można i to bez problemu chyba że masz już pomalowane ściany to trochę szkoda ale jest jeszcze jeden sposób mniej inwazyjny dość dobrze było to pokazane na stronie Huskiego ale nie pamiętam adresu W ten sposób będziesz mógł zamontować większość gniazd jakie Ci się spodobają nie tylko Beam Zawsze powtarzam że instalacja tylko z rur białych

• 2 months później...
  • 1 month później...

Czy ktos sie spotkal z rozwiazaniem z ponizszej reklamy? To akurat wycinek z magazynu australijskiego, ale tu odkurzacze centralne sa znacznie mniej znane i ktocej funkcjonuja niz w Polsce/Europie.

Moze kogos zainteresuje :) Sam pomysl wydaje mi sie swietny, choc na pewno koszty wyzsze (my juz na szczescie istalacje zrobilismy i nie kusi ;) ). Kazdy punkt ma swoja wlasna wyciagana rure, wystarczy tylko koncowke podlaczyc - jak dla mnie wyglada to bardzo zachecajaco, zwlaszcza, jesli dom pietrowy, a rura tylko jedna i trzeba sie z nia tarabanic :)

http://wiki.melbourne.pl/dziennik/odkurzacz_centralny.jpg

• 2 months później...

Witam,

ja jeszcze raz zapytam o długość rurociągu, byłem ostatnio w hurtowni aby zakupić materiały do instalacji i chwilkę porozmawiałem ze sprzedawcą i na sam koniec rozmowy dał mi do myślenia, gdyż powiedział, że długość rurociągu która jest wypisywana przy jednostkach to długość całkowita a nie długość najdłuższego odcinka. Swoja odpowiedź motywował tym, że reszta gniazdek musi zostać przyssana a co ze tym idzie zmniejsza się siła ciągu na "otwartym" gniazdku.

Proszę o wypowiedź tych którzy maja już jednostki i jak to sie ma do rzeczywistości.

PS

Potwierdził że 90st to 1m a 45st to 0,5m

Pozdrawiam

Podlacze sie do pytania ale odnosnie Beam/Electrolux. Dowiadywalem sie o cene i z 4-5 gniazdami koszt calosci (instalacja+jednostka centralna) to 4-4.5 tys PLN. Facet powiedzial za 4.5tys PLN jest Electrolux w najwyzszej polki. Czy ktos z Was uzywa Electroluxa? Jestescie zadowoleni czy nie?

Jestemw szoku :o U nas za 3 gniazda (dom120m) instalator Beam-elektrolux powiedział 900zł z materiałem (oczywiście bez jednostki -ale to koszt ok2000zł). Po przejrzeniu strony producenta zdecydowaliśmy się na zakup zestawu montażowego na 3 gniazda za 330zł. Instrukcja jest dokładna i czytelna -więc instalację będzie robił hydraulik przy okazji CO i wod-kan. Taniocha :D

Roboty instalacyjne przy odkurzaczu centralnym to kilka oddalonych w czasie etapów, uzależnionych od postępu robót budowlanych

Najlepiej jeśli umówimy się na konkretne ceny tych etapów.

Etap 1 - rurki (i przewody sterownicze) w podłodze parteru.

Etap 2 - wyprowadzenie rurek na ściany i na piętro.

Etap 3 - oprawienie gniazd w tynku.

Etap 4 - zainstalowanie jednostki centralnej (odkurzacza)