Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana pokrycia dachu

mariolam

Recommended Posts

od razu zaznaczę, że nie jestem dekarzem

według mnie komin da się uratować. nalezy uzupełnić spoiny, ewentualnie wymienic pare cegieł.

Gorzej z dachem. Chyba powinno się jednak całośc zerwać, sprawdzić deskowanie /tam musiała się woda wlewać i może coś gnić/. Położyć nową blachę na łaty i kontrłaty. Wtedy będziesz miała pewnośc, że wszystko zrobiłaś OK>

Dziekuję.

Mam nadzieję. że jak będę miała jeszcze jakieś pytania to również będę mogła skorzystać z Waszych opinii i podpowiedzi.

Mariola

Mow mi Krzysiu :D

..... dekarz

:D to wypowiedz się jako fachowiec, a nie zostawiaj mnie, ignorantke, sam na sam z problemem marioli :roll:

• 1 year później...
Remont robię w swoim domu. Nie mam za dużo kasy i chcę to zrobić może nie tyle oszczędnie, co niepotrzebnie nie przepłacać.

Z Twojej podpowiedzi rozumiem, że jednak można zostawić to co jest na dachu tylko trzeba przypilnować jak będą przybijane łaty i kontrłaty.

cyt :Komin powinien obejrzec fachowiec.

To znaczy ten kto miały go rozebrać i murować, czy kominiarz?

Ogrzewam kotłem na paliwo stałe węgiel tzw. odsiewka - miał płukany, średnica do 2 cm. To co wychodzi z pieca ma niską emisję spalin do komina

mariolam, pamiętaj żę jak zrobisz dach źle, to cały dom ucierpi.

ściągnij blache, czy zrywać starą pape nie wiem zalezy w jakim jest stanie

starą blache zawsze mozesz sprzedać na złom wiec koszt ci się ciutkę zwróci.

ja bym rwał i zresztą podobnie było u mnie - nie robiłem prowizorki na dachu - całe pokrycie wymieniałem i jestem zadowolony.

jeśli zalało już was wydaje mi sie że koniecznie trzeba dach zdjąć i sprawdzić np. stan wieźby...dach robi się na lata i rzadko kiedy jest tanio