smoook 29.03.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Witam serdecznie wszystkich budujących, tych, którzy wybudowali i tych, którzy – tak jak ja – zamierzają budować Niniejszym rozpoczynam mój skromny dzienniczek Co prawda, daleko mi jeszcze do postawienia pierwszej cegły, ale postanowiłam rozpocząć, gdyż właśnie dziś listonosz przyniósł zawiadomienie z wydziału geodezji o złączeniu działek, na które czekaliśmy chyba jakiś miesiąc. O budowie myśleliśmy już dużo wcześniej, lecz jako rasowi laicy nie mieliśmy pojęcia, że budowa jak budowa... trwa..., ale to nic w porównaniu z tą całą papierologią... Nasza działka widniała w ewidencji gruntów jako dwie działki, mimo, iż tworzy dla nas całość, w ewidencji gruntów posiadała dwa numery (a na takiej jak wiadomo nie można postawić domu). Od dziś ma już jeden !!! hura Teraz pozostała nam cała reszta – podłączenie mediów pod ten jeden numer (hehe) no i pozwolenie na budowę. Obstawiam, że (przy dobrych wiatrach) będzie to trwało jakiś miesiąc. Zobaczymy czy moje prognozy się spełnią.... Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i mam nadzieję, że mój następny wpis ukaże się bardzo szybko. Błagam... urzędy musicie się dobrze spisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smoook 03.08.2007 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Dużo czasu minęło od ostatniego mojego wpisu, no ale niestety tak to wszystko trwa... A zmieniło się duuuużo. Nie będę opisywać naszych zmagań z formalnościami, ale troszke się ruszyło Mamy wszystkie potrzebne mapki i wypis z ksiąg wieczystych A dzięki temu, że wszystko się tak bardzo rozciągnęło w czasie, mięliśmy czas na przemyślenie projektu. No i stało się. Decyzja zapadła: projekt indywidualny. Już jesteśmy po kilku spotkaniach z naszym architektem i domek prawie gotowy...na papierze oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smoook 03.08.2007 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 aha, a w zeszłym tygodniu zrobiliśmy badania geotechniczne gruntu i jesteśmy bardzo zadowoleni z tego co kryje się pod naszą trawką. Facet zrobił trzy odwierty: dwa na przekątnej domu i jeden troszkę dalej pod studnie. Nie uwierzycie, ale pod domem cudowny żółciutki piaseczek i ani grama wody na głębokości 3 m., a w miejscu gdzie chcemy postawić studnie - na dwóch metrach woda ma sie te różdżki no nie? no i jeszcze jedna zmiana od pierwszego wpisu! Będziemy mieć dzidziusia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smoook 13.02.2008 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 No ładnie, już minął prawie rok od ostatniego wpisu, a domu jak nie było tak nie ma. Ale jest za to z nami od miesiąca nowy członek rodziny Bartoszek :) Nie poszło tak szybko jak myśleliśmy, mieliśmy straszny problem z architektem, który od listopada nas zwodził, unikał i nie odbierał telefonów. Na szczęście wszystko skończyło się dobrze i mamy gotowy projekt (jeszcze nie umiem wklejać zdjęć, ale jak sie tylko nauczę to to zrobię) Teraz szukamy ekipy budowlanej, czy ktoś ma może jakieś dobre kontakty ze śląska i okolic??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smoook 14.02.2008 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 http://foto3.m.onet.pl/_m/575be87406352284c55b58918da47a9b,5,19,0.jpg udało mi się wkleić ale nie umiem powiekszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smoook 19.06.2008 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Dostaliśmy POZWOLENIE NA BUDOWĘ !!! A oto nasza działeczka a właściwie jej fragment, na którym postawimy nasz utęskniony już dom. http://images28.fotosik.pl/232/e37cccce9c485ac2med.jpg Brama już jest: http://images25.fotosik.pl/231/4ea5e927a52eb9f9med.jpg No... tylko trochę kolor nam nie wyszedł, więc zaraz pomalujemy ją jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smoook 20.06.2008 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 rozpoczynamy rundkę po bankach...i spotkanie z expanderem... zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smoook 20.06.2008 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 nie wiem, czy coś będzie widać, ale tak wygląda rzut parteru: http://images32.fotosik.pl/292/6cc39b0a005c8072.jpg a tak poddasza: http://images31.fotosik.pl/292/f39f031e4fc689a8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smoook 27.06.2008 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Dostaliśmy umowę i warunki podłączenia do sieci elektrycznej do zapłaty - 2200 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smoook 01.07.2008 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Po wizycie w Open Finance rozważamy trzy banki: Millenium, Multibank i Kredytbank. A wycenę domu oraz naszej ślicznej działki zrobi nam jedna pani po bardzo okazyjnej cenie 550 zł (ale to za miesiąc). No ciekawa jestem na jakiej żyle złota stąpamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smoook 29.08.2008 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Szukamy ekipy...na pazdziernik/listopad - fundamentyno i jak zima będzie łagodna to może i uda się coś więcej.Może ktoś zna kogoś godnego polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smoook 04.01.2009 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Dawno nic nie pisałam, jak zwykle wszystko sie przeciąga. Nie udało nam się zacząć przed zimą, ale z nowym rokiem, bardziej optymistycznie i z kompletem potrzebnych dokumentów i pozałatwianych formalności: DO DZIEŁA !!!! Wycena działki zrobiona: 75zł/m2, co daje jakieś 37% wkładu własnego, więc jest lepiej niż myśleliśmy Linia napowietrzna prądu jest w fazie projektowania, sąsiedzi wyrazili zgodę na poprowadzenie linii wspólną drogą. Tak więc wybieramy ekipę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smoook 04.01.2009 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Zestawienie dotychczas poniesionych kosztów: scalenie działek: 600 złmapki: 500 złbadanie geologiczne gruntu: 600 złprojekt domu: 10 000 złwycena inwestycji przez rzeczoanawcę bankowego: 550 zł razem: 12 250 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smoook 10.01.2009 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 W związku z szukaniem ekipy, zamieściliśmy ogłoszenie na internetowej giełdzie usług. I powiem.... nie spodziewałam się aż tak licznych odpowiedzi. Chyba minęły czasy, kiedy to ekipy przebierały w inwestorach... Powoli dostajemy kosztorysy... Rozpiętość kosztów jest dość duża: 48 tyś. - 110 tyś. (robocizna stan surowy zamknięty). Czekamy na resztę... Dajemy sobie czas do końca stycznia na podpisanie wstępnej umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts