Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GLICYNIACH 2 pracownia ARCHON

Recommended Posts

witajcie. nowy tu jestem... postanowilem odpowiedzieć na Wasz post.

Nikt odpowiadał, bo pewnie dlatego iż projekt jest stosunkowo młody.

U mnie pod Bydgoszą lada dzień rozpocznie sie budowa tego domu. Moim zdaniem układ domu jest świetny, uniwersalny jak na metraż i kubaturę którą prezentuje dom w glicyniach 2.

Wybrałem wersję lustrzaną bo pasuje mi to do sąsiadów ;)

Narazie o większych zmianach nie myślałem,to co narazie zmienione to:

1) brak ściany między salonem a pokojem biurowym na dole

2) wskutek powyższego zamiast drugiego dużego wyjścia na taras (przy ścianie pokoju biurowego dałem tylko okno)

3) cały dom od strony garażu poszerzyłem o 60cm.

4) kawałek kotłowni wydzielam na sprzęt ogrodniczy (możliwe ze wstawie ścianke).

to tyle..

a jak u Was ?

• 2 weeks później...
My także zrobiliśmy zmiany w tym projekcie, też budujemy lustrzane odbicie, bo tak akurat pasuje nam względem stron świata, też poszeżyliśmy garaż o 50 cm, też zlikwidowaliśmy ścianę do tzw. gabinetu, będzie tam jadalnia, zamiast małego okna balkonowego wstawiliśmy okno balkonowe trzyczęściowe, zlikwidowaliśmy środkowe okno balkonowe, tam gdzie było dwu skrzydłowe wstawiliśmy potrójne, całkiem zlikwidowaliśmy taras, tak żeby było bezpośrednio wyjście na ogród ( działka ma prawie 1700 metrów, na górze zlikwidowaliśmy całkiem balkon, będzie tam prosty dach, a w tym pokuju trzy okna dachowe, nad wykuszem zmniejszyliśmy balkon do wielkości wykusza zlikwidowaliśmy małe okna w pokoju i garderobie, w garderobie będzie okno wyłazowe na dach, a w pokoju podwójne okno balkonowe i dwa dachowe, przesuneliśmy ścianę o długość komina, w pokoju nad garażem zmieniliśmy okno balkonowe na normalne i dodaliśmy dwa dachowe, w łazience zmieniliśmy okno balkonowe na normalne i w tym miejscu nad łazienką na dachu zamierzamy zamontować solary. Budowę rozpoczynamy w czerwcu pod Włocławkiem. Jak rozpoczniecie budowę to dajcie znać jak wam idzie, chętnie zobaczymy, bo to niedaleko. Piszcie jak postępuje budowa, czekamy na informacje. Monia i Wojtek

• 5 months później...
  • 7 months później...

Witam.

U nas również stanęło na tym projekcie, w wersji z dobiciem lustrzanym.

Wprowadziliśmy małe zmiany:

- szersze schody,

- łazienka na dole większa kosztem pokoju,

- salon węższy, nieznacznie - aktualnie z kuchnią jest 30m2

- dom poszerzony o 0,5 m - szerszy garaż,

- kotłownia obniżona o 1m - ala piwniczka.

• 3 weeks później...

Witam!

Przyłączam się do forum, właśnie zaczynamy z mężem budowę Domu w Glicyniach 2. Wczoraj wykopane zostały fundamenty,a dzisiaj zalane ławy. Z chęcią podziele się wszelkimi informacjami i sugestiami z innymi. Domek uważamy za bardzo fajny i funkcjionalny, choć dokonaliśmy kilka zmian.

Witam, my też kupiliśmy ten projekt. Często podglądam forum i korzystamy z rad i opini tu zawartych. Chcę podzielić sie naszymi zmianami, są to min: - poszerzenie garażu do 4 m, - likwidacja okna i wyjscia balkonowego w salonie i zamiana na jedno szerokie wyjscie, - poszerzenie schodów z 90 do 1,20 cm / po uwagach na formum, ze są b. wąskie/ - powiększenie łazienki o 50 cm, tak żeby bez problemów zmiescić prysznic. Dodatkowo kotłownię podzileilismy na 2 pomieszczenia z odrębnym zewnetrznym wejściem, no i o kilka cm poszerzylismy wiatrołap. Mocno tez zastanawiamy się się nad rekuperacją. No a sama budowa - tuz przed nami .. Będę zobowiażana i wdzieczna za podpowiedzi i zdjęcia z budowy lub gotowego już domu.

• 1 month później...

Witam!

Gratuluję wszytkim, którzy już ruszyli. Zazdroszę tego etapu. My z żonką jesteśmy na etapie podejmowania finalnej decyzji dot. wyboru projektu. Po wielu tygodniach przemyśleń wybierzemy omawiany w tym wątku projekt z elewacjami jak w Orionie (PProjekt) - wkrótcę wrzucę wizualizację.

Jeżeli to możliwe wrzućcie proszę zdjęcia lub film z wnętrza waszych domów. Zależy mi głównie na zobaczeniu rozkładu pomieszczeń na dole. Mogę ewentualnie pomóc w założeniu galerii.

Dodatkowo, chętnie zerknął bym na zdjęcia z planami kondygnacji - prześiljcie mi w miarę możliwości dobrej jakości zdjęcia na: [email protected] Postaram się wtedy zrobić projekt w aplikacji do modelowania budynków i wrzucić film z "wirtualnej wycieczki po domu".

Macie może informację jak jest z ogrzewaniem domu? Ile KW jest przewidziane?. I może ktoś tak jak ja chce zmniejszyć liczbę pokoi na górze, chętnie poznam plany takich zmian.

Pozdrawiamy P&M

• 1 month później...
Cześć, ja dopiero jestem na etapie pozwoleń i wyboru projektu. Dom w glicyniach przypadł nam do gustu, ma funkcjonalny rozkład pomoeszczeń :) , fajny wygląd. Jeśli moge prosić o jakieś podpowiedzi co do rozwiązań architektonicznych i może jakieś zdjęcia bedę wdzięczna. :roll: